NEVŞEHİR(MHA) Nevşehir’de faaliyet gösteren Doğuş Güneş Enerjisi firması yıllardır tarımsal sulamadan kaynaklanan elektrik borcu ile boğuşan çiftçilere yönelik Türkiye’de ilk kez güneş enerjisi paneli yaptı.

Traktörünün arkasına bağlayıp rahatlıkla tarımsal araziye taşınabilen, daha sonrasında da aynı şekilde yeniden Çiftçinin evine getirebileceği ürünün ilk kez Niğde iline bağlı Giledere’li bir çiftçi tarafından kullanılmaya başlandığını söyleyen Doğuş Güneş Enerjisi Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Kır, ürünün en büyük avantajlarından birinin ise Çiftçiyi MEDAŞ ve elektrik üretimi yapıp satan firmalardan kurtarması olduğunu söyledi.

Ürünün istenirse tarımsal sulama yapılmadığı zamanlarda konutlarda da kullanılarak elektrik üretimi için kullanılabileceğini de kaydeden Doğuş Güneş Enerjisi Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Kır, “Biz bu ürünümüzün ismine tarımsal sulama cihazı diyoruz. 2 Yıl süreyle üzerinde çalıştık. Özellikle tarımsal sulama yapan Çiftçilerimize yönelik bir ürün. Portatif, her yere taşınabilir bir ürün. Traktörünün arkasına bu cihazı bağlayıp tarımsal arazisine götürebiliyor Çiftçilerimiz. 4 ay ya da daha uzun süre tarımsal arazisini sulamak için kullandığı enerji için kullanıyor. Böylece elektriğe para ödemiyor. Tarımsal arazisinde sulamada kullandığı bu cihazımızı yine traktörünün arkasına bağlayıp evine götürüyor. Yani başında arazide beklemesi de gerekmiyor. Evinde de kullanabiliyor. Bu ürünün çiftçiye maliyeti değişiyor. İlk ürünümüzü Niğde’nin Giledere beldesinde bir çiftçimize sattık. Saatte 60 litre su çıkardığı ve tarımsal sulama yaptığı bir kuyusu var. Mevsim şartları bu ürünün verimli kullanılması konusunda herhangi bir sıkıntı yaratmıyor. Zira küresel ısınma nedeniyle Nevşehir’in de ülkemizin birçok ilinin de güneşlenme saati artmış durumda. 10 yıl önceki güneşlenme süresi 4.5 saatti, şimdi 6 saate çıktı. Bu ürünümüzün en büyük avantajı çiftçi MEDAŞ ve benzeri firmalara bağlılığı ortadan kalkacak. Bölgemizdeki tarımsal sulama yapan çiftçilerimizin büyük bir bölümünün yıllardan beri elektrik borcu bulunduğunu da göz önünde bulundurursak güneş olduğu süre elektriği çiftçi bedava kullanıyor. Bu ürünün amortisman süresi 3 yıl ve 40 yıl kullanabiliyor. Üstelik firmamız bu ürünümüze 10 yıl garanti veriyoruz” dedi.