Gülşehir Çayır Mahallesinde bulunan Tarihi Hamam hissedarı tarafından satlığa çıkarıldı.

 

Hamam için müracaat Mantarkayapost Haber Merkezimize ulaşarak ayrıntıları öğrenebilirsiniz….

 

Pazarlıklı fiyatı 80.000 TL dir…………

 

Peki Hamam nedir ?

 

GÜLŞEHİR HAMAMI TARİHÇESİ, ÖZELLİKLERİ VE KULLANIMI NELERDİR ?

 

 

Hamam, Anadolu kültürünün oldukça önemli bir parçasıdır.Tarih sahnesine 6 bin yıl önce Sümerlerle çıkmış, ardından tarihte adı geçen hemen her medeniyetin kültürel bir parçası olmuştur.Yabancılara
Osmanlı deyince akıllarına ilk olarak neyin geldiği sorulsa, çoğunluk "Türk hamamı" cevabını verecektir. Günümüzde artık sayıları parmakla sayılacak kadar azalan hamamlar, yüzyıllarca Osmanlı ve Türkiye kültürünün en önemli ve renkli öğelerinden biri olarak varlığını korudu.

Türk hamamına özgü terimler:

Külhan: Hamamların ısıtıldığı, kapalı ve geniş ocak.

Tellak: Müşterileri yıkayıp keseleyen erkek çalışan.

Peştemal: Örtünmek için kullanılan ince dokuma.

Takunya: Hamam terliği.

Kurna : hamamlarda musluk altında bulunan, içinde su biriktirilen,yuvarlak, mermer, taş .

Gülşehir Karavezir Hamamı

Yeri : Gülşehir
Tarihi : 1778
Yaptıran : Silahtar Seyit Mehmet Paşa
Yapan : Ebubekir Veledi Halil Efendi
Mimarı Özellikleri :Hamam klasik Osmanlı hamamlarında olduğu gibi üç kısımdan oluşmuştur.
1-Soyunmalık
2-Ilıklık 
3-Sıcaklık
Hamamın giriş kapısı yuvarlak silme içine alınmış 1.80 x1.15 m.ölçüsünde olup buradan 6.25 x 6.25 m. ölçüsündeki soyunmalık kısmına girilir.Burası 6.25 çapında bir kubbe ile örtüdür. Kubbeye geçiş tromplarla olup dıştan sekizgen bir kasnağa oturmaktadır. 

 


Kubbe kasnağında birisi giriş kapısın üzerinde , biriside girişe göre sağ kenarda olmak üzere soyunma mahallini aydınlatan iki küçük pencere vardır.Soyunmalık bölümünden pahlı bir çerçeve ile çevrili ,yuvarlak kemerli kapıdan ılıklığa geçilir. Ilıklık bölümünün üzeri beşik tonozla örtülüdür.

 

Ilıklıktan yuvarlak kemerli bir kapıdan sıcaklığa geçilir. Sıcaklık bir kubbe ile örtülüdür.Burada kubbeye geçiş trompla sağlanmıştır. Kubbe dıştan sekizgen kasnağa oturur.Sıcaklıkta beş musluk mevcut olup kurnaları mermerdendir.Hamamın su haznesi girişe göre sağ taraftadır. Soyunmalık yerinin duvar kalınlığı 1 metredir. Yapı malzemesi olarak gri renkte kesme taş kullanılmıştır. Hamamın bozulan taşları 1963 yılında yapılan tamir esnasında değiştirilmiştir. Son yıllarda önemli bir tamir gören hamam kullanılıma açılmıştır.