Nevşehir Kapadokya da ki Doğal Depolar Yasal Çerçeveye Kavuşacak... Çevre ve Şehircilik Bakan Yardımcısı Muhammet Balta, Nevşehir'deki yer altı depolarında incelemelerde bulundu. Balta, narenciye ürünlerinin yanı sıra başta patates olmak üzere çok sayıda meyvenin doğal ortamda saklandığı depolarla ilgili yeni yasal düzenlemeler yapacaklarını kaydetti.
Sabah saatlerinde Nevşehir'e gelen Çevre ve Şehircilik Bakan Yardımcısı Balta, beraberinde Nevşehir Valisi Mehmet Ceylan, Ak Parti Nevşehir Milletvekili Ebubekir Gizligider, İl Genel Meclis Başkanı Süleyman Özgün ile Kavak ve Nar belediye başkanları ile birlikte Gülşehir ilçesi ve Kavak beldesindeki yer altı depolarında incelemelerde bulundu.

Çevre ve Şehircilik Bakan Yardımcısı Muhammet Balta, Nevşehir’de yoğunluk kazanmasına karşın ülke genelinde birçok ilde bulunan doğal depoların yapımı konusunu yasal kriterlere bağlayacaklarını söyledi.

Çevre ve Şehircilik Bakan Yardımcısı Muhammet Balta, beraberinde Nevşehir Valisi Mehmet Ceylan, AK Parti Milletvekili Gizligider, Nar Belediye Başkanı Ali Erdoğmuş ve Kavak Belediye Başkanı Celal Yiğit ve Bakanlığına bağlı Meslek Hizmetleri ile Mekansal Planlama Genel Müdürlüğü yetkilileri ile birlikte Nevşehir'deki yer altı depolarında incelemelerde bulundu. Nevşehir’in Çat beldesinde bulunan bir doğal depoyı gezen Çevre ve Şehircilik Bakan Yardımcısı Muhammet Balta’ya Nar Belediye Başkanı Ali Erdoğmuş ve Kavak Belediye Başkanı Celal Yiğit bilgi verdi. 

Başkan Ali Erdoğmuş "Buradan çıkan elmanın raf ömrü en az bir hafta on gündür. Bu süre içerisinde doğal halini, sululuğunu koruduğu gibi bir de aroma kazanıyor. Halbuki doğal olmayan depodan çıkınca 2- 3 gün içerisinde saman gibi oluyor." dedi.

Kavak Belediye Başkanı Celal Yiğit ise limonun depolarda 17- 18 ay boyunca dayanabileceğini ifade etti. Dik bacaların hava çektiğini, yatay bacaların ise içeriye hava girişini sağladığını kaydeden Yiğit, bunun doğal olarak depoda soğukluğu sağladığını anlattı. Yiğit, doğal depodan çıkan bir limon pazarda veya manavda bir ay kadar tazeliğini korurken, elektrikli depodan çıkan limonun ancak 2- 3 gün dayanabildiğini ifade etti.

Nevşehir'e gelen Çevre ve Şehircilik Bakan Yardımcısı Muhammet BALTA, beraberinde Nevşehir Valisi Mehmet CEYLAN, Nevşehir Milletvekili Ebubekir GİZLİGİDER, İl Genel Meclis Başkanı Süleyman ÖZGÜN ile birlikte Gülşehir ilçesi ve Kavak beldesindeki yer altı depolarında incelemelerde bulundu.

  Çat beldesinde bulunan bir doğal depoyu gezen ve depo incelemesi sonrasında gazetecilere açıklamada bulunan Çevre ve Şehircilik Bakan Yardımcısı Muhammet BALTA, başta patates olmak üzere birçok narenciye ve meyvenin doğal depolarda saklanabildiğine dikkati çekerek, bölgede sayıları artan depolarla ilgili yeni yasal düzenlemeler yapılacağını kaydetti.

  Yer altı depoculuğunda Nevşehir'in önemli bir yere sahip olduğunu vurgulayan BALTA, şunları söyledi. "Tüf kayaların oyulması ile yeraltında oluşturulan doğal soğuk hava depolarında Akdeniz bölgesinde yetiştirilen limonların önemli bir bölümünün yanı sıra Nevşehir ve Niğde'de üretilen patates uzun süre saklanabiliyor. Burada bu ürünler organik olarak saklanabiliyor. Çoğunluğu Nevşehir'de bulunan Türkiye genelindeki bu depoların yasal olarak tanımlanabilmesi için bakanlık olarak bir çalışma yapıyoruz. Konuyla ilgili olarak Aksaray Üniversitesi'ndeki öğretim üyeleri de rapor hazırladı. Bu depoların kriterlerinin belirlenmesine yönelik bir çalışmamız olacak. Bilimsel veriler ışığında Nevşehir'deki yer altı depolarının yasal düzenlemesini hazırlamak istiyoruz."

  Çevre ve Şehircilik Bakan Yardımcısı Muhammet BALTA, depo incelemelerinin ardından Nevşehir Valisi Mehmet CEYLAN'ı makamında ziyaret etti. Valilik ziyaretinin ardından merkez ilçeye bağlı Kavak beldesindeki depolarda da incelemelerde bulundu.