Nevşehir'de dün gece havanın kararmasının ardından Ay'ın etrafını saran çemberin görüntüsü, Nevşehirli vatandaşların büyük ilgisini çekti. Ay’ın etrafını çevreleyen dev çember izleyenleri büyülerken, bazı vatandaşlarda ise tedirginlik yarattı.

Nevşehir'de dün gece saatlerinde ayın etrafında oluşan hale çıplak gözle gözlemlenebildi. Ay'ı halka içine alan görüntü, atmosferin üst katmanlarında gökyüzünü kaplayan ve buz kristali yapısındaki bulutların ışığı kırarak ayın etrafında ışık hüzmesi oluşturmasına neden olduğu biliniyor.

Kapadokya semalarında Muhteşem bir görüntüye bürünen Ay'a, Nevşehirliler bakmaktan kendilerini alamadı. Geçen 1 saatlik sürenin ardından Ay'ın çevresindeki çember de yok oldu. 

Göreme'den Arif Gençtürk isimli bir turizmci vatandaşımız FİB Haber Merkezi WhatsApp İhbar hattına yaptığı açıklamada; Dün gece 23:30 ila 00:00 arasında Kapadokya semalarında şahit oldukları bu görüntü sonrası büyük şaşkınlık yaşadıklarını belirtti.  

Nevşehir merkez ilçeye bağlı Göreme kasabasında bulunan Cappadocia inn hotel'de resepsiyon görevlisi olarak çalışan Gençtürk gördüğü o anı şöyle anlattı; "Fotolarda da açık görünüyor, Ay”ın etrafını saran bir çember vardı, milimetrik bir çemberdi. İlk olarak Hindistanlı müşterilerimiz farketti ve "Ben 50 yaşındayım hayatımda ilk defa böyle bişey görüyorum. Kapadokya gizemi bizi büyülemeye devam ediyor" dedi. Doğrusunu söylemek gerekirse bizde ilk defa gördük. Ve çok etkilendik" dedi.

'Taç' takan ay görüntüsünün atmosferik bir olay olduğunu belirten meteoroloji  yetkilileri, Ay'dan gelen ışık kümesinin atmosferde kırılması sonucu çemberin oluştuğunu ve her mevsimde gerçekleşebileceğini belirtti.


Bilimsel olarak ‘Ay Halesi’ olarak adlandırılan doğa olayının yılda birkaç kez olabileceği belirtiliyor.
ÇEMBER NASIL VE NEDEN OLUŞUR? Güneş veya ayın etrafında görülen dairesel ışıklar hale olarak adlandırılır. Bu görüntü, güneş ya da ay ışıklarının buz kristalleri içinden geçerken kırılması nedeniyle oluşur. Bundan dolayı halenin görülmesi sirüs türünden bulutların varlığına işaret eder. Yay, büyük hegzagonal buz kristallerinin uzun eksenlerinin yeryüzüne paralel olacak şekilde düşmeleri halinde meydana gelir. Parlak ışık yayı, güneş ışınlarının buz kristalleri tarafından kırılması sonucu meydana gelir. En yaygın görülen hale, 22o yarıçaplı haledir, buna küçük hale denir. Bu haleler, kolon tipindeki çok küçük buz kristallerinin (çapı 20 μm'den küçük) varlığında meydana gelirler. 46o yarıçaplı hale (büyük hale) durumunda da kolon tipindeki buz kristalleri sözkonusudur. Ancak bu durumda buz kristallerinin çapı 15-25 μm arasında değişir.