Derinkuyu Tarım ürünleri için pazarlama stratejisi yol haritası çizilecek.

 

TOBB (Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği) ETÜ (Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi) MBA (İşletme Yüksek Lisans Programı) Heyeti Derinkuyu İlçesine geldiler.. Derinkuyu tarım ürünleri için pazarlama stratejisi yol haritası çizilecek. Derinkuyu Kaymakamı Mithat Can Kutluca proje hakkında yaptığı açıklamada, “Bu çalışma ile Derinkuyu Tarımı uluslar arası pazarlara açılacak. Başta çilek olmak üzere tarımsal ürünler markalaşacak. Ekibin başında TOBB ETÜ Öğretim Üyesi Fulya Gürbüz bulunuyor” Dedi. Konuk heyet yapmış olduğu incelemelerle ilgili olarak hazırlayacakları raporu Derinkuyu Kaymakamlığına göndererek gelecek rapor kaymakamlık tarafından kitap haline getirilecek.

Gelen heyet Derinkuyu PLANTKO Şirketinin üretim yaptığı arazilerde incelemelerde bulundular. Tesisleri de gezerek şirket yetkilisi Ali Şahin’den bilgiler aldılar. Ali Şahin burada yaptığı konuşmada, “Biz şu anda Karadeniz ötesine Rusya’ya konsantre olmuşuz. Hasattayız, çilek toplanıyor. Toplanan çileklerin bir kısmı da sanayiye gidiyor. Üretilen çilekler karadenizden gemiyle Rusya’ya gidiyor. Ülkemizin konu itibariyle Avrupa’ya nazaran Rusya’ya ihracat daha kolay ve avantajlı oluyor. Potansiyelimiz itibariyle bazı Avrupa ülkeleriyle yarışacak güçteyiz. İspanya ise çilek pazarında Avrupa ülkelerinde önemli bir paya sahiptir. Çilek çeşitleri konusunda da bilgiler veren Ali Şahin, “Çilek burada üç dört aylık bir periyota sahiptir. Ülkemizde yılın her ayı çilek bulunuyor. Nevşehir Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdür Okan Yılmaz’da yaptığı kısa konuşmada, “1300 civarındaki rakımdan dolayı ürünler birçok hastalıktan kurtuluyor” dedi. TKDK İl Koordinatörü Murat Asiltürk’de yaptığı konuşmada, Kurum olarak her zaman üreticilerimizin yanındayız. Projelerin gelmesi halinde her türlü desteği vermeye hazırız” dedi.

Konuk heyetin gezi ve incelemelerine Derinkuyu Kaymakamı Mithat Can Kutluca, Nevşehir Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdür Okan Yılmaz, TKDK İl Koordinatörü Murat Asiltürk, Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürü Vedat Kaya, Kaymakamlık Yazı İşleri Müdürü Mustafa Gemici, Ziraat Mühendisi Ahmet Şahin katıldılar.

Gelen konuk heyete inceleme ve yapılan konuşmalardan sonra Plantko Tesislerinde öğle yemeği ve yeni ürün çilek ikramında bulunuldu. Daha sonra konuk heyet ilçeden Kapadokya bölgesini gezmek üzere ayrıldı.