Bu yıl dördüncüsünü gerçekleştirdiğimiz kültür ve sanat günleri etkinlikleri içerisinde yer alan yazar söyleşilerimizin ilk konuk yazarı Cemalnur SARGUT, 9 Mart 2013 tarihinde “Mesnevi Sohbetleri” konulu söyleşimize katılmak üzere ilçemize geldi. Kızılırmak kenarında ve Asma Köprü üzerinde gezinti yapan konuk yazarımız Cemalnur SARGUT, söyleşi öncesinde Kızılımak kenarında Sur Balık Restaurant'ta Avanos Belediye Başkanımız Dr. Mustafa KÖRÜKCÜ ile sohbet etti.

Belediye Toplantı Salonunda, gerek bölgemizden gerekse il dışından, “Mesnevi Sohbetleri” başlığı altındaki, tasavvufun ortak dili, ortak nefesi Mesnevi ve Hz. Mevlana konulu söyleşimizi, usta yazar Cemalnur SARGUT’tan dinlemek üzere, her kesimden ve her düzeyden yüzlerce dinleyici bir araya geldi.

 

Söyleşimize; Nevşehir Milletvekillerimiz Av. Murat GÖKTÜRK, Av. Ebubekir GİZLİGİDER, Belde Belediye Başkanlarımız, Avanos Adalet ve Kalkınma Partisi İlçe Başkanı Serkan FERALAN, Mahalli İdareler Nevşehir Şube Başkanı İbrahim PEKŞEN, Nevşehir İl Planlama ve Koordinasyon Müdürlüğünden Ahmet BELADA, Nevşehir Müftü Yardımcısı A. Celalettin ALTUNKAYA, çok sayıda eğitimci, akademisyen, vatandaşlarımız ve üniversite öğrencileri katıldı. Büyük ilgi ve yoğun katılımın olduğu söyleşimizde, toplantı salonu tamamen dolarken dinleyiciler için ilave sandalyeler getirildi.

 

Söyleşi öncesinde Belediye Başkanımız Dr. Mustafa KÖRÜKCÜ, konuk yazarımız Cemalnur SARGUT hakkında bilgiler verdi ve tasavvuf alanındaki çalışmalarına değindi. Günümüzde tasavvuf irfanına olan derin aşkı ve bilgisi ile bu alandaki önemli yazarlarımızın başında gelmektedir dedi.

 

Kısa bir ney dinletisinin ardından, Kültür ve Sosyal İşler Müdürümüz Fatma ŞAHİN, yazarımız Cemalnur SARGUT’un biyografisini dinleyicilerle paylaştıktan sonra söyleşilerini gerçekleştirmek üzere sözü konuk yazarımıza bıraktı.

 

Usta yazar Cemalnur SARGUT, iki saat süren söyleşisinde, tasavvuf insanın kendi içine yaptığı yolculuktur, kendi acziyetini bilip, tevhid erbabı olma yolunda nefsini çile ile terbiye ederek hakka yönelmesi ve o ahlakı yaşamasıdır diyerek tasavvuf konusuna değindi. Daha sonra Hz. Mevlana’dan verdiği örneklerle tasavvuf terbiyesini anlattı. Hz. Mevlana’nın Mesnevi’ye neden oku diye değil de dinle diye başladığına ilişkin olarak, Hz. Mevlana’nın kendi verdiği cevabı dinleyicilere aktararak söyleşiye devam etti. Hz. Mevlana’nın “oku” diye başlayan yüce kitabımız Kuran-ı Kerimi, dinleyin ne anlatıyor diye cevapladığını ifade ederek, konuyu izah etti.

 

Tasavvufun, insanın insanlığını bulma yolu olduğunu ifade eden Cemalnur SARGUT, İslam'ın hakîkatinin ve ahlakının tanıtılması için hoşgörünün önemine değindi. Batı ancak tolere eder, oysa İslam yaratılanı yaratandan ötürü severek, hoş görür ve bu özelliği ile tasavvuf doğu ile batı arasında mânevi bir köprü özelliği taşır dedi. İki saat süren söyleşiyi katılımcılar büyük bir ilgiyle ve zaman zaman duygulanarak dinlediler.

 

Söyleşi sonrasında Belediye Başkanımız Dr. Mustafa KÖRÜKCÜ, usta yazar Cemalnur SARGUT’a, günün anısına üzerinde Avanos manzarası ve konuk yazarımızın resminin bulunduğu, Avanos tabağı hediye etti.

 

Konuk yazarımızı dinlemek üzere bölgemizden ve il dışından Avanos’a gelen misafirler, usta yazar Cemalnur SARGUT’a kitaplarını imzalatarak hatıra fotoğrafı çektirdiler.