Çocuklarda Kalp Sağlığı Önemli

NEVŞEHİR(MHA) İl Sağlık Müdürlüğü Sağlık Hizmetleri Şube Müdürü Dr. Erkam Aydın, küçük yaştan itibaren çocukların kalp sağlığı konusunda bilgilendirmeleri gerektiğine dikkat çekti.

Aydın konuya ilişkin açıklamasında; “Sevgili çocuklar her ay bir organımızın yapılarını ve çalışma şeklini anlatmaya çalışacağız. Bu yazımızda önemli organlarımızın başında gelen kalp ile başlayalım.

Kalbimiz 4 odacıktan oluşur. 2 alt ve 2 üst odacık olarak da 2’ye ayrılır. Alttakiler karıncık, üsttekiler kulakçık olarak adlandırılır. Sağ kulakçığa vücuttan dönen CO2 yüksek (kirli kan) vücudumuzun üst kısmından gelen üst toplardamar ve vücudumuzun alt kısmından gelen alt toplardamar olarak 2 damarla döner. Sağ kulakçık ile sağ karıncık arasında 3 parçadan oluşan bir kapak vardır. Bu kapağa triküspit kapak denir.Sağ karıncıktan akciğerlere giden damara pulmoner atar damar denir.bu damarın ağzında  3 tane yarım ay şeklinde yapıdan oluşan bir kapak vardır. Sol kulakçık ile sol karıncık arasında 2 parçadan oluşan mitral kapak mevcuttur. Sol kulakçığa akciğerden gelen 4 tane damar (pulmoner toplardamarlar) bağlanır. 4 tane damar akciğerlerden O2’i çok (temiz kan) getirir. Sol kulakçıktan ise kalbimizin en büyük damarı olan Aort çıkar. Aort tüm vücudumuza temiz kan taşır. Aortun ağzında 3 tane yarım ay şeklinde parçalı bir kapak vardır.

Kalbimiz üzerinde kendi kendine uyarı oluşturan sinoatrial düğüm denen düğme büyüklüğünde bir yapı mevcuttur. Burası kalbimizin aküsüdür. Buradan çıkan akımlar özel yollarla kalbimizin bütün kaslarına yayılır. Böylece kalbimizin kasılması gerçekleşir.

Kalbimizin üstü ve altı ayrı ayrı çalışır. Tüm vücudumuzdan dönen CO2’si fazla kan 2 ana damarla (üst ana toplardamar ve alt ana toplardamar) sağ kulakçığa gelir. Sağ kulakçık kasılır. İçindeki tüm kanı sağ karıncığa atar. İçi kan dolan sağ karıncıkta kasılarak Pulmoner atar damar ile içindeki kanı Akciğerlere iletir. Akciğerlerde bu kanın CO2’leri atılır. O2 alınır. O2 ile dolmuş kan 4 tane pulmoner toplardamar ile sol kulakçığa döner. İçi dolunca sol kulakçık kasılır. İçindeki tüm kanı sol karıncığa iletir. İçi tam olarak dolunca sol karıncıkta kasılır. Aort damarıyla O2’li kan tüm vücuda yayılır. Aslında sol kulakçık ve sağ kulakçık aynı anda kasılır. Sonra sağ karıncık ve sol karıncık aynı anda kasılır. Arada bulunan kapakların açılıp kapanmasıyla kalp sesleri oluşur.

Aort denilen büyük damardan kalbimizin kendisine temiz kan götüren 2 dal Aortun başlangıç kısmında ayrılır. Bu 2 atar damara koroner damarlar denir. Temiz kan kalbimizde dolaşır. O2’leri verir, CO2’i alır. Kalbimizin toplar damarlarından sinus koroner ise kalbimizin kirli kanının büyük kısmını(%75) toplar ve sağ kulakçığa iletir. Kalp bu sistem içerisinde motor görevi yapar, Kalp insanda dakikada 60-80 çarpma arasında değişen bir hızla dakikada 5-35 litre arası, günlük ise 9000 litrekanı vücuda pompalar, Günde yaklaşık 100 bin, yılda 40 milyon, tüm insan hayatı boyunca yaklaşık 2,5 milyar kere, hiç durmadan yaklaşık 8 bin ton kanı vücuda pompalar, Normal bir kadında ortalama ağırlığı 200-280 gram, yetişkin bir erkekte ise 250-390 gram ağırlığındadır. Her kişinin kalbi kendi yumruğu büyüklüğündedir” dedi.