NEVŞEHİR(MHA) Avanos Belediyesinin bayramlaşması, Ramazan Bayramının 1. günü başkanlık makamında gerçekleştirildi.

Bayramlaşma programında Belediye Başkanı İsmet İnce, Cumhuriyet Halk Partisi Avanos yönetimi, daire müdürleri, belediye personeli ve vatandaşlar bayramlaştı.

Avanos protokolü Ramazan Bayramı dolayısıyla Kaymakamlık Makamı tarafından düzenlenen bayramlaşma programında bir araya gelerek bayramlaştı.

Avanos Öğretmen Evinde düzenlenen programa Avanos Kaymakamımız Mustafa Eldivan, Belediye Başkanımız İsmet İnce, Avanos Garnizon Komutanı Onur Güven, kurum ve daire müdürleri, siyasi parti temsilcileri, mahalle muhtarları ve sivil toplum örgütü temsilcileri katıldı.

Protokolün bayramlaşması Avanos Emniyet Müdürlüğü’nün ve Jandarma Komutanlığının düzenlediği bayramlaşma programlarıyla devam etti.

Her bayram öncesinde olduğu gibi Ramazan Bayramının Arife gününde Avanos Asri Mezarlığındaki mezarlıklar kabir ziyareti yapan vatandaşlarımızla dolup taştı.

Yakınlarına dua etmek için mezarlıklara gelen vatandaşlar, kabir başlarında Kuran-ı Kerim okuyarak ebediyete intikal eden yakınlarını unutmadıklarını gösterdiler.

Kültürümüzün çok eski geleneklerinden birisi olan kabir ziyareti geleneği Türklerin İslamiyeti kabulünden öncesine kadar dayanıyor. Mezara su götürme ve kabri sulama âdeti de bunlardan bir tanesi. Yine dinimizde kabir ziyareti ve toprağın sıkışması için mezara su dökülmesi sünnettir. Eski Türk inanışı Şamanizm’de de ölenlerin ruhlarının varlıklarını sürdürdüklerine inanılır ve zaman zaman kabirlerinin üzerine su döküp içi su dolu kaplar bırakılırdı. Her iki inanışında toplumumuza kazandırdığı bu güzel gelenek nesilden nesile aktarılarak devam ediyor. Bunun en güzel örneği her bayram öncesi Avanos Asri Mezarlığında yaşanıyor.

Arefe günü olması sebebiyle Avanos Asri Mezarlığı yine en yoğun günlerinden birini yaşadı. Sabahın erken saatlerinden itibaren mezarlıklara ziyaretlerini gerçekleştirmeye başlayan vatandaşlar, hem dini hemde geleneklerimize uygun olan vecibelerini yerine getirdi. Ziyaret yoğunluğu ikindi vakti daha da arttı. Belediye tarafından gün boyu mezarlıkta Kur’an-ı Kerim yayını yapıldı. Zaman zaman gözyaşlarını tutamayan vatandaşlar, kendileri de Kur’an-ı Kerim okumayı ihmal etmeyerek, yakınlarının kabri başında dualar etti. Her bayram öncesi olduğu gibi mezarlıkların girişinde vatandaşlara kolonya ve çikolata ikramı yapıldı