30 km/saat hızla seyrederken meydana gelen bir çarpışmada araç içinde maruz kalacağınız etki, bir apartmanın birinci katından düşmeye eş bir çarpma etkisine eşittir. Çarpışma anındaki hız 50 km/saat'e çıktığında etkiyecek çarpma etkisi 3. kattan, 70 km/saat'e çıktığında, 6.kattan, 90 km/saat'te ise 10.kattan düşmeye eş olacaktır. Bu ifadeler hızın artışı ile birlikte araç içindekilerin maruz kalacakları ölüm riskinin nasıl arttığını gayet açık bir şekilde ortaya koymaktadır.

UNUTMAYIN;
Hız artışı sürücünün sürüş sırasında çevredeki bilgileri toplama sürecinde, ayırt etme ve tanımlama için gerekli süreyi yok etmektedir. Burada esas önemli nokta ise hiç bir sürücünün (deneyimli-deneyimsiz, kadın, erkek, genç-yaşlı vs...) bu etkiden kaçınamamasıdır.
 Bir kaç kilometre/saat'lik hız artışı yanlış algılama ve tahmine sebebiyet vermesi sonucu kazaya neden olabilecek bir tehlike olarak pusuda beklemektedir.
Şehir içi hız limiti olan 50 km/saat'lik hızdaki bir çarpışmada dahi araçta oluşacak
muhtemel darbe derinliği 0.75ın olacaktır. Bu sizce önemsiz bir hasar mıdır? Hele bu hızla çarptığınız bir bariyer değil de insan ise belki aracınızdaki hasar daha az olabilir. Ancak yaya üzerinde meydana gelmiş olduğunuz hasar büyük ihtimalle onun yaşamına son vermenize neden olacaktır.
Eğer hızınızı normal hız limitlerine yanı 5ûkm/saat hıza çektiğinizi düşündüğünüzde; tüm ölümlerin %30'unun tüm yaralanmaların ise %100'ünün yani tamamının gerçekleştiği hıza çıkmış olursunuz. Buradan çok çarpıcı bir sonuç çıkmaktadır. Buna göre toplam ölümlerin %30'u ve toplam yaralanmaların ise hemen hemen tamamı şehir içi hız limitleri altında oluşmaktadır. Saydığımız hızlarda bile çok büyük ölüm ve yaralanma risklerini üzerimize alıyoruz.
Hız ne kadar artarsa, sürücünün bakış lan o oranda daha uzağa odaklanır. Bunun sonucunda sürücü yol kenarında neler olduğunu, tehlike yaratabilecek gelişmeler olup olmadığını denetleyemez.
Sürat körlüğü, artan hız sonucunda sürücünün yol ve çevresine yönelik görsel verileri yani eşya veya olayları tam anlamıyla algılayamamasıdır. Sürat körlüğünün en büyük tehlikelerinden birisi, sürücünün aracın hızını olduğundan daha az zannetmesidir.