Yeni düzenlemelerle ilgili açıklamalar yapan Nevşehir Emniyet Sürücü Kursu Kurucusu Mustafa Ayhan AKÇALI, Eskiden 10 olan sürücü belge sınıf sayısı 18'e çıkarılacak.Motosiklet ehliyeti alma yaşı 17'den 20'ye çıkacak.
A Sınıfı Ehliyet Yaşı ...17’den 20’ye Yükseldi
Çalışmaları son aşamaya gelen yönetmelik tasarısına göre, eskiden 10 olan sürücü belge sınıf sayısı düzenleme ile 18’e çıkarılacak diyen AKAÇALI, “Düzenleme ile birlikte sürücü belgeleri alma yaşlarından da önemli değişikliğe gidilecek. İki, üç ve dört tekerlekli motorlu bisikletleri (moped) kullanabilmek için sürücü belgesi alma yaşı 17’den 16’ya düşürüldü. Sepetli veya sepetsiz iki tekerlekli motosikletler ile gücü 15 kilovatı geçen üç tekerlekli motosikletleri kullanacaklara verilecek A sınıfı ehliyetleri alma yaşı ise 17’den 20’ye yükseltildi dedi.
Kamyon ve çekicileri kullanacaklara verilen ‘C’ sınıfı ehliyet alma yaşının ise 22’den 21’e düşürüldüğünü kaydeden AKÇALI, Sürücü koltuğu dışında, sekizden fazla koltuğu olan minibüs ve otobüsler için verilen ‘D’ sınıfı ehliyet alma yaşı ise 22’den 24’e çıkarılıyor dedi.

Deneyim Şartı Getiriliyor

Yeni düzenleme ile birlikte artık bir üst araç kullanmak için alınacak ehliyetler için deneyim şartı getirildiğine dikkat çeken AKÇALI, Örneğin sepetli veya sepetsiz iki tekerlekli motosikletler için verilen A sınıfı ehliyet alabilmek için en az 2 yıllık gücü 15 kilovatı geçmeyen üç tekerlekli motosikletleri kullanacaklara verilecek A2 sınıfı ehliyet tecrübesi istenecek. Yeni düzenlemeyle Kamyon ve çekicileri, minibüs ve otobüsleri kullanacakların alacağı C ve D sınıf ehliyeti alabilmek için B sınıf otomobiller için artık verilen sürücü belgesine sahip olunması gerekiyor dedi.

Ehliyetlere Ab Standardı Gelecek

Nevşehir Emniyet Sürücü Kursu Kurucusu Mustafa Ayhan AKÇALI,Karayolları Trafik Yönetmeliği ‘nde yapılan bu düzenlemelerin çok yerinde bir uygulama olduğunu söyleyerek, “Çok büyük motorlar, bazı motosikletler devasa motora sahip. Bunları kullanacak insanların biraz daha yaşını başını almış insanlar tarafından kullanılması uygun. Ayrıca, motosiklet kullanma hakkını elde edeceklerin en az 2 yıl daha küçük motor veya motorlu bisiklet kullanması düzenlemesi de yerinde bir düzenleme. Bu düzenleme ile ehliyet alma şartlarımız Ab standartlarına uygun bir hale getiriliyor.” diye konuştu.

Belge Sayısı 18'e Çıkacak

Sürücü belgesi sayısının 10’dan 18'e yükseltilmesinin de Ab standartları kapsamında yapılan bir düzenleme olduğunu kaydeden AKÇALI, “Aslında burada belge sayısı artırılmıyor. Araçların standartlarına göre verilecek sürücü belgeleri belirleniyor. Örneğin eskiden minibüs ve otobüsler için verilen D sınıfı ehliyetler bölümlere ayrılıyor. D1 sürücü koltuğu dışında, sekizden fazla on yediden az koltuğu olan minibüsler, D1E, D1 sınıfı sürücü belgesiyle kullanılan araçlara takılan ve azami yüklü ağırlığı 750 kilogramı geçen römorktan oluşan birleşik araçları kullanacaklara verilecek. D, sürücü koltuğu dışında, sekizden fazla koltuğu olan minibüs ve otobüsler için verilirken -DE, D sınıfı sürücü belgesiyle kullanılan araçlara takılan ve azami yüklü ağırlığı 750 kilogramı geçen römorktan oluşan birleşik araçlar için alınabilecek.” şeklinde konuştu.