Derviş, 19. yüzyılın sonlarında, küçük bir Anadolu kasabasındaki bir tekkede yaşayan Mevlevi Şeyhi Ahmet Nurettin'in yaşamını ele alıyor. Ahmet Nurettin rolündeki filmin başrol oyuncusu İspanyol Antonio Buil Pueyo.
‘Derviş’ Kapadokya’da
Harem Suare’nin yapımcıları Asaf Özpetek ve Sıddık Özpetek, İtalyan yapımcılarla birlikte yeni bir filme başladılar.

İtalyan yönetmen Alberto Rondalli’nin yönettiği “Derviş” adlı filmin çekimlerine Ekim ayının ilk haftasında Kapadokya’da başlandı. “Derviş”, 19. yüzyılın sonlarında, küçük bir Anadolu kasabasındaki bir tekkede yaşayan Mevlevi Şeyhi Ahmet Nurettin’in yaşamından bir kesiti anlatıyor.

“Harem Suare” filminin yapımcıları Asaf Özpetek ve Sıddık Özpetek (AFS Film), İtalyan yapımcılar Luigi Musini ve Roberto Cicutto (Cinemaundici) ile birlikte, yeni bir uzun metrajlı film izleyenlerden tam not aldı.


Filmin yönetmenliğini Alberto Rondalli üstlenirken yapımcılığını ise Asaf Özpetek yürüttü. Film, Locarno Film Festivali'nde Jüri Özel Mansiyonu, Gallio Film Festivali'nde ise En İyi Film Ödülünü kazandı.

Filmin başrollerini Antonio Buil Puejo, Cezmi Baskın, Haldun Boysan ve Ruhi Sarı'nın paylaştığı İtalyan-Türk ortak yapımı "Derviş" izleyiciyi farklı hikayesiyle izleyicileri ekrana kilitledi

Hikaye, suçsuz olmasına rağmen, Mevlevi Şeyhi Nurettin'in hapse girmesiyle başlar. Derviş, kardeşinin masum olduğuna ve geri döneceğine inanır. Fakat kadı, beklenmedik bir anda Nurettin için idam kararı alır ve Derviş'in tüm umutları yıkılır. Bunun üzerine, idam kararına sebep olanlardan hesap sormaya karar verir ve halkı isyana çağırır. Kısa sürede kendisi de karşı çıktığı iktidarın bir parçası olur.

Çekimleri 44 kişilik Türk ve İtalyan bir ekip ile Kapadokya'da gerçekleşen "Derviş" adlı film önceki gece Show TV'de yayınlandı. Nevşehir'in çeşitli yerlerinde çekimleri yapılan filmin izlenme oranı reyting raporarında üst sıralarda yer buldu..
Yönetmen Alberto Rondalli tarafından yazılan “Derviş”in senaryosu; Yugoslav yazar Mehmet Selimoviç’in “Derviş ve Ölüm” adlı romanından yola çıkıyor. Yugoslavya’nın kültürel hayatında büyük öneme sahip olan “Derviş ve Ölüm”, kusursuz dramaturjisi ile de, sinema sanatı için ideal bir malzeme oluşturuyor. Senaryo, insanın varoluşuna dair soruları, filmin baş kahramanı Nurettin’in deneyimleri aracılığı ile tartışıyor. “Derviş”, 19. yüzyılın sonlarında, küçük bir Anadolu kasabasındaki bir tekkede yaşayan Mevlevi Şeyhi Ahmet Nurettin’in yaşamından bir kesiti anlatıyor.
       
BAŞROLDE İSPANYOL OYUNCU
       
       Yönetmen Alberto Rondalli tarafından aylar süren titiz bir çalışma sonucu belirlenen “Derviş”in kadrosunda, 14 oyuncu ve 300 figüran rol alıyor. Ahmet Nurettin rolündeki filmin başrol oyuncusu İspanyol Antonio Buil Pueyo dışındaki oyuncuların tümü Türk. “Derviş”in Türk oyuncuları arasında Başak Köklükaya, Ruhi Sarı, Cezmi Baskın, Menderes Samancılar, Haldun Boysan, Yüksel Arıcı, Mete Dönmezer, Soner Ağın, Erdem Özipek, Tuncer Necmioğlu, Umut Demirdelen, Emin Gürsoy ve Atila Pekdemir gibi isimler bulunuyor.
       
       Aralık 2000 başına kadar sürecek olan “Derviş”in çekimleri, Kapadokya bölgesindeki tarihi mekanlarda, 44 kişiden oluşan bir ekip tarafından ve sesli olarak gerçekleştiriliyor. Tamamı tarihi ve gerçek mekanlarda yapılan çekimlerde, Mustafapaşa kasabasındaki Kervansaray, Cansever Evi ve Old Greek House; Avanos yakınlarındaki Sarıhan Kervansarayı; Göreme’deki Mehmet Paşa Konağı ; Güzelyurt’taki Yüksek Kilise ve İncesu’daki Kervansaray gibi mekanlar kullanılıyor. “Derviş” in çekimleri için bir kısmı Roma’da olmak üzere 400 kostüm dikildi ve İtalya’dan 60.000 metre 35 mm.lik Kodak film getirildi. 
       “Derviş” filminin, Ekim 2001 tarihinde Türkiye’de vizyona girmesi öngörülüyor.
       
KÜNYE
       Asaf Özpetek&Sıddık Özpetek (AFS Film, İstanbul)
       Luigi Musini&Roberto Cicutto (Cinemaundici, Milano)
       Yönetmen: Alberto Rondalli
       Senaryo: Alberto Rondalli
       Oyuncular: Antonio Buil Pueyo, Başak Köklükaya, Ruhi Sarı, Cezmi Baskın, Menderes Samancılar, Erdem Özipek, Tuncer Necmioğlu, Soner Ağın, Haldun Boysan, Emin Gürsoy, Umut Demirdelen
       Görüntü Yönetmeni: Claudio Collepiccolo
       Sanat Yönetmeni: Luigi Marchione
       Kostüm Tasarım: Nicoletta Taranta
       Müzik: Kemal Karaöz & Fatih Çıtlak
       Prodüksiyon Amiri: Şarl Berger Şahbaz & Federico Boldrini
       Makyöz: Bernadette Grampa
       Kuaför: Massimo Gattabrusi
       Ses: Antonio Ricossa
       Yönetmen Yardımcısı: Rengin Arvay & Arzu Volkan
       Kameraman: Roberto Seveso
       Yapımcı: Asaf Özpetek & Sıddık Özpetek
       A.F.S. Film, İstanbul
       Luigi Musini & Roberto Cicutto
       Cinemaundici, Milano