Telefonuna gün içinde reklam ya da bilgi mesajı gelmesinden bıkan Nevşehirli vatandaşlar dikkat... 

Nevşehir Gümrük Ve Ticaret Il Müdürü Ahmet Taygurt, Nevşehirli esnaf ve şirketleri uyararak izinsiz sms gönderildiği zaman uygulanacak cezalar hakkında önemli bilgi verdi.

Artık Müşterisinin izni olmadan mesaj atan firmalara ceza yağacak.

Ticari Elektronik İleti  (SMS) Şikayetleri Hakkında Bilgiler

Ticari elektronik ileti:
01.05.2015 tarihinde yürürlüğe giren 6563 sayılı Elektronik Ticaretin Düzenlenmesi Hakkında Kanuna dayanılarak hazırlanan Ticari İletişim ve Ticari Elektronik İletiler Hakkında Yönetmelik 15.07.2015 tarihli ve 29417 sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe girmiştir.

Telefon, çağrı merkezleri, faks, otomatik arama makineleri, akıllı ses kaydedici sistemler, elektronik posta, kısa mesaj hizmeti gibi vasıtalar kullanılarak elektronik ortamda gerçekleştirilen ve ticari amaçlarla gönderilen veri, ses ve görüntü içerikli iletilerdir.
 
Ticari elektronik ileti gönderme şartı:
1) Ticari elektronik iletiler, alıcılara ancak önceden onayları alınmak kaydıyla gönderilebilir. Bu onay, yazılı olarak veya her türlü elektronik iletişim araçlarıyla alınabilir. Kendisiyle iletişime geçilmesi amacıyla alıcının iletişim bilgilerini vermesi hâlinde, temin edilen mal veya hizmetlere ilişkin değişiklik, kullanım ve bakıma yönelik ticari elektronik iletiler için ayrıca onay alınmaz.
(2) Esnaf ve tacirlere önceden onay alınmaksızın ticari elektronik iletiler gönderilebilir.
Alıcının ticari elektronik iletiyi reddetme hakkı:
(1) Alıcılar diledikleri zaman, hiçbir gerekçe belirtmeksizin ticari elektronik iletileri almayı reddedebilir.
(2) Hizmet sağlayıcı ret bildiriminin, elektronik iletişim araçlarıyla kolay ve ücretsiz olarak iletilmesini sağlamakla ve gönderdiği iletide buna ilişkin gerekli bilgileri sunmakla yükümlüdür.
(3) Talebin ulaşmasını müteakip hizmet sağlayıcı üç iş günü içinde alıcıya elektronik ileti göndermeyi durdurur.
Ticari Elektronik İletilere Nasıl ve Nereden Şikayet Edilebilir:
Gümrük ve Ticaret Bakanlığımızın resmi internet sayfasının en altında bulunan e-ileti şikayetiportalına e-devlet şifresi ile giriş yapılarak şikayette bulunabilir.
Ayrıca Ticaret İl Müdürlüğümüze gelerek ilgili form doldurulup da başvuruda bulunulabilir.
2017 idari para cezaları bilgileri
*Alıcının onayı alınmadın ticari elektronik ileti gönderilmesi halinde 1.095TL-5.481TL
*Ret bildiriminin, kolay ve ücretsiz bir şekilde ticari elektronik iletinin gönderildiği aynı iletişim kanalıyla sağlanmaması 2.191TL-16.443TL
*Kısa Mesaj gibi sınırlı alanlar kullanılarak gönderilen ticari elektronik iletinin içeriğinde; tacir için MERSİS numarasına, esnaflar için ise adı ve soyadı ile T.C. kimlik numarasına yer verilmemesi 1.095TL-10.962TL
*Bakanlıkça görevlendirilen denetim elemanları tarafından istenilen bilgi, belge ve defterler ile elektronik kayıtların ve bunların örneklerinin noksansız ve gerçeğe uygun olarak verilmemesi, yazılı ve sözlü bilgi taleplerinin karşılanmaması ve gerekli yardım ve kolaylığın gösterilmemesi 2.191TL-5.481TL
*Bir defada birden fazla kişiye onaysız ileti gönderilmesi 2.191TL-60.293TL