NEVŞEHİR(MHA) Türk Sağlık-Sen Nevşehir Şube Başkanı Turgay Çetin, kadınların sorunları hakkında basın açıklaması yaptı.

Çetin, “Türkiye’de kadınların yaşadığı mağduriyetler hayatın her alanında kendini gösteriyor. Medyada sıklıkla kadın cinayeti ve kadına şiddet haberlerini duyuyoruz. Aile yaşamında güçlüklerle karşılaşıyor, sosyal hayatta sorunlar yaşıyorlar. Kamuda görev yapan kadın çalışanlarımızı da ne yazık ki bu sorunlar çepeçevre kuşatmıştır. Kadın çalışanların en önemli sorunlarından ikisi mobbing ve şiddettir. Özellikle amirlerin davranışları, aşırı nöbetler, olumsuz çalışma koşulları, yoğun iş yükü işyerlerinde mobbingin nedenleridir. Şiddete özellikle kamu hastanelerinde ve acil servislerde yoğun biçimde maruz kaldığı belirlenmiştir. 

Söz konusu bu durumlar nedeniyle kadın çalışanlarımız tükenmişlik sendromu, yoğun stres, özel ve sosyal hayatın kısıtlanması, ailelerine karşı sorumluluklarını yerine getirmede sorunlar çıkması, depresyon ve uykusuzluk gibi problemlere maruz kaldıkları tespit edilmiştir.

Bu sorunların çözümü için kadın çalışanlar işyerlerinde kreş sayılarının artırılmasını, nöbet ve iş yükünün hafifletilmesini, aile hayatının korunması, çalışma saatlerinin düzenlenmesini istemektedirler. Süt ve doğum izinlerinin arttırılması beklenmektedir. Hükümet sürekli çocuk sayısı ve aile büyüklüğüne vurgu yapmakta ve bunu sözle teşvik gibi bir uygulama içine girmektedir. Fakat bu teşvikler sözle değil de icraatlarla yapılırsa bir karşılık bulacaktır. Bunun için süt ve doğum izinlerini artıracağız söylemleri yeteri kadar dinlenmiştir. Artık bir an önce gerekli düzenleme yapılmalıdır. Ayrıca annelerin erken emekli olabilmesi ile ilgili düzenlemede yeniden yapılandırılmalıdır. Mevcut uygulamada çocuk sayısı kaç olursa olsun en fazla 2 çocuk için doğum borçlanması imkanı vardır, borçlanılan süre 4 yılı geçmemektedir. Bu imkan çocuk sayısına bakılmadan arttırılmalı ve annelere en az 10 yıl erken emeklilik hakkı tanınmalıdır. Ayrıca sağlık alanında hizmet veren kadın sayısının fazla olmasına rağmen karar alma mekanizmasında kadınların oranının çok düşük kalması çözülmesi gereken bir diğer sorundur. Yukarıda bahsettiğimiz sorunlar ve çözüm önerileri Türk Sağlık-Sen olarak bu ay içerisinde ülke genelinden kadın katılımcılarımızla gerçekleştirdiğimiz kadın çalıştayımız da bizzat kadın çalışanlar tarafından ortaya konulmuştur. Oldukça verimli geçen çalıştayımız da kadınların her türlü haklarının korunarak, geliştirilmesi ve sağlıkta kadın gücünün pekiştirilmesine önemli bir katkı sağlayacağı şüphesizdir. Çalıştayımızdan çıkan bir başka önemli sonuçta sorunların çözümü için kadınlarımızın mücadele sürecinde daha aktif olarak yer almaları ve sendikal mücadelede ön safta olmaları gerekliliğidir. Türk Sağlık-Sen olarak biz yürüttüğümüz ilkeli, kararlı ve cesur mücadelemizde tüm kadın çalışanlarımızın aktif olarak yer almaları için davet ediyoruz.  Gelin sorunların çözümünün ilk adımını atın. Sesinizi güçlü bir şekilde kendi dilinizden duyurun, sendikamız daima sizlerin yanında olmuştur ve olmaya da devam edecektir” dedi.