Kışın gelmesiyle birlikte olumsuz hava koşulları da kapıya dayandı.

Trafikte kazaların en aza indirilebilmesi için bazı önlemler yasalarla alınıyor. Kış lastiği uygulaması da bunlardan biri.

Keleş Oto Lastik Satış Temsilcisi Tuncay Çelik daha önce Karamandan.com'a yaptığı açıklamada kış lastiği takmanın öneminden, faydalarından ve gerekliliğinden bahsetmişti. Bu uygulamaya uymayanların ise ceza ödemek zorunda kalacaklarını söylemişti. 

T.C. Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı da bu konu ile ilgili bir genelge yayınladı. Yayınlanan genelge;

Sayı:  66002798.225.01.02-58402                                    10/11/2014
Konu: Kış lastikleri

GENELGE
(20DGM- 0914/K /DENETİM)

 İlgi:  27/11/2012 tarih ve (2012/KDGM- 07 /DENETİM) sayılı Genelge

İlgi Genelgenin;

1) KIŞ LASTİĞİ VE UYGULAMALARI başlıklı 1’inci maddesinin (a) ve (ç) bendleri aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

a) Kış lastiği; üzerinde M+S işareti ve/veya kar tanesi (snowflake) işareti bulunan ve 7 ºC’nin altındaki sıcaklıklarda yol tutuşunu artırmak amacıyla bileşimi özel olarak belirlenmiş ve sırt yüzeyinde özel olarak tasarlanmış desenleri bulunan lastik türüdür. Sadece buzlu zeminlerde kullanılabilen çivili lastikler de kış lastiği yerine geçer.

ç) Kamyonet, minibüs ve “A” türü yetki belgelerine kayıtlı otomobillerin tüm lastiklerinin kış lastiği olması zorunludur.”

2) DENETİMLERDE UYGULANACAK USUL VE ESASLAR başlıklı 2’nci maddesinin (a) bendi aşağıdaki şekilde değiştirilmiş ve aynı maddeye aşağıdaki (e) bendi eklenmiştir.

a) Kamyon, çekici, tanker, otobüs, minibüs, otomobil ve kamyonet türü araçların lastiklerinin yanaklarında (M+S) işareti veya (M+S) işareti ile birlikte kar tanesi (snowflake)    işareti veya sadece kar tanesi (snowflake)   işareti aranacaktır.”

e) Kamyon, çekici, tanker, otobüs, yarı römork ve römork türü araçlarda lastik diş derinliği en az 4 mm olmak zorundadır.

3) İDARİ MÜEYYİDE başlıklı 3’üncü maddesinin birinci fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“Yapılan denetimlerde, kış lastiği kullanması zorunlu olduğu halde kullanmayan araç sahipleri için,”Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığının Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararname (655/KHK) İdari Para Cezası Karar Tutanağı” kullanılarak “Araçların Yüklenmesine İlişkin Ölçü ve Usuller İle Tartı ve Boyut Ölçüm Toleransları Hakkında Yönetmelik”te belirtilen miktarda idari para cezası uygulanır ve bu araçların lastiklerini uygun hale getirebilecekleri en yakın yerleşim birimine kadar gitmelerine denetimle görevli olanlar tarafından izin verilir ve izin verilen yerleşim yerinin adı söz konusu idari para cezası karar tutanağı üzerinde belirtilir.”

Bu Genelge, yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

Bu Genelge’de düzenlenen hususlar; 655 sayılı Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığının Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararnamenin 2’nci, 7’nci, 28’inci ve 34’üncü maddeleri ile 08/11/2012 tarih ve 28461 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan Araçların Yüklenmesine İlişkin Ölçü ve Usuller İle Tartı ve Boyut Ölçüm Toleransları Hakkında Yönetmelik çerçevesinde olmak üzere ve bunların Bakanlığımıza vermiş olduğu yetkiye istinaden uygun görülmüştür.

Bilgilerini ve gereğinin buna göre ifasını arz/rica ederim.

Lütfi ELVAN      

DAĞITIM:

İçişleri Bakanlığı
Gümrük ve Ticaret Bakanlığı
Bilim,Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı
Bölge Müdürlükleri
Tüvturk Kuzey Taşıt Muayene İstasyonları Yapım ve İşletim AŞ.
Tüvturk Güney Taşıt Muayene İstasyonları Yapım ve İşletim AŞ.
İlgili Sektör Kuruluşları