Çanak Çömlekçiliğin Akıbeti Meçhul

NEVŞEHİR(MHA) Kapadokya Bölgesinin en önemli el sanatları ürünü olan Çanak Çömlekçilik TRT ekranlarından tanıtıldı.

TRT Türk Ekranlarında yayınlanan Üstad isimli programın konuğu olan Çanak Çömlek ustası ve son yerel seçimlerde İl Genel Meclisi üyeliğine seçilen Şaban Topuz, çanak çömlekçilik çırak yetişmediğinden dert yandı.

Bölge çanak çömlekçiliğinin son yıllarda çağın gereksinimlerine ayak uydurduğunu ve yaşamın her alanında çanak çömlekçiliğin ürünlerinin yer aldığını söyleyen Çanak Çömlek Ustası Şaban Topuz, günümüzde aile velilerinin çocuklarını doktor, öğretmen, avukat, mühendis ve benzeri meslek dallarını seçmeleri konusunda telkinlerde bulunduğunu bu nedenle de çanak çömlek sanatının bölgede 20 yıl sonra akıbetinin meçhul bir hale geldiğini dile getirdi.

Bölgedeki çanak çömlek sanatının en önemli sorunlarının başında çırak yetişmemesi sorununun bulunduğuna değinen Topuz, “Biz çanak çömlekçiler olarak sanatımızın bizden sonraki nesillere taşınması ve yaşatılması için elimizden geleni yapıyoruz. Ancak aile velileri, anneler, babalar çocuklarının avukat, doktor, mühendis olmasını istiyor. Ve bu konuda çocuklarını yönlendiriyor. Hal böyle olunca bizim sanatımızda da birçok sektörde yaşandığı gibi çırak sorunu yaşanıyor. Ben şu an 40 yaşındayım. 20 Yıl sonra bu gidişle bölgedeki çanak çömlek sanatının akıbetini düşünemiyorum” dedi.