Seminere İl Müftüsü Yakup Öztürk, Müftü Yardımcısı A. Celalettin Altunkaya, Din görevlileri ve Kur’an Kursu öğreticileri katıldı.

Kur’an-ı Kerim Tilaveti ile başlayan seminerde, açılış konuşması yapan İl Müftüsü Yakup Öztürk; “Diyanet İşleri Başkanlığımızca bu yıl, “HAYDİ BU YAZ KUR’AN-I GÖNLÜNE YAZ” ile “CAMİLER ÇOCUK AÇACAK” temalarıyla düzenlenecek olan Yaz Kur’an Kursuna, tüm çocuklarımızı, gençlerimizi kurslarımıza bekliyoruz” dedi.

Programda konuşan Müftü Yardımcısı A. Celalettin Altunkaya; Yaz Kur’an Kursu eğitiminde bu yıl daha başarılı olacaklarına inandığını, bunun için spor müdürlükleriyle yaptıkları protokol gereği, yaz kurslarına gelen öğrencilerin spor tesislerinden de faydalanabileceklerini vurguladı.

Altunkaya; “Yaz Kur’an Kursları, çocukların yaz tatillerinde boş vakitlerini verimli bir şekilde değerlendirmeleri ve sokakların olumsuzluklarından kurtulmaları için bir fırsattır. Keza çocuklara cami merkezli bir kaynaşma ortamı oluşturarak, yeni dostlukların, arkadaşlıkların kurulmasına vesile olacaktır” dedi ve “Kur” sistemi hakkında bilgiler verdi.

Öncelikle, bütün olaylara çocuk gözü ile bakmasını öğrenmeliyiz. Onların gelişim çağlarını ve bu çağların özelliklerini, psikolojisini iyi bilmeliyiz, diyen Formatör Beyazıt Camii İmam-Hatibi Nuh Çalışkan; “Çocuklar da bir şahsiyettir. Sadece onların fiziki yapıları daha küçük ve tecrübeleri bizden daha azdır. Bu yüzden İslam Dini onlara özel bir önem vermiş ve “KİŞİLİK” olarak, kabul etmiştir. İcra ettiğimiz görevin her safhasında muhatap olacağımız çocukları iyi tanımak, onların özelliklerini, ihtiyaçlarını bilmek bizi daha başarılı yapacaktır” dedi.

Türkiye’de yapılan araştırmalara göre din eğitiminin en çok Yaz Kur’an Kurslarında alındığı istatistik bilgiler tarafından ifade edilmektedir, diyen Formatör Menduha Koparan Kur’an Kursu Öğretmeni Lütfi İlhan; İstatistiklere göre “Bugün, camilerde dini vecibelerini yerine getiren cemaatin ve toplumumuzun büyük çoğunluğu dini eğitimini cami ve Kur’an kurslarında almıştır. Yine yapılan araştırmalarda, Üniversite gençliğine Kur’an eğitimini nereden aldığı sorulduğunda, yaz Kur’an kurslarında aldıklarını ifade etmektedirler. 

Yaz Kur’an Kurslarına katılım günden güne artmaktadır. Türkiye’de 2012 Yılında 2 milyon 135 bin öğrenci kayıt yaptırarak, camilerimizde ve Kur’an kurslarında eğitim almıştır. Bu nedenle Yaz Kur’an kurslarında öğrenciyle çok iyi iletişim kurmak lazım. Onları bilgi ve manevi duygularla donatmak, mutlu ve memnun etmek lazım ki, sayılar daha da artsın” diye konuştu.

 

Formatör Hz. Ömer Camii İmam-Hatibi Mustafa Öz’de; “Eğitim faaliyeti verecek olan, Din gönüllüsü ve kurs öğreticilerine; “Yaz Kur’an Kursu’nda Sosyal Etkinlik ve Rehberlik”, “Dini Bilgiler Öğrenme Yöntem ve Teknikleri”, “Yaygın Din Eğitimi Aracı Olarak Medya” başlıklı konular hakkında önemli bilgiler verdi.