NEVŞEHİR(MHA) Nevşehir Ziraat Odası Başkanı Mustafa Ekiz, Ak Parti hükümetleri döneminde iki kez yeniden yapılandırmanın gündeme geldiğini ancak o dönemde yeniden yapılandırmadan yararlanmayan Çiftçilerin borçlarına bir kez daha yapılandırma beklentisi içerisinde bulunduklarını söyledi.

Geçtiğimiz günlerde Torba Yasa ile birlikte tarımsal desteklemelerden yararlanan Çiftçilerin alacaklarına MEDAŞ ve özel elektrik firmaları tarafından el konulması konusunda çıkarılan kanunun bölge çiftçisinin olumsuz etkilemeyeceğini dile getiren Nevşehir Ziraat Odası Başkanı Mustafa Ekiz, 2013 yılında patatesin para ettiğini, buğday rekoltesinin yüksek olduğunu, Pancar ve Kabak çekirdeği fiyatlarının da istenilen düzeyde olduğunu bu nedenle yeni bir yapılandırma fırsatından çiftçilerin büyük oranda yararlanabileceklerini ifade etti.

Ekiz, “Torba kanunla çıkan bir karar bu. Çiftçiden alacağı bulunan firmalar doğrudan doğruya çiftçinin alacağı desteklemelere el koyacaklar. Zaten çiftçimiz icralık. Çiftçilerin büyük bir bölümü mal varlıklarını bir başkasına devretti. Çiftçi Kayıt Sisteminde de kim kayıtlı ise destekleme parası o insanların üzerine yatıyor. Benim tahminim icraya düşmüş çiftçinin ÇKS kaydı yok denecek kadar az. Bizim yöremizdeki çiftçileri bu düzenlemenin ciddi oranda etkileyeceğini zannetmiyorum. Çiftçimiz sadece MEDAŞ’a değil bankalara da borçlu. Bankalar önce kendi alacaklarını alıyorlar. Zaten geriye diğerlerine de bir şey kalmıyor. Bu yasayı çıkaran siyasetçilerimizden bizim beklentilerimiz var. Bu hükümet döneminde iki kez faizleri kaldırmak üzere yeniden yapılandırma getirildi. 2011-2012 Yıllarında çiftçimiz ürettiği patatesi sokağa dökme durumuna gelmişti. 2013 Yılı patates üretimi konusunda sıkıntı yaşanmadı. Eğer yeniden yapılandırma yapılırsa çiftçimizin bu yeni yapılandırmadan önemli ölçüde yararlanacağını düşünüyorum. Bu nedenle yeni bir yapılandırmanın gündeme getirilmesini istiyorum. 2013 Yılında sadece patateste değil buğday rekoltesi yüksek oldu. Pancar fiyatları fena değildi. Kabak çekirdeği para etti. Çiftçilerimizin bu konuda bir beklentimiz olduğunu da bilmelerini istiyoruz” diye konuştu.