Sempozyumun açılışı nedeniyle düzenlenen törene Nevşehir Valisi Mehmet Ceylan, Cumhurbaşkanlığı Başdanışmanı Prof. Dr. Mustafa İsen, Rektör Prof. Dr. Filiz Kılıç, Avanos Kaymakamımız Mustafa Eldivan, Avanos Belediye Başkanımız İsmet İnce, kurum ve kuruluş yöneticileri, sivil toplum örgütleri, üniversite akademik ve idari personeli,  öğrenciler ve büyük bir vatandaş topluluğu katıldı.

Bir misyonunu yerine getirmeyi amaçladıklarını vurgulayan Nevşehir Hacı Bektaş Veli Rektörümüz Filiz Kılıç: “İlkine Avanos ilçemizle başladığımız bu sempozyumlar ile birlikte Kapadokya bölgesinin merkezi konumundaki Nevşehir’in tarih ve kültürel zenginliklerle dolu ilçelerini dünyaya tanıtmak istiyoruz. Ayrıca bu sempozyumları kitaplaştırarak gelecek yıllar için iyi bir kaynak oluşturma hedefindeyiz” dedi.

Belediye Başkanımız İsmet İnce ise, Avanos'ta düzenlenecek bu sempozyum sayesinde her yönüyle akademik olarak ele alınarak güçlü bir kaynakta birleştirilmesinin kendilerini çok mutlu ettiğini belirterek üniversite yöneticilerine ve sempozyuma destek verenlere teşekkür etti.

Avanos Kaymakamımız Mustafa Eldivan ise, Avanos ilçesinin geçmişteki kültürel değerlerini günümüzde halen yaşatan bölgenin önemli turizm merkezlerinden biri olduğunu ifade ederek sempozyum sayesinde Avanos’un bir çok yönüyle ele alınarak gelecek kuşaklara aktarılacağını söyledi.

Konuşmaların ardından Türk sanatına katkılarından dolayı Avanoslu sinema oyuncusu, senarist Ercan Kesal ve Türk sporuna katkılarından dolayı Avanoslu futbolcu Veysel Cihan’a Vali Mehmet Ceylan ve Rektör Prof. Dr. Filiz Kılıç tarafından plaket verildi. Burada konuşan Sinema Oyuncusu ve Senarist Ercan Kesal, kendisinin Avanos doğumlu olduğunu ve çocukluk yıllarının Avanos’ta geçtiğini belirterek Avanos ile ilgili düzenlenen bir sempozyumda ödül almaktan dolayı çok mutlu olduğunu söyledi.

Açılış programının ardından bilimsel panel ve bildirimler Avanos Güray Müzede devam etti. Güray Sergi ve Müze Salonunda Avanos temalı fotoğraf sergisinin açılışının ardından Avanos konulu panellere geçildi. İlk panel kendisi de Avanoslu olan araştırma görevlisi Şerife Ördek tarafından "Avanos Kitabeleri" konusuyla yapıldı. Görsel sunum eşliğinde yapılan sunumda cami, konak ve çeşme kitabelerinin tarihleriyle birlikte içerdiği bilgilere yer verildi. 
Fotoğraflar