Nevşehir'de bir vatandaşımız soba bacasındaki kurumları yakarak temizlemek isterken evini yaktı.

Nevşehir'de  soba bacasından dolayı çıkan yangın, itfaiye ekiplerinin mücadelesiyle can ve fazla mal kaybı olmadan ucuz atlatıldı.

Nevşehir'
de soba bacasını gazete ile yakarak temizlerken çıkan yangın kısa süreli paniğe yol açtı, yangının olduğu Herikli mahallesindeki vatandaşlar yoğun dumandan da etkilendi.Yangın ihbar üzerine olay yerine gelen Nevşehir Belediyesi İtfaiye ekiplerinin müdahalesiyle kısa sürede söndürüldü.

SOBA KULLANIRKEN NELERE DİKKAT EDİLMELİDİR?Her yıl kış aylarında, sık sık soba zehirlenmesinden ölümlerin yaşandığı ülkemizde, bu nedenle hayatını kaybedenlerin sayısı yüzleri buluyor. Burada esas zehirleyici unsur karbon monoksit gazıdır. Bu gaz bazen sobalardan, bazen de mangallardan yayılarak can alır. Karbon monoksitin kokusuz ve renksiz olması, tehlikenin fark edilmesini neredeyse imkânsızlaştırırken, zehirlenildiği de genellikle çok geç anlaşılır veya uyurken hiç farkına bile varılmayabilir. Baş ağrısıyla başlayan belirtiler, zehirlenmenin ilerleyen safhalarında felç, koma ve ölümle bile sonuçlanabilir. Bu tehlikelerden korunmak için, öncelikle dikkat edilmesi gereken unsunlar şunlardır:

•          Soba yakmayı asla basit ve sıradan bir iş olarak görmeyin. Her zaman tüm dikkatinizi vermelisiniz.

•          Açıkta ateş yakacaksanız, her zaman havalandırması olan yerleri seçin. Doğru düzgün hava almayan ve duman çıkışına izin vermeyen yerlerde ateş yakmak son derece risklidir.

•          Sobayı alttan değil, üstten yakmalısınız.

•          Fırın, soba ve su ısıtıcılarınız tüp gaz veya doğal gaz ile çalışıyorsa, alevini kontrol etmelisiniz. Sarı renk alev, bir problem olduğunu gösterir. Mavi alev güvenli olarak kabul edilse de yine de bu tip araçlarınızı periyodik olarak kontrol ettirmenizde fayda vardır.

•          Kullanılan kömürün kalitesi de önem taşır. İyi yanan, tamamen yanmadan sönme eğiliminde olmayan, temiz, daha verimli ve kaliteli kömür kullanmanın özellikle güvenlik açısından pek çok avantajları vardır.

•          Geceleri, yanan soba üzerine kömür atmak doğru değildir.

•          Uykuya yatmadan önce, sobayı mutlaka kontrol etmeli, içindeki odun veya kömürün tamamen söndüğünden emin olmalısınız.

•          Soba bacaları dumanı tahliye ettiğiniz yer olduğundan, özel önem taşır. Soba yakma mevsimi gelmeden boruları kontrol etmeli, sobayı yakmaya başlamadan önce, herhangi bir tıkanma olmadığından, boruların temiz ve açık olduğundan emin olmalısınız.

•          Gerekiyorsa, baca temizliği için apartman yöneticisini de uyarabilirsiniz. Borularda ve bacada tıkanıklık, karbon monoksitin içerde kalmasına neden olmanın yanı sıra yangın çıkma ihtimalini de yükseltir.

BACA TEMİZLİĞİ NASIL YAPILIR ?

Kışın soğuk havalarda hepimiz evimizin sıcak olmasını isteriz. Evimizi sıcak tutmak için de ya soba ya da kombi kullanırız. Her ikisinin de verimli çalışmasını sağlamak için dikkat edilmesi  gereken ortak nokta bacalardır. Bacalar sobadan ya da kombiden çıkan karbon monoksit gazının dışarıya sağlıklı bir şekilde çıkmasını sağlayarak hem zehirlenmeleri önler hem de cihazımızın verimli şekilde çalışmasını sağlar. Bu nedenle bacalarımızın belirli periyodlarla kontrol edilerek temizlenmesi gerekmektedir.

Baca temizliği kolay olamayan bir işlem olduğundan bu konuda uzman firmalara yaptırılmasında fayda vardır.  Öncelikle çağırılan firmanın belediye veya itfaiyeden izin belgesi olmasına dikkat etmeliyiz. Gelen firmanın elemanlarının mutlaka baca ebadına uygun çelik fırça, uzatma boruları, folyo, bant, ip ve duruma göre gerekli olabilecek vakum makinesi olmalıdır. Bacalarımızı kesinlikle çuval gibi cisimlerle temizletmeliyiz. Aksi takdirde kullanılan bu tarz cisimlerin bacaya sıkışarak bacanın kullanılmaz hale gelmesine yol açabilir. Bacaların çatı üzerindeki kısmında çeşitli hava şartlarından kaynaklı çökmeler ve bozulmalar olabileceğinden mutlaka görevliden o kısımlarla ilgili bilgi istemeliyiz. Baca temizliği bittikten sonra mutlaka baca çekişini kontrol ettirmeliyiz. Bacamızın temizlendiğine dair sertifika ya da belgeyi almayı unutmamalıyız.

Kombi (doğalgaz) kullanılan bacalarda gazın yanmasıyla ortaya çıkan buhar çelik olmayan bacalarda baca duvarına işleyeceğinden bacalarda bozulmalar (çökme, dökülme, çatlak) olabileceğinden en az yılda bir kez bacaların kontrol ettirilerek temizlenmesi gerekmektedir. Çelik bacalı sistemlerde ise oluşan buharın bir kısmı bacanın dibinde birikme yapacaktır. Bunu önlemek için dikey bacanın alt kısmında bulunan dirsekte direnaj atık su kanalı vardır. Zamanla bu kanal da tıkanabileceğinden biriken suyu kazana veya kombiye geri verecektir. Bu da cihazımıza tamiri zor zararlar vereceğinden her yıl düzenli olarak baca kontrol ve temizliğinin yaptırılarak sorun olmadığına dair sertifika alınmalıdır.

Soba bacası temizliğinde, sobada naftalin yakarak yapılan bir temizleme yöntemi de insanlar tarafından daha pratik olduğu için yapılmaktadır. Ancak bu yöntem hem çevreye zarar verecek, sobaya ve borulara zar verecek, bacanın iç durumu bilinmediğinden farklı problemler çözülmemiş olacağından, tehlikeli ve sakıncalı bir yöntemdir.