Nevşehir Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreterliğine bağlı Nevşehir Devlet Hastanesi Endokrilonoji ve Metobolizma Hastalıkları Uzmanı Uzm. Dr. Çiğdem Özkan konu hakkında şu açıklamalarda bulundu:

Özkan “14 Kasım Dünya Diyabet Günü’’ olarak kutlanmakta ve yapılan etkinliklerle diyabet farkındalığının artrılması hedeflenmektedir.

Diyabet, insulin salgılanmasında eksilik ve/veya insulin etkisinde yetersizlik nedeni ile ortaya çıkan kronik bir hastalıktır. Düzensiz beslenme ve hareketsizlik diyabet hastalığının ortaya çıkmasında büyük rol oynamakta ve günümüzde artan obezite ve hareketsizlik nedeni ile diyabet sıklığı artarak önemli bir sağlık sorunu haline gelmektedir.

Diyabet hastalığı, fark edilmemesi ve uygun şekilde tedavi edilmemesi durumunda kalp, böbrek, göz, damar ve sinirler üzerinde kalıcı hasarlara yol açabilmektedir. Bu nedenle, oluşabilecek olumsuz sağlık sorunlarının önüne geçebilmek için riskli kişilerin diyabet taramasını yaptırması ve diyabet mevcutsa uygun şekilde tedavi edilmesi oldukça önemlidir.

Diyabet hastalarının yanısıra ‘prediyabet’ denilen diyabet açısından riskli olunan durumda da hastaların uygun şekilde takip edilmeleri ve gerekli müdahalenin uygun zamanda yapılması uzun dönemde hastalığın gidişatı açısından oldukça önemlidir.

Ailesinde diyabet hastalığı olanlar, obez ve fazla kilolular, gebelik döneminde gebelik diyabeti tanısı almış olan kadınlar, hipertansiyon ve yüksek kolesterol nedeni ile tedavi alan hastalar diyabet taramasını yaptırmalıdırlar.

Diyabet taraması için hastaların sadece kan şekeri düzeyi ölçülmekte ve sonucuna göre gerekirse şeker yükleme yapılarak hastaların diyabet hastası olup olmadığı veya risk durumu ‘prediyabet’ belirlenebilmektedir. Tip 1, tip 2 ve prediyabetli tüm hastalarımızın dünya diyabet günü kutlu olsun." dedi.