2 Şubat'ta uzun yıllardır yaşadığı Hollanda'da 54 yaşında hayata veda eden Avanoslu multi enstrumentalist Behsat Üvez için Galatasaray - Kasımpaşa maçında pankart açıldı. Hollanda'da kraliyet nişanı ödülü bulunan Behsat Üvez’in koyu bir Galatasaray taraftarı olması, Galatasaray camiası içinde sevilen bir insan olarak tanınması nedeniyle pankart açılarak anıldığı öğrenildi. Behsat Üvez'in ayrıca çeşitli Galatasaray derneklerinde üye olduğu da biliniyor. Galatasaray kulübünün cenaze törenine katılmak isteyen taraftarlar için 2 otobüs, aynı zamanda Ankara'dan çeşitli derneklerin yeterli sayıda otobüs kaldıracağı açıklandı. Cenaze için yurt dışından da sevenlerinin geleceği öğrenildi. Behsat Üvez’in cenazesi perşembe günü uçakla Kayseri Havaalanına getirilecek ve aynı gün ikindi namazından sonra Avanos'ta toprağa verilecek.
 Aslen Avanoslu olan Behsat Üvez 02.05.1959 yılında Ankara'da doğdu. İlk, orta, lise eğitimini Ankara'da yaptı. Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesinden 1982 yılında mezun oldu. Çeşitli devlet kurumlarında görev yaptıktan sonra 1987 yılında Hollandaya gitti. 1989 yılında Hollandanın Groningen şehrine yerleşerek, Marjolien Bouwense ile evlendi. Bu mutlu evlilikten bir kız bir erkek çocuğu oldu.

Çocukluğunda müziğe olan ilgisi sayesinde hiç bir müzik eğitimi almamasına rağmen, 1971 yılında Halkevleri Türk Halk Müziği korosuna seçildi. 1976 yılında sınavla girdiği devlet halk dansları topluluğunda on yıl görev aldı. Yaptığı bir çok yurt dışı turnelerinden sonra asıl aradığı müzik duygu ve heyecanını Hollanda da tanıştığı müzisyen arkadaşları ile Doğu müziklerini batı müzik kalıpları ile birleştirerek müzikte yeni bir akım başlatarak gerçekleştirdi.

Behsat'ın içindeki bu müzik sevdası 90'lı yılların başında Orient ekspres isimli ilk grubunu kurarak kara tren ve birkaç albüm daha çıkartmasını sağladı.

2002 yılın da free caz geleneğinden gelen ve Türk müziğine meraklı olan Steven Kamperman ile birlikte Barana'yı kurarak altı album ile bu çalışmayı taçlandırdılar.

Bir çok dünya ülkesinde sayısız projeler turlar ve konserler vererek bu müzik serüvenini on yıldan fazla sürdüren Behsat ÜVEZ, 17 Şubat 2011 de rutin controller için gittiği hastanede akciğer kanseri olduğunu öğrenmesine rağmen müzikten kopmayı bir an bile düşünmeden yine tüm dünyada konserler vermeye, devam etti. Türkiyenin en uzun soluklu projelerinden Akbank Caz festivali için dokuz günde dokuz ayrı şehirde (Kars,Ankara Kayseri, Adana, Gaziantep , Eskişehir, Bursa, Çanakkale, İzmir) dokuz konser verdi. Hollandanın Groningen şehrinin müzik okulunda dünya müziği bölümünde öğretmenlik ve yöneticilik yapan Behsat Üvez müziğe ve dünya kültürlerine yaptığı katkılarından dolayı Hollanda Kraliyeti tarafından 19 aralık 2011 tarihinde Kraliyet Nişanı'na layık görüldü.

Müzikten aldığı ilhamla sürdürdüğü kanserle savaşını iki yılın sonunda maalesef 22 şubat 2013'te kaybetmiştir.

Sanat aşığı, mücadeleci insan Behsat üvez'in kaybı bir çok sevenini üzüntüye boğdu.

Avanos Gazetesi olarak sevenlerine, ailesine ve tüm müzik dünyasına başsağlığı dileriz.

CENAZE İLE İLGİLİ AYRINTILAR

Behsat ÜVEZ, Hollanda'dan Kayseri Havaalanı'na 28.02.2013 saat 08.oo de gelecek, Oradan da Avanos'a gelecek. Aynı gün ikindi namazında Avanos Merkez Cami'deki törenden sonra Ebedi istirahatgahına defnedilecektir. Avanostaki defin merasimine katılmak isteyen dostlarımız için Ankara'dan sabah saat 09.oo da kalkacak şekilde ulaşım ayarlanmıştır. Aynı araçlar defin merasimi ve yemekten sonra saat 18.oo civarında Avanos'tan konuklarımızı tekrar Ankara'ya getirecektir. Avanos'a gidecek olanların 26.02.2013 salı günü saat 16.oo' ya kadar Tüfem Derneğinden katılacak olanların Ceyhan (0536 703 12 37) ile Devlet Halk Danslarından katılacak olanlar Kemal Baytimur(0532 734 32 43 )ile Diğer Akraba ve dostlarımızın da enimle (0 536 526 23 20) merasimi ve yemekten sonra 18.oo civarında Avanos'tan konuklarımızı tekrar Ankara'ya getirecektir. Avanos'a gidecek olanların 26.02.2013 salı günü saat 16.oo' ya kadar Tüfem Derneğinden katılacak olanların Ceyhan (0536 703 12 37) ile Devlet Halk Danslarından katılacak olanlar Kemal Baytimur(0532 734 32 43 )ile Diğer Akraba ve dostlarımızın da benimle (0 536 526 23 20) iletişime geçmeleri gerekmektedir. Kesin sayıyı belirlemek için geç kalınmaması gerekir. Araçlar saat 09.oo da Atatürk Lisesi (Sıhhıye) ve 09.30 da da Atatürk Kültür Merkezi (Havaş durağı) önünden kalkacaktır .Gelişmeler ile ilgili olarak telefon numaraları yazılı arkadaşlar ile iletişime geçebilirsiniz.

Kaynak:Avanos Gazetesi