Avanoslu müzisyen, besteci ve müzik öğretmeni Behsat ÜVEZ’in Avanos Merkez Camiindeki cenaze namazına, ailesi, akrabaları, sanat camiasından arkadaşları, Belediye Başkanımız Dr. Mustafa KÖRÜKCÜ ve çok sayıda vatandaşımız katıldı.

 

Avanoslu ünlü sanatçı Behsat ÜVEZ’in cenazesi ikindi namazına müteakip kılınan cenaze namazının ardından, Avanos Mezarlığında gözyaşları arasında toprağa verildi.

 

22 Şubat tarihinde hayata gözlerini kapayan Behsat ÜVEZ’in cenazesi, 28 Şubat tarihinde uçakla  Hollanda'dan Kayseri Havaalanı'na geldi. Aynı gün ikindi namazından sonra Avanos Merkez Cami'deki cenaze namazına müteakip, Avanos kabristanlığındaki ebedi istirahatgahına sevenleri tarafından göz yaşlarıyla defnedildi.

 

Merhuma Cenabı Allah'tan rahmet eş, dost ve yakınlarına başsağlığı dileriz.

 

Müzikten aldığı ilhamla dünya çapında büyük proje ve başarılara imza atan Avanoslu müzisyen Behsat ÜVEZ'in kendi sesinden, "Keten Gömlek ve Gurbet Türküsü"nü dinlemek için aşağıdaki linklere tıklayınız.

 

"Behsat ÜVEZ - Keten Gömlek"

 

"Behsat ÜVEZ - Gurbet Türküsü"

Avanoslu Ünlü Müzisyen Behsat ÜVEZ Son Yolculuğuna Uğurlandı

 

Avanoslu ünlü müzisyen Behsat ÜVEZ’in başarılarla dolu hayatı…

 

Kaynak: Vikipedia

 

Aslen Avanos’lu olan Behsat Üvez; 02.05.1959 yılında Ankara’da doğdu. İlk, orta, lise eğitimini Ankara’da yaptı. Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesinden 1982 yılında mezun oldu. Çeşitli devlet kurumlarında görev yaptıktan sonra 1987 yılında Hollanda'ya gitti. 1989 yılında Hollanda'nın Groningen şehrine yerleşerek, Marjolien Bouwense ile evlendi. Bu mutlu evlilikten bir kız bir erkek çocuğu oldu.

 

Çocukluğunda müziğe olan ilgisi, hiç bir müzik eğitimi almamasına rağmen, 1971 yılında Halkevleri Türk Halk Müziği Korosuna seçildi. 1976 yılında sınavla girdiği devlet halk dansları topluluğunda on yıl görev aldı. Yaptığı bir çok yurtdışı turnelerinden sonra asıl aradığı müzik duygu ve heyecanını Hollanda da tanıştığı müzisyen arkadaşları ile doğu müziklerini batı müzik kalıpları ile birleştirerek müzikte yeni bir akım başlatarak, gerçekleştirdi.

 

Behsat’ın içindeki bu müzik sevdası 90'lı yılların başında Orient Ekspres isimli ilk grubunu kurarak kara tren ve birkaç album daha çıkartarak bu çalışmalarını sürdürdü.

 

2002 yılın da  free caz geleneğinden gelen ve Türk müziğine meraklı olan Steven Kamperman ile birlikte Barana’yı kurarak altı album ile bu çalışmayı taçlandırdılar.

 

Bir çok dünya ülkesinde sayısız projeler turlar ve konserler vererek bu müzik serüvenini on yıldan fazla sürdüren Behsat ÜVEZ, 17 Şubat 2011 de rutin kontroller için gittiği hastanede akciğer kanseri olduğunu öğrenmesine rağmen müzikten kopmayı bir an bile düşünmeden yine tüm dünyada konserler vermeye, Türkiye’nin en uzun soluklu Akbank Caz Festivali için dokuz günde dokuz ayrı şehirde (Kars, Ankara, Kayseri, Adana, Gaziantep, Eskişehir, Bursa, Çanakkale, İzmir) konser vermiştir. Hollanda’nın Groningen şehrinin müzik okulunda dünya müziği bölümünde öğretmenlik ve yöneticilik yapan Behsat ÜVEZ’e müziğe ve dünya kültürlerine yaptığı katkılarından dolayı Hollanda Kraliyeti tarafından 19 Aralık 2011 tarihinde şövalye unvanı verilmiştir. Büyük proje ve başarılara imza atan Avanoslu müzisyen 22 Şubat 2013’te hayata gözlerini kapatmış ve 28 Şubat 2013 tarihinde memleketi olan Avanos’ta toprağa verilmiştir.