Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Yıldız, güneş enerjisinde lisans ihalelerinin 12 Mayıs'ta yapılmaya başlanacağını belirtti.

REYSAŞ Lojistik tarafından Torbalı ilçesindeki depolarının çatısı üzerinde kurulan ve 840 kilowatt üretim kapasitesiyle Türkiye'nin en büyük "çatı üzeri fotovoltaik enerji santrali", Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız'ın da katıldığı törenle hizmete girdi.

Yıldız, törende yaptığı konuşmada, yenilenebilir enerji kaynaklarının değerlendirilmesine ve çevrenin korunmasına büyük önem verdiklerini ifade etti.

REYSAŞ'ın yaptığı gibi 1 megawattın altında üretim kapasitesi olan ve lisans gerektirmeyen 313 başvuru bulunduğunu, bunların sayısının giderek artacağını belirten Yıldız, enerji yatırımlarında sürdürülebilirliğin de önem taşıdığına işaret etti.

Yıldız, kurulu güneş enerjisi gücü 38 bin megawatt olan Almanya ile Türkiye arasında yapılan kıyaslamaların da bu şekilde değerlendirilmesi gerektiğini dile getirerek, şunları kaydetti:

"Bu yaptığınız bir işin bir üretici şapkası var bir de tüketici şapkası. Bunun beraber olduğunu düşünün, yani siz bir yandan elektrik kullanıyorsunuz, elektrik fiyatlarının pahalı olmaması lazım, bir yandan elektrik üretiyorsunuz fiyatlarınızın ucuz olmaması lazım. Bu bir paradokstur. Türkiye'deki enerji politikaları, stratejileri o paradoksu, vatandaşımız için sürekli pahalı olarak anılan ama üreticimiz için daima ucuz olarak anılan bu yapıyı hamdolsun çözdü."

ALMANYA'NIN YAPTIĞI SÜRDÜRÜLEBİLİR DEĞİL

Almanya'nın güneş enerjisinde bu kadar kurulu gücü ayakta tutabilmek için her yıl 17 milyar avro sübvansiyon uyguladığını ama bunun sürdürülebilir olmadığını dile getiren Yıldız, "Bizim böyle bir para verme durumumuz olmaz. 17 milyar avro dediğiniz, 50 milyar lira civarında bir rakam. Biz bırakın kendisini, onda birini, yüzde birini bile ayırmıyoruz, ayıramayız. Önemli bir şey söyleyeyim, İspanya, Portekiz ve Almanya'da bu tür sübvansiyon politikalarını geri çekme kararı aldı çünkü bunlar sürdürülebilir şeyler değil. Bizim buraya yaptığımız ve finanse ettiğimiz yapı, sürdürülebilir olan yapıdır hem üretici için hem de devlet politikaları için" diye konuştu.

HEDEF 600 MEGAWATT

Bakan Yıldız, yenilenebilir enerji yatırımlarını bu anlayış ve sağlam bir altyapıyla dünyaya model olacak şekilde kurguladıklarına değinerek, şöyle devam etti:

"Güneşte hedefimiz, ilk anda 600 megawatt civarında. Bu 600 megawatt için tam 15 katı, yaklaşık 9 bin megawattlık müracaat geldi ve 12 Mayıs'ta da ilk ihalemize başlıyoruz ve güneş enerjisiyle alakalı bunu mutlaka yaygınlaştıracağız. Altyapısını sağlam kurmadan, yalnızca üreticiye para vererek bu işler olmuyor çünkü bizim verdiğimiz para, vatandaşımızın parası. Yani o sübvansiyon rakamlarını çok iyi kurgulamamız lazım. Biz şu anda ürettiği politikalarla yaklaşık 10-12 ülkeye başbakanlık seviyesinde danışmanlık veren bir ülke haline geldik. Genel müdürlerimizin geçici görevle her ay 10 günlüğüne, bir haftalığına dışarı giden ve o ülkenin enerjisiyle alakalı modelinin oluşmasına yardımcı olan bir yapımız var. Bu son derece önemli. O yüzden ben Türkiye'de yapılan bütün bu işlemlerde, inşallah doğruyu gördüğümüzü ve mutlaka bu çerçeveyi daha da genişleteceğimizi söylüyorum."

KONYA'DA DÜNYANIN EN BÜYÜK "GÜNEŞ TARLASI" KURULACAK

Güneş enerjisi potansiyelinin değerlendirilmesi için çok büyük projelere de sahip olduklarını vurgulayan Yıldız, bu kapsamda Konya Karapınar'da 3 bin megawatt güce sahip dünyanın en büyük güneş enerjisi santralinin kurulacağını bildirdi.

Yıldız, bu projeyle dünyanın bu alandaki en büyük firmalarının talepte bulunduğunu belirterek, şunları söyledi:

"Konya Karapınar'da 3 bin megawattlık bir tesis kuruyoruz. Bu dünyanın en büyük güneş tarlası olacak. Bu 60 bin dönümlük yerde, hani nasıl denize baktığınızda ufuk çizgisinde, denizle hava birleşir, bizzat gidip yerinde gördüm karayla havanın birleştiği dümdüz bir arazi düşünün ve tarıma müsait değil. Yarım metre altında kireç var. Burada dünyanın en büyük güneş tarlası için talepkar olan dünya devlerinden firmalar var. Buranın altyapısını TEİAŞ ile gerçekleştiriyoruz ve burada 3 bin megawatlık bir güneş tarlası kurma imkanımız hamdolsun olacak. Bu yalnız Türkiye'nin, bölgenin değil, aynı zamanda dünyanın en büyük güneşle alakalı projesi olacak. Çok iddialı bir proje ama bunu yapabilecek kabiliyete sahip olduğumuzu gördüm."