Avanos'ta Hıdırellez Kutlamaları yapıldı
Hıdırellez Bayramı, Türk dünyasında kutlanan mevsimlik bayramlardan biridir. Ruz-ı Hızır (Hızır günü) olarak adlandırılan Hıdırellez günü, Hızır ve İlyas’ın yeryüzünde buluştukları gün olduğu sayılarak kutlanmaktadır. İslam coğrafyasına bakıldığında ise Hıdrellez gününün yoğunlukla Türkiye'de kutlanıldığı görülmektedir.
 
Hızır; yaşam suyu (ab-ı hayat) içerek ölümsüzlüğe ulaşmış; özellikle de baharda aramızda dolanarak, bolluk ve sağlık dağıtır. Hızır bir kişiye verilen addan çok aslında bir doğasal durumu, baharla vücut bulan yaşamın tazelenmesini imgeler. Hıdrellez kutlamaları genel olarak yeşillik, ağaçlık alanlarda, su kenarlarında, bir türbe ya da yatırın yanında yapılmaktadır. 
 
AVANOS’TA HIDIRELLEZ
 
Avanos’ta Hıdrellez gecesi Hızır’ın uğradığı yerlere ve dokunduğu şeylere feyiz ve bereket vereceği inancıyla çeşitli uygulamalar yapılır. Sabah hiç kimseyle konuşmadan Kızılırmak kenarında namaz kılınır, ırmağa taş atarak “Al gamı mı, ver demimi” diyerek dilek dilenir. Ev, bağ-bahçe, araba isteyen kimseler, Hıdrellez gecesi gül ağacının altına istediklerinin küçük bir resmini yaparlar. Öğleden sonra bekâr erkek ve kızlar güzel kıyafetlerini giyerek, mesire yerlerini gezerler. Böylece bekârlar birbirlerini orada beğenirler. Oğlan tarafı, kız tarafına kuruyemiş ve çerez getirir. Mesire yerinde eş-dost bir arada yerler. Gelin kızlar ve nişanlı kızlar oğlan tarafının getirdiği takılarını takarak gezerler.
 
Türk dünyasında hala görkemli törenlerle kutlanan Hıdrellez Bayramı insanlık tarihinde çok eski zamanlardan beri kutlanmaktadır. Farklı zamanlarda, farklı isimler altında kutlansa da Hıdrellez motiflerine pek çok yerde rastlamak mümkün olmaktadır. Haklı olarak, baharın gelişi ve doğanın canlanması insanlar tarafından bayramlarla kutlanması gereken bir durumdur. 
 
Avanos’ta da köklü bir adet ve yaygın bir gelenek olarak sürdürülen bu tören, modern uygulamalarla da çeşitlendirilmektedir. Bahar bayramı olan Hıdrellez ilçemizde, Kızılırmak kenarında bulunan Amfi Tiyatro önünde açılan stantlarda, maharetli ellerde üretilen ürünlerin bolluk ve berekete dönüşmesi temennisi ile satışa sunulduğu kermes etkinliği ile renklendirildi. Tüm Avanos halkımızın evlerine bereket ve gelir getirmesi temennisiyle bahar bayramınız (Hıdırellez) kutlu olsun.