Prof. Dr. Filiz Kılıç ve Dr. Mehmet Kılıç tarafından hazırlanan “Avanos’ta Çanak Çömlek Sanatı” adlı kitap Avanos Kaymakamlığı Kültür Yayınları içinde yayınlandı.

Kitapta, Avanos’ta yüzlerce yıllık  bir geçmişi olan geleneksel çanak sanatı bütün yönleriyle ele alınmıştır.
 Geçmişte ve günümüzde çanak, çömlekle ilgili bilgiler, fotoğraflar, eski çanak çömlek modelleri, çanak ustaları, işlikler gibi pek çok konu eserde tarihi akışı içinde incelenmiştir.

 Avanos için önemli bir geçim kaynağı olan çanakçılıkla ilgili önemli pek çok bilgiyi içeren bu kitabın yazarlarını ve yayınlanmasını sağlayan Avanos Kaymakamlığı’nı kutluyoruz.

Avanos Kaymakamlığı tarafından çanak, çömlek ve el sanatlarının merkezi Avanos’la ilgili çok önemli bir çalışma olan “AVANOS’TA ÇANAK ÇÖMLEK SANATI” kitap olarak yayınlandı. Prof. Dr. Filiz Kılıç ve Dr. Mehmet Kılıç tarafından hazırlanan “Avanos’ta Çanak Çömlek Sanatı”adlı çalışmada, yüzlerce yıllık geçmişiyle Avanos’ta önemli bir sosyal ve ekonomik değer olan çanak çömlek imalatı bütün yönleriyle ele alındı.

Kaymakamlığımız Kültür Yayınları’nın ikinci kitabı olan bu çalışmayla ilgili olarak Kaymakamımız Murat Çağrı Erdinç, Kapadokya bölgesinin en önemli el sanatları merkezi Avanos’la özdeşleşen çanak çömlek sanatı hakkında bu zamana kadar yapılmış geniş çaplı, müstakil bir çalışma olmadığını; bu kitapla beraber yüzlerce yıllık bir geçmişi olan çanak çömleğin tarihinin, Avanos’a mahsus çanak çömlek ürünlerinin, bu sanatı yapan ustaların hayat hikâyelerinin, atölyelerdeki yaşam, sosyal ve kültürel yansımaların, toprağın alındığı yerden başlayan ve çanak atölyelerinde tezgâhtan ürün olarak çıkışına kadar olan sürecin ve geleneksel usullerle yapılan çanak çömlek üretimiyle ilgili bilgilerin belgelenerek ayrıntıları ile gelecek kuşaklara aktarılmasından duyduğu memnuniyeti ifade ederek bu son derece önemli eseri ilçemiz ve ülkemize kazandırmalarından ötürü kitabın yazarları Prof. Dr. Filiz Kılıç ve Dr. Mehmet Kılıç’a teşekkürlerimi sunuyorum dedi.
Desteklerinden ötürü Kaymakamımıza teşekkür eden Prof. Dr. Filiz Kılıç ve Dr. Mehmet Kılıç, kitapta; çanak çömleğin Avanos halkı için ekonomik, sosyal, tarihi ve kültürel etkileri üzerinde durulduğunu, ayrıca tarihi süreç içinde bu sanatın nasıl yapıldığı, geleneksel üretim yöntemleri ve modern ile geleneksel arasındaki çekişme, Avanos halkının bu sanata bakışı gibi konuların ele alındığını, eserde, saha çalışmaları ile elde edilen bilgilerin önemli bir yer tuttuğunu veartık bu mesleği yapmayan yaşlı ustalardan ve halen çalışan ustalardan alınan sözlü bilgilerin bu kitapta yazıya geçirilerek kültürümüze kazandırıldığını ifade ettiler.