Nevşehir'in Derinkuyu ilçesinde yakalanan bu örümcek, görenleri korkuttu. 'Sarı Ömer' olarak da bilinen, et yiyen örümceğin 1 metreye kadar zıplayabilmesi vatandaşları tedirgin etti.

FİB Haber Merkezine ihbarda bulunan bir vatandaşımız "Nevşehir Derinkuyu'da 'Sarı Ömer' Adlı örümceği yakaladık. Her yerde var bu zehirli örümcekten . Vatandaş bilgilendirelim lütfen yayınlayalım" dedi.

“Sarı Ömer”, “Sarıkız” ya da “Deve Örümceği” Böceği Nedir?

Sarıkız Böceği, denilen hayvan; ülkemizde daha çok Doğu Anadolu ve Güneydoğu Anadolu bölgesinde, dünya üzerinde ise yoğun olarak Afrika' da Namibya' da bulunmaktadır. Görünüşsel olarak örümcek türünü andırmakta olup diğer sekiz bacak örümcekler gibi ağ üretimi yapamazlar. Vücutları iki bölümden oluşmaktadır. Bu bölümler; karın bölümü, yani opisthosoma denen ilk bölüm ile baş ve göğüs kaynaşımını olan yani prosoma adı verilen bölümüdür. Sarıkız böceğinde toplam 10 adet kol bulunmaktadır. Sarıkız böceğinde bulunan 10 adet kol ekleminin dağılımı ise ;8 adet karın ve baş arasında sağ taraf 4 sol, taraf 4,  2 adet baş kısım yani prosoma denilen bölgededir.

Etle Besleniyor
Prosama denilen baş kısımda bulunan 2 adet kıskaçlı kol türü eklemli çıkıntıya kelis denmektedir. Sarıkız böceğinin kelisleri ise genellikle diğer eklemlerinden uzun ve iridir. Beslenme şekillerinden dolayı diğer iri örümcek türlerinden farklıdır. Sarıkız böceği türlerinin hemen hemen hepsi et ile beslenmektedir. Görsel olarak akrep türünün sarısı gibi görünüme sahip olan sarıkız böcekleri akrep dahi birçok hayvanı yiyerek beslenebilirler. Bu türlere halk arasında sarıkız böceği isminin haricinde böğü yada böyü de denmektedir. Çok hızlı hareket edebildikleri bilinmekte olup zehirsiz olduğu uzmanlar ve araştırmacılar tarafından belirtilmektedir.

Isırdığında Dayanılmaz Acı Veriyor
Boyları 7-10 cm arasında değişmekte olup, avlarını dişleri ile ovuşturdukları için ısırıldığını fark edemezler. Isırdığı kısma dişleri sayesinde eti yumuşatıp yiyebileceği kıvama getiren bir sıvı bırakmaktadır. Zehirliyor olmasa da ısırdığı veya kopardığı yeri inanılmaz ve dayanılmaz bir acı kapladığı bildirilmekle birlikte saç derisinden yuvalarına götürmek ve ısı fazlalığı sağlamak için tutamla saç derisinden saç kopardığı bildirilmekte ve bilinmektedir. Hızlı koşma konusunda ise Amerika Hamamböceği diye bilinen, türlerinin en iyi koşucusu durumu ile ilk sırada yer alan eklembacaklı hayvandan sonra 2. olarak kabul edilmektedir. Sıçrama özellikleri bulunmamaktadır. Bu nedenle daha çok sürüngenler ve diğer böcek türleri ile yani boysal yetişebilme durumu olan canlılar  ile avlanmakta ve beslenmektedirler.

Dünyadaki en tehlikeli canlılar arasında gösterilen Sarı Ömer’ ya da ‘Sarı kız’ olarak adlandırılan bu örümcek türü, oldukça tehlikeli oluşuyla biliniyor. Peki Sarı Ömer örümceği hangi bölgemizde görülüyor? İşte Sarı Ömer örümceği hakkında ilginç bilgiler.

Dünyada çöl bölgelerinde ülkemizde de Doğu ve Güneydoğu Anadolu'da yaşayan Sarı Ömer örümceği, zehriyle bir insanı öldürebiliyor. Özellikle akrep, kertenkele, hatta fare ve kendinden büyük memelilerle bile besleniyorlar. 

Sıcak iklimlerde gece ortaya çıkan Sarı Ömer örümceği, saldırgan yapıları nedeniyle bu bölgelerde yaşayan insanların korkulu rüyası… Çünkü bu örümcek türünün çok güçlü bir çene yapısı bulunuyor.

Bu nedenle et parçalarını kolayca koparabiliyorlar. Bir insan eli kadar boyu olan Sarı Ömer örümceği; böcek, kemirgen, kertenkele, yılan gibi canlıların etinden beslenmeyi seviyor. Hatta Sarı Ömer örümceği, akrep bile avlayabiliyor.

Bir metreye kadar zıplayabiliyor

Örümcek türlerinin en hızlısı olan Sarı Ömer, zıplama yeteneğiyle de avını kolayca yakalayabiliyor. Peki sarıkız örümceği sokunca neden canlılar kaçmıyor ya da kaçamıyor? 

Çünkü Sarı Ömer örümceği soktuğu zaman deriyi uyuşturuyor ve av, ısırıldığının farkında olamıyor. Sarı Ömer örümceği ağzından deriye, eti sıvı kıvama getiren bir zehir akıtıyor. Zehir deriye yayıldıktan bir süre sonra yemeye başlıyor.

Sarı Ömer örümceği, insana saldırmaya pek cesaret edemiyor ama bir kez soktuğunda, eğer tedavisi yapılmaz ise et parçalarını eritmeye devam ediyor.

Sarı Ömer sizi soktuğu anda, o bölgeyi uyuşturur ve ısırdığı bölgedeki et erimeye başlar. Bu nedenle eğer böyle bir durumla karşılaşırsanız anında amonyak tedavisi uygulamalısınız. Sarı Ömer adını da bölgedeki Hakkari komandolarının verdiği söyleniyor.


Kaynak: Hürriyet Haber