Dünyanın en ilginç camileri arasında birde Nevşehir den camii bulunuyor...

 Dünyanın ve Türkiye’nin en ilginç ve modern camisi Nevşehir’in Derinkuyu İlçesinde bulunuyor.

 

Heykeltıraş Belediye başkanı Hakkı Atamulu tarafından caminin inşaatı 1971 yılında başladı 1989 yılında da tamamlandı.

Caminin 18 yılda tamamlanmasının öyküsü ise şöyledir; binayı, Zamanın Belediye Başkanı Heykeltıraş Hakkı Atamulu, anıt olarak yapmayı düşünmüş daha sonra bu düşüncesinden vazgeçmiş ve camiye dönüştürülmüş.  Ancak yapılan binanın geleneksel cami normlarının dışında olması  nedeniyle ilçe halkı camiye soğuk bakmış.

Belediyenin imkanlarıyla başlanılan  Cami inşaatı yarım kalır. İnşaatının devam etmesi için dernek kurulur.12 Eylül 1980 ‘de derneklerin faaliyetlerinin durdurulmasıyla cami inşaatı durur.1982 yılında Derneklerin faaliyetlerine tekrar izin verilmesiyle camii inşaatı tekrar başlar ve Park Camii 18 yıl içinde tamamlanarak ibadete açılır...

Nevşehir’deki Derinkuyu Park Camii de Türkiye’nin en ilginç ve modern camisine özel başka bir örnek. Camii Uzun yıllarda yurtdışında ve İstanbul’da yaşadıktan sonra memleketi Nevşehir’e dönen heykeltıraş Hakkı Atamulu’nun imzasını taşıyor. Derinkuyu Park Camii’nin mimarisi önce halkın tepkisine neden oldu. Caminin taşlandığı bile belirtiliyor.

Tasarımlarıyla şaşırttığına dikkat çekilen Park Camiini Derinkuyulu Heykeltıraş Hakkı Atamulu tarafından belediye başkanı iken tasarlayıp yapmıştı.

Park Cami yer altı şehrine ve şehir terminaline yakın olması nedeniyle yaz aylarında ilçeye gezmeye gelen turistlerin de ilgisini çekiyor ve camii bir süre gezdikten sonra buradan ayrılıyorlar. Park Cami kimilerine göre de minaresinin gökyüzüne doğru uzaması nedeniyle Uzay Camii olarak da anılıyor.

Dünyadaki ilginç camiler arasına giren Derinkuyu eski sanayi bölgesindeki Park Camii Türkiye’deki geleneksel mimariden ayrı modern bir camii konumundadır.

Hakkı Atamulu kimdir? (d. 1912, Derinkuyu - ö. 2006, Derinkuyu, Nevşehir) Türk heykeltıraş. Türkiye'nin ilk heykeltıraşlarındandır.

Yaptığı Atatürk heykelleriyle tanınır. Hakkı Atamulu 1969 yılında Derinkuyu Belediye Başkanı iken yine ilçedeki Kültür Parkın açılışında 13.5 metre yükseklikte yontma taştan Atatürk heykeli yapmıştır. Türkiye'nin ilk heykeltraşlarından olan sanatçı Hakkı Atamulu yaşlılığa bağlı solunum yetmezliği sonucu 2006 yılında vefat etmiş, cenazesi Derinkuyu'da toprağa verilmiştir.Allah rahmet eylesin...