Bakü'de 9'uncu Kapadokya Şiir Şöleni muhteşemdi.

Her yıl geleneksel olarak düzenlenen, yurt içi ve dışından birçok ünlü şairi bir araya getiren Kapadokya Şiir Şöleni'nin bu yıl 9'uncusu, Azerbaycan'ın başkenti Bakü'de ‘9. Kapadokya Şiir Şöleni Karabağ’dan Türk Dünyasına Gönül Köprüsü’adıyla düzenlendi. Bir yıl önce yapılan 8. Kapadokya Şiir Şöleni ‘Azerbaycan Kardeşlik ve Dostluk gecesi’ olarak Nevşehir’de düzenlenmişti.
Her yıl geleneksel olarak düzenlenen, yurt içi ve dışından birçok ünlü şairi bir araya getiren Kapadokya Şiir Şöleni'nin bu yıl 9'uncusunun ilk gecesi, görkemli bir açılışla, Azerbaycan'ın başkenti Bakü'de düzenlendi. Dört gün süren 9.Kapadokya Şiir Şöleni’nin diğer günlerdeki programları Bakü, Gence ve Tovuz Şehirlerinde düzenlendi.Şölen, Türkiye ile Türkmenistan, Azerbaycan, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti, Özbekistan, Kosova, Kazakistan, Bulgaristan, Moldova olmak üzere bir çok ülkeden şairlerin katılımı ile gerçekleşti. Reşid Behbudov Kültür Merkezi'nde düzenlenen şölene, şairlerin yanı sıra milletvekilleri, ozan, yazar ve sanatçılar da katıldı. Azerbaycan Milletvekili Ganire Paşayeva'nın desteğiyle düzenlenen şiir şöleninde Milletvekili Paşeyeva’ya, Kapadokya Şiir Şölenleri'nin organizatörü şair, yazar, Ayşe Paslanmaz tarafından edebiyata hizmetlerinden dolayı 'Onur plaketi' verildi ve özel Kapadokya şiir tacına layık görüldü.

Azerbaycan’ın önde gelen şairleri şiir tacı ile ödüllendirildi. Bu ödüle layık görülen ünlü şairler; Zelimhan Yakub, Vagif Samedoğlu ve Lale Samedoğlu oldu.

 

Proğrama ev sahipliği yapan Azerbaycan Milletvekili Dr.Ganire Paşayeva tarafından Ayşe Paslanmaz’a Onur ödülü plaketi takdim edildi. Gecede Kerkük’lü şair Kerkük Derneği Kültür Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Dr.Şemsettin Kuzeci tarafından Ganire paşayeva ve Ayşe Paslanmaz’a ‘Türk Dünyası ve Irak Türkmen Edebiyatına ve Medeniyetine vermiş olduğunuz Katkılardan Dolayı Hizmet Ödülü’ adıyla ‘Onur plaketi’ verildi.

Türkiye şair yazar ve sanatçılarından oluşan Kapadokya Şiir Şöleni heyetine Kültür Bakanlığı Bakü Temsilciliği tarafından iki kez onurlarına yemek verildi. Kapadokya şiir şölenlerini mimarı, Kültür Bakanlığı Halk Şairi Ayşe Paslanmaz tarafından Türkiye Cumhuriyeti Bakü Büyükelçisi Alper Coşkun’a ve Kültür ve Truzim Bakanlığı Bakü Temsilciliği Kültür ve Tanıtma Müşaviri Seyid Ahmet Arslan’a onur plaketleri takdim edildi.

            Şölen boyunca şölene Azerbaycan’ın ünlü şairleri, yazarları ve sanatçıları katıldı.Bunların bazıları: Azerin, Elza Sayidcahan, İlham Askeroğlu, Aybeniz Haşimova, Nuriye Hüseyinova ve Opera Sanatçısı Oya Güner.

Türkiye’den Azerbaycan’a hazır bulunan şair yazarlar arasında başta ünlü şair Cemal SAFİ-Ankara, Kapadokya şiir şölenlerinin mimarı Kültür Bakanlığı Halk Şairi  Ayşe PASLANMAZ –Nevşehir / Kapadokya,Yusuf DURSUN – İstanbul, Dr.Nedim UÇAR – Eskişehir,  Dr. Şemsettin KUZECİ Kerkük/Irak, Muhsin DURUCAN-İstanbul,Yrd. Doç. Süleyman Coşkuner-Burdur,Harika UFUK – Adana,Yunus KARA – Düzce,Bolat ÜNSAL – Antalya,Mehmet Metin BAŞ – Manisa/Soma,İbrahim ŞAŞMA – Karaman,Hüseyin POYRAZ – Antalya, Gülten ERTÜRK - Ankara