Avanos Halk Eğitim Merkezinde yapılan Toplantıya

Nevşehir Defterdarı Hatice İŞCEN ERCOŞMAN, Nevşehir Esnaf ve Sanatkarlar Odalar Birliği Başkanı İsmail ÖRDÜ, Vergi Dairesi Müdürü Mustafa Kemal UYGUN, Avanos Malmüdürü Ahmet TANRIVERDİ, Avanos Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Kemal ÇELİK, Muhasebeciler ve Esnaf  Katıldı.   

Defterdar Hatice İşcen ERCOŞMAN; 6552 sayılı Kanunun kurumlarını ilgilendiren 73’üncü maddesinin uygulanmasına ilişkin Genel Tebliğ’in 27 Eylül 2014 tarih ve 29132 sayılı Resmi Gazetede yayınlandığını söyledi. Bu kanun ile mükelleflere kaçırılmaması gereken bir çok imkan sağlandığını anlatan ERCOŞMAN, bunlardan en önemlisinin borçlu mükelleflere getirilen ve borçların yeniden yapılandırılmasına imkan veren düzenlemeler olduğunu kaydetti.

Mükelleflerin yeniden yapılandırma kapsamında başvurması halinde 30 Nisan 2014 tarihinden önceki dönemlere ait borçlarının 36 ayda 18 taksitte ödenebileceğini kaydeden ERCOŞMAN “Yapılandırmaya müracaat edilmesi ve taksitlerin düzenli ödenmesi halinde herhangi bir haciz işlemi yürütülmeyecektir. Böylece iş ve işlemler vergi borcu problemi olmadan yürütülebilecektir. Yasa kapsamında yapılandırılan borçlardan dolayı ihalelerde sorun yaşanmayacak, taksitlendirme için teminat istenmeyecektir” dedi.

Defterdarlığın Vergi Dairesi Otomasyon Sistemi üzerinden talep girişlerinin alınmaya başladığını ve borçlulardan yeniden yapılandırma talepleri geldiğini ifade eden Hatice İŞCEN ERCOŞMAN ; “Borçlardan vadesi 30 Nisan 2014 tarihi ve öncesine ait kesinleşmiş ve kanunun yayımlandığı tarih itibariyle halen ödenmemiş amme alacakları girmektedir. 6326 sayılı Petrol Kanunu’na istinaden alınan Devlet hissesi ve Devlet hakkı, 6747 sayılı Şeker Kanununa istinaden alınan şeker fiyat farkı, 79 Sayılı Milli Korunma Suçlarının affına, Milli Korunma, Teşkilat ve Fon Hesaplarının Tasfiyesine ve Bazı Hükümlerin İhdasına Dair Kanuna istinaden alınan akaryakıt istikrar payı ve akaryakıt fiyat farkı, 3213 Sayılı Maden Kanununa istinaden alınan Devlet Hakkı ve Özel İdare payı ile madencilik fonu, 6491 Sayılı Türk Petrol Kanunu’na istinaden alınan Devlet hissesi, 4207 sayılı Tütün Ürünlerinin Zararlarının önlenmesi ve Kontrol edilmesi hakkında kanunun 5. maddesinin birinci fıkrasına göre kesilen idari para cezası, trafik idari para cezaları, 6183 sayılı AATUHK’ye göre takip edilen ecrimisiller, yüksek öğretim öğrenim ve katkı kredisi alacakları, doğrudan gelir desteğinde gelir alınması gereken ve benzeri alacakların asıl ve fer’ileri kanun kapsamına girmektedir" dedi.

Borçların taksitle veya kredi kartı ile ödenmesi imkanının da bulunduğunu belirten ERCOŞMAN şunları kaydetti: “Anılan kanun ile vergi aslına bağlı olmayan vergi cezalarının yarısının ödenmesi şartıyla kalan yarısının, vadesi geçmiş vergi ve cezalara vade tarihinden kanunun yayım tarihine kadar Yİ-ÜFE uygulanmak suretiyle gecikme zamlarının tahsilinden vazgeçilmektedir. Borçlarını yapılandırmak isteyen mükelleflere 6, 9, 12 ve 18 taksit seçenekleri ile ödeme hakkı tanınmıştır. Yapılandırma ile ilgili ilk taksit vadesi 31 Aralık 2014 olup takip eden dönemlerde her iki ayda bir ödeme olacak şekilde düzenleme yapılmıştır. Uygulamadan yararlanmak isteyen borçlu mükelleflerin 01 Aralık 2014 tarihine kadar bağlı oldukları vergi dairelerine başvurmaları gerektiğini belirtti. Toplantı sonunda soruları Cevaplayan Defterdar ERCOŞMAN Avanos Esnaf ve Sanatkarlar Odasını ziyaret etti.