Nevşehir Orman İşletme Müdürü Aykut Satırlı yayınladığı mesajında şu ifadelere yer verdi; “Ormanlar, ülkelerin doğal güzellikleri ve ekonomik kalkınmanın temel değerlerindendir. Sahip olduğumuz bu doğal zenginliğin korunması, geliştirilmesi ve ülke kalkınmasındaki öneminin arttırılması için herkese önemli görevler düşmektedir.
Bilinçsiz kullanım, yanlış uygulamalar, çevresel değerleri göz önünde bulundurmayan kalkınma politikaları ve dikkatsizlik gibi nedenlerle dünya ormanları gün geçtikçe azalmaktadır. Ormanların yok olması doğal dengeyi bozmakta, insanlığı bu konuda çözümler üretmeye ve daha büyük sorunlar yaşanmaması için önlemler almaya zorlamaktadır.
Toprakların doğru kullanılması, verimli arazilerde yapılaşmanın sona erdirilmesi, orman, mera alanlarının korunması ve çok miktarda ağaç dikilmesi bu sorunun çözümünde uygulanabilecek tedbirlerin başında yer almaktadır.
Ağaç dikme çalışmalarına katılmak, çevrenin korunması konusunda sorumluluk üstlenmek, her şeyden önce bir vatandaşlık görevidir. Bu bilinci çocuklarımıza da aşılamalıyız. Gelecek nesillere sağlıklı ve temiz bir çevre, yeşil bir ülke bırakmak temel sorumluluğumuzdur. Gelecek kuşaklara temiz bir çevre, yaşanabilir bir dünya bırakmanın en önemli yolu da, ormanların korunmasından, geliştirilmesinden, genişletilmesinden geçmektedir.
Ormanların korunması ve niteliğinin geliştirilmesi sürecinde, vatandaşlarımızı ağaçlandırma kampanyalarına katılmaya ve var olan orman varlığımızı korumada daha gayretli olmaya davet ediyorum.
Daha yeşil bir Nevşehir'de yaşamak dileğiyle, Dünya Ormancılık Gününü kutluyor, ormanlarımızı koruyup gözeten tüm vatandaşlarımıza şükranlarımı ileterek, selâm ve sevgilerimi sunuyorum” dedi.



BASIN BİLDİRİSİ
 
21 Mart 1971’de FAO (Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü) tarafından Dünya Ormancılık Günü olarak kabul edilmiş olup, 1975 tarihinden beri ülkemizde Ormancılık Günü olarak kullanılagelmektedir. Tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de 21 Mart Dünya Ormancılık Günü kapsamında etkinlikler düzenlenmektedir. Dünya nüfusunun hızla artması, küresel ekonominin dünya üzerinde genişlemesi sonucu tabii kaynaklar üzerindeki baskılar her gün biraz daha artmaktadır. İnsanların aşırı tüketim hırsı sonucu, çevre temel göstergeleri giderek daha da bozulmaktadır. Ormanlar azalmakta, su seviyeleri düşmekte, toprak erozyonla kaybolmakta, sulak alanlar ortadan kalkmakta, meralar bozulmakta, nehirler kurumakta, ortalama ısı yükselmekte, bitki ve hayvan türlerinin nesli tükenmektedir. Sürekli gelişen ve genişleyen küresel ekonomi, önlem alınmaz ise kendi yaşam-destek sistemi olan yerkürenin ekosistemini yok edecektir. Bu nedenlerledir ki düzenlenen etkinliklerin önemi çok büyüktür.
21 Mart hem ormanın, hem de baharın bayramıdır. Yeni Gün anlamına gelen Nevruz adını taşıyan Bahar Bayramı, güneşli günler ve kuş sesleri getirerek bizi canlandırır, mutlu eder. Kuzey yarımkürede ilkbaharın başlangıcı sayılan 21 Mart tarihi, aynı zamanda Dünya Ormancılık Günü olarak kutlanmaktadır. Toprağın uyandığı bugün, bizlere sayısız faydalar sağlayan ormanların değerini bir kez daha hatırlamamızı sağlar. Ormanların korunması, çevremizin ağaçlandırılması hem yurdumuzun, hem de dünyamızın geleceği için çok önemlidir.
Ülkemizde ağaçlandırma çalışmalarına hız kazandırmak adına 2008- 2012 tarihleri arasında ağaçlandırma seferberliği ilan edilmiş,  seferberliğin startını Sn. Cumhurbaşkanımız R. Tayyip ERDOĞAN bizzat vermiştir. Ulusal Ağaçlandırma Seferberliği Eylem Planı kapsamında ilimizde 2008-2012 tarihleri arası 56.530 dekar alanda gerçekleşme sağlanarak seferberlik çalışmalarında  % 100 lük bir gerçekleşmeye imza atılmıştır. Bu kapsamda toplam 8.207.000  adet fidan toprakla buluşturulmuştur.
İlimizde 2003-2016 yılları arasında 125.087 dekar alan da ağaçlandırma ve erozyonla mücadele çalışması yapılmıştır. Bu alanlara 13.074.138 adet fidan dikilmiştir. Dikilen fidanlar yöremiz iklimine uygun Karaçam,  Sedir, Ardıç türlerinin yanında yöre halkına gelir sağlayacak Badem, İğde, Mahlep, Kuşburnu, Ahlat ve Alıç gibi türlerden oluşmaktadır. 2017 yılında da …6415……. dekar alanda ağaçlandırma ve erozyonla mücadele çalışması yapılacak olup, toplamda …516.000……… adet fidan toprakla buluşturulacaktır.
 
21 Mart Dünya Ormancılık Gününün ülkemize hayırlı olmasını temenni ediyorum.
 
 
NEVŞEHİR ORMAN İŞLETME MÜDÜRLÜĞÜ