Her cuma günü olduğu gibi Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından bu haftanın Türkiye Geneli 19 Şubat 2016 Cuma Hutbeler konusu belli oldu. Cuma Hutbesinde Bu Hafta : Zararlı Alışkanlıklar İşlenecek !!! 19.02.2016

يَا أَيُّهَا الَّذِينَ آمَنُواْ إِنَّمَا الْخَمْرُ وَالْمَيْسِرُ وَالأَنصَابُوَالأَزْلاَمُ رِجْسٌ مِّنْ عَمَلِ الشَّيْطَانِ فَاجْتَنِبُوهُ لَعَلَّكُمْتُفْلِحُونَ
قال رسول الله صلى الله عليه وسلم: مَا أَسْكَرَ كَثِيرُهُ فَقَلِيلُهُ حَرَامٌ

ZARARLI ALIŞKANLIKLAR
Muhterem Kardeşlerim!
Yüce Rabbimiz Okuduğum Ayeti Kerime’de şöyle buyurmaktadır: “Ey İnananlar! İçki, kumar, putlar ve fal okları şüphesiz şeytan işi pisliklerdir, bun¬lardan kaçının ki saadete eresiniz.” 
Resulullah (sav) de şöyle buyurdular:“Çoğu sar-hoşluk veren her şeyin azı da haramdır.” 
Kardeşlerim!
Allah Teâlâ’nın insanlığa peygamberleri ara-cılığı ile gönderdiği kuralların amacı, insanın can, mal, din, akıl ve neslinin korunmasıdır.
İnsanın dünyada mutlu ve huzurlu bir yaşam sürmesi ve ahretini kazanması da bu beş esasın ko-runmasına bağlıdır. 
Allah (c.c.) genel olarak insana, tertemiz bir vü-cut, berrak bir ruh, manevi hastalıklarla kirlenme¬miş bir akıl ve beyin bahşetmiştir. Ama ne var ki in¬sanın ai¬levi durumu, yaşam biçimi ve çevre şartla¬rı kişiyi zararlı alışkanlıklara sevk edebiliyor bu da, bu dengenin bozulmasına sebep oluyor.
Zararlı alışkanlıklar, yüce dinimiz İslam’ın hoş gör¬mediği, onaylamadığı ve de haram saydığı davra-nış¬lardandır. Bunların başında maalesef bugün pek çok insanın mahkûmu olduğu alkol, uyuşturucu, si-gara, zina ve tefecilik gibi şeyler gelmektedir. Muaz-zez kitabımız Kur’an, bunları kötü, zararlı, haram, günah ve şeytan işi pislikler olarak nitelendirmekte-dir. Çünkü bu alışkan¬lıklar ocakları söndüren, toplumları harap eden, ülke¬lerin servetlerini tarumar eden kötü davra¬nışlar¬dır. 
Aziz Kardeşlerim!
Zararlı alışkanlıklar, özellikle alkol ve uyuştu-rucu maddeler insanlığa çok acı felaketler yaşatmıştır ve yaşatmaktadır. Çünkü bunlar kalpleri bozan, ser¬vetleri yok eden, kin ve intikam duygularını ateşleyen birer musibettirler. 
Bilimsel araştırmalara göre, son dönemde yol aç¬tığı ölümlerle kamuoyunun gündeminde yer alan uyuştu¬rucu madde bonzai ve benzeri maddelerin Tür-kiye'de kullanım yaşı maalesef 11'in altına kadar düşmüştür. Ve yine yapılan araştırmaların verilerine göre ülke¬mizde meydana gelen taciz olaylarının %80’ninin sebebi alkoldür. Yine yaya ölümle¬rinin %35’i, evdeki yaralanmaların %20’si, boğulmaların %50’si, cina¬yetlerin %70’i, ana baba cinayetlerinin %20’si, iş yeri kazalarının %25’i, yangın ve ölümcül yanıkların %50’si ve trafik kazalarının %61’inin se-bebi alkol ve uyuşturucu gibi zararlı maddeler ve alışkanlıklardır. 
Kıymetli Kardeşlerim!
Allah Teâla’nın bizlere ihsanı, geleceğimizin te-minatı ve gözlerimizin nuru olan çocuklarımızın ve gençle¬rimizin bu gibi illetlerden korunması gerek-mektedir.  Bilgisizlik, özenti, merak, kötü arkadaş çevresi, ma¬nevi boşluk, inanç zafiyeti, güvensizlik, aile yapısın¬daki bozukluklar, geçimsizlikler, ahlaki ve manevi zaaf¬lar sebebiyle gençleri¬miz, çocuklarımız bu illetlere bulaşıyorlar. 
“Küçüktü önemsemedim, büyüdü halledemedim” durumuna düşmemek için son derece uyanık olmak, saydığımız olumsuz durumlardan çocuklarımızı, gençlerimizi muhafaza etmek zorundayız.
Toplumları ahlaki çöküntüye ve sosyal felaket-lere sürükleyen,  toplum içinde iyileşemeyen yaralar açan, yuvaları param parça eden, toplum binasının temeline dinamit gibi yerleşen her türlü zararlı alış-kanlıklara karşı ilgili birimler ile birlikte mücadele etme görevi¬miz vardır. Hızla yayılan bu afetlere karşı duyarsız kalmak, zamanla bu zararlı alışkanlıkların bizim nes¬limize de bulaşmasına ses çıkarmamak de¬mektir.
Sevgili Gençler!
Vatanımızı batırmak için adeta hevesli çocuklar gibi bekleyen ve seyreden yabancıların oyununa gel-meyelim. Hepsi de zehir olan bu maddelerden uzak kalalım. Manevi sıkıntı ve problemlerimizi, inançla, ibadetteki huzurla telâfi edelim. Hem kendi sıhhati-mizi, hem ahiretimizi, hem de memleketimizin istik-balini muhafazaya çalışalım.
Şüphesiz hiç kimse sigara tiryakisi olacağım diye sigaraya başlamamıştır. Kimse de alkolik olacağım diye içkiye veya eroinman olacağım diye uyuşturucu maddelere başlamamıştır. Bu gibi zararlı maddelere hep küçük heveslerle başlanmış, bir, üç, beş, yedi der¬ken, şahıs günün birinde sigara tiryakisi olmuş, alko¬lik olmuş veya eroinman olmuştur. Ancak alışmış, müptela olmuş insanların bu maddeleri bırakması mümkün fakat oldukça zordur. En tesirli ve müessir çare ise, baştan uzak kalmaktır. Herhangi bir maddenin şayet yüzlerce zararı var, hiçbir faydası da yoksa ve alışan insan da bu maddelerden çok zor vazgeçiyorsa, her¬halde akıllı olmanın gereği de bu maddelere hiç başlamamak, bunlara hiç yanaşmamaktır.
Hazırlayan: İbrahim KARTAL / Murakıb

Redaksiyon: İl İrşad Kurulu