Çevre Amaçlı Tarım Arazilerinin Korunması Korunması Değerlendirme Toplantısı Yapıldı

Çevre Amaçlı Tarım Arazilerini Koruma Programının (Çatak) , Bilgilendirme ve Değerlendirme Toplantısı 25 Eylül 2014 Tarihinde Dedeman Otelde Yapıldı​

 Toplantıya, Vali Yardımcısı Hasan KAYHAN, Nevşehir Belediye Başkan Yardımcısı Atilla SEÇEN, Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Okan YILMAZ, İl Müdür Yardımcısı Gürol ÇETİN, Tarımsal Altyapı ve Arazi Değerlendirme Şube Müdürü Dr. Cengiz ÖZCAN Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğü Tarla ve Bahçe Şube Müdürü Dr. Mehmet HASDEMİR bereaberinde Dr. Figen GÜNGÖR, Zir.Yük.Müh Suat PARILDAR, İl Müdürlüğü teknik personelleri, basın mensupları ve davetliler katıldı.

Vali Yardımcısı Hasan KAYHAN, konuşmasında;

" Dünya nüfusunun hızla arttığı, bununla birlikte tarımsal üretimin yoğun yapıldığı alanlarda kullanılan kimyasal gübre ve ilaçların kullanımının yoğunlaştığı, güvenilir, sağlıklı gıdaya ulaşmak için hep birlikte tarımsal üretimde çevre dostu tarım tekniklerini geliştirilmemiz gerekiyor. Bu kapsamda Doğal kaynakları koruyan, çevreye en az zarar verecek üretim modellerinin desteklenmesi programı olan ÇATAK projesinin ilimizde de uygulanması ve geliştirilmesi için 2009 yılında başlayan ve devam eden ÇATAK projesinin üreticilerimize hayırlı olmasını diler, toplantının verimli geçmesini temenni ederim" dedi.

 Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Okan YILMAZ ise konuşmasında;

 "ÇATAK Projesi, toprak ve su kalitesinin korunması, doğal kaynakların sürdürülebilirliği, erozyonun önlenmesi ve tarımın olumsuz etkilerinin azaltılmasına yönelik olan Çevre Amaçlı Tarım Arazilerini Koruma Programını tercih eden üreticilerin desteklenmesidir.

Söz konusu, ÇATAK projesi,  Ülkemizde 2006 dan beri uygulanmakta olup, 2007 ve 2008 yıllarında İlimizin proje kapsamına girebilmesi  için Patates ağırlıklı ekim yapan Merkez ilçe  KAYMAKLI kasabası  arazilerinde etüd çalışmaları, Toprak analizleri yapıldı, sonuçlar Bakanlığımıza gönderildi ve 2009 yılında İlimiz ÇATAK programına dahil edildi" dedi.

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğünden Dr. Figen GÜNGÖR ve beraberindeki konu uzmanları ÇATAK konulu bilgilendirme sunusu yaptı.

Daha sonra, İlimiz kapsamında yürütülen, Çevre Amaçlı Tarım Arazilerinin Korunması Projesinin uygulama alanları ele alındı, yapılan uygulamalarda yaşanan sorunlar ve çözüm önerileri görüşüldü ayrıca Toprak ve Su kalitesinin korunması, Doğal kaynakların sürdürülebilirliği,  erozyonun önlenmesi ve tarımın olumsuz etkilerinin azaltılmasına yönelik çalışmalar da bilgi alışverişinde bulunuldu.