Barış Konferansı Ne Oldu?

Nevşehir Belediyesinin öncülüğünde 2005 yılında ilki gerçekleştirilen Dünya Barış Konferansının ikincisinin geçtiğimiz yıl yapılması planlanıyordu.

Nevşehir Belediye Başkanı Hasan Ünver, Kapadokya bölgesinin merkezi Nevşehir’in kültür, turizm ve kongre merkezi olduğunu, bu bölgenin tarihi birikiminin de ele alınarak ilki 2005 yılında yapılan dünya barış konferansının 2013 yılında ikincisinin yine bölgemizde yapılacağını açıklamıştı.

Belediye Başkanı seçildiği günden bu yana şehrin bu değerlerine sahip çıkmanın ve bu değerleri geliştirmenin gayreti içerisinde bulunduklarını belirten Nevşehir Belediye Başkanı Hasan Ünver, 2013 yılında dünya barış konferansının yine ilimizde yapılması için girişimlerde bulunduklarını söylemişti.

BM-HABİTAT ve Nevşehir Belediyesi'nin düzenlediği Dünya Barış konferansı Nevşehir'de yapıldı.

Yaklaşık 200 ülkeden gelen farklı dini, dili ve rengi olan yüzlerce kişi el ele tutuşup, aynı anda kendi dillerinde "barış istiyoruz" diye haykırdı. Kurulan çadırda İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başlayan konferansa, yaklaşık 200 ülkeden binin üzerinde yerel yönetici katıldı; yerli ve yabancı 70 gazeteci izledi; 6 dilde simültane tercüme yapıldı.

Konuşmacılar arasında Nevşehir Belediye Başkanı Hasan Ünver, Bağdat Valisi ve Belediye Başkanı Hüseyin Tareki, Rusya Kentler Birliği Başkanı Evgani Markov, Arap Kentler Birliği Başkanı Muhammed El Sagar, Uluslar arası Kentsel Kalkınma Birliği Genel Sekreteri Michel Sudarski de vardı. Başkan Ünver konuşmasında, "Önleyici Barış Çalışmaları" kavramının tartışılmasını önerdi. Ünver daha sonra salonda bulunanlardan, ayağa kalkıp birbirlerinin elini tutmalarını istedi ve hep birlikte "Dünyada barış istiyoruz" çağrısı yaptırdı.

Bağdat Valisi ve Belediye Başkanı Tareki ise, savaşın, barış kenti Bağdat'ı adeta yok ettiğini vurgulayarak, "Şehrin altyapısı yok oldu. Tarihimiz, kültürel çevremiz, kütüphanelerimiz, ibadethanelerimiz, hatta Cenab-ı Peygamberimizin yakınlarının mezarları bile yok edildi" dedi.

Uluslararası Kentsel Kalkınma Örgütü Genel Sekreteri Michel Sudarski barış için dünya kentleri arasında işbirliğinin kurulup geliştirilmesi için önerilerde bulundu.

Sudarski, "Her şehirde barış fenerleri ağını kurup, işbirliğine gidelim" dedi. Tarihte savaştan en büyük yıkımı gören Hiroşima'nın Belediye Başkanı Akiba'nın barış içerikli mesajı da okundu.

Atom bombasından ilk ölen insanları anlatmak için Japonca'da "hibakuşa" kelimesinin olduğu hatırlatılarak, çocukların iki gruba ayrıldığı, birinci grubu Hiroşima'da bombanın dehşetini yaşayanların, ikinci grup çocukları ise günümüzün çocuklarının oluşturduğu belirtildi.

Arap Kentleri Birliği Genel Sekreteri Muhammed El Sagar da savaşların, ihtilafların özellikle Afrika ve Ortadoğu ülkelerine zarar verdiğini, bu kentlerin yerel yöneticilerine büyük sorumluluklar yüklediğini söyledi.