İlk defa ehliyet alacakların gireceği direksiyon sınavlarında, aracın teknik özelliklerini bilmeyen adaylar başarısız sayılacak. Sürücü adayları dikkat! Sürücü kurslarında ön sınav sistemi...

Nevşehir EMNİYET sürücü kursu kurucusu Mustafa Ayhan AKÇALI, Milli Eğitim Bakanlığınca (MEB) getirilen yeni düzenlemeye göre, yeni yılda ilk kez ehliyet alacakların gireceği direksiyon sınavlarında, kullandıkları aracın teknik özelliklerini yeteri kadar bilmeyen sürücü adayları başarısız sayılacak. 5 dakikada “Motor yağı nerede?”, “Stepneyi gösterebilir misin?” gibi soruları bilemeyen için ehliyet artık hayal olacak.

ZORUNLU OLACAK…

Sürücü adaylarının sınava eklenen ilk 5 dakikalık sürede, aracın kaputunu açarak motor yağının, soğutma suyunun, ayrıca bagajdaki stepne ve krikonun yerini göstermesi, hatta lastiklerin havasına bakması zorunlu olacak. Sınav sırasında adaylardan ani fren yapmaları istenecek; yeni dönemde de adayların en çok zorlandığı geri geri iki duba arasına park etme kuralı da aynen geçerli olacak.

“5 DAKİKA EKLENDİ”

Nevşehir EMNİYET sürücü kursu kurucusu sayın AKÇALI, yeni kuralları anlattı.
 
Yeni yılla direksiyon sınavlarının süresinin 30 dakikadan 35 dakikaya çıkarıldığını duyuran AKÇALI, sınava eklenen ilk 5 dakikalık sürede, adayların araç bilgisinin sorgulanacağını ifade etti. AKÇALI, “Sınava eklenen bu 5 dakikalık süre, Avrupa Birliği üyesi ülkelerin direksiyon sınavlarında olduğu gibi adayın araca binmeden önceki heyecanını azaltmaya ve aracı tanımasına dönük bir uygulama olarak yönergeye eklenmiş durumda” ifadesini kullandı.

14’ÜNDEN 5’İNE HATALI YANIT VERİLİRSE…

AKÇALI, yeni düzenlemeyle direksiyon sınavına başlar başlamaz araç bilgisini sorgulamaya ilişkin 14 sorudan 5’ine hatalı yanıt verenin sınavına son verileceğini dile getirdi.
Uygulamanın yeni olduğuna dikkat çeken AKÇALI, “Aday açısından da bu eğitimin faydalı olacağını düşünüyoruz” bilgilerini paylaştı.



Sürücü adayları dikkat! Sürücü kurslarında ön sınav sistemi...
Nevşehir EMNİYET sürücü kursu kurucusu Mustafa Ayhan AKÇALI , bugünden itibaren yapılacak direksiyon uygulama sınavından önce ön sınav döneminin başladığını söyledi.
Nevşehir EMNİYET sürücü kursu kurucusu sayın AKÇALI, Trafik kurallarına uyan ve daha bilinçli sürücüler yetiştirebilmek için ehliyet sınavı koşullarının değiştigini açıkladı.
Direksiyon uygulama eğitimi dersi ön sınavında başarılı olan kursiyerlerin il veya ilçe tarafından gerçekleştirilecek direksiyon eğitimi dersi sınavına alınacaklarını belirten AKÇALI,“Direksiyon uygulama eğitimi dersi ön sınavında başarısız olan kursiyerler daha sonra başarılı oluncaya kadar ön sınava alınacak. Bu sınavı geçemeyen bir sonraki sınava katılamayacak” dedi.
Kurs tarafından yapılan direksiyon eğitimi dersi ön sınavında başarılı olup sınava girmesi uygun görülen adaylara Özel MTSK Modülü üzerinden onay verilerek Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından yapılan direksiyon eğitimi dersi sınavına katılacaklarını belirten AKÇALI, bu sınava giren kursiyerlerin başarı oranı yüzde 55’in altında kalırsa ilgili kurs ve kurslar hakkında inceleme ve soruşturma başlatılacağını kaydetti.
AKÇALI, 2016 tarihinden itibaren kurslara kayıt olan adayların teorik ve direksiyon eğitimini tamamlayan adaylara direksiyon uygulama ön sınavları yapılacağını, yönetmeliğin ilgili maddesinde belirtilen direksiyon uygulama dersi ön sınavının, kurs tarafından kurs müdürü ile usta öğretici nezaretinde teorik ve direksiyon eğitimlerinin tamamlanmasından sonra gerçekleştirileceğini kaydetti.