Kamu Düzeni ve Güvenliği Müsteşarlığı tarafından Ankara’da düzenlenen Terörle Mücadele ve İnsan Hakları Konusunda Kurumsal Perspektifler Panelinde konuşmacı olarak yer alan Kamu Denetçisi Mehmet Elkatmış, terör ve insan hakları konusunda Kamu Denetçiliği Kurumu’nun yerini anlattı. Elkatmış, terörle ilgili geçmişe ait bilgi ve tecrübesinden örnekler verdi.

 

Kamu Denetçisi Mehmet Elkatmış, Terör ve İnsan Hakları alanında iki yüze yakın anlaşmanın olduğunu, bunlardan Türkiye olarak 100’e yakın anlaşmaya taraf olarak imzaladıklarını dile getirdi. Türkiye’nin terör konusunda ilkeleri belirlemekte geç kaldığının altını çizen Elkatmış,  “devlet, kendi insanına potansiyel suçlu gözüyle baktığı günleri geride bıraktı, yakın zaman içerisinde insan hakları ve terör konusunda ilkelerin belirlenmesiyle ciddi adımlar atıldı.” dedi.

 

Kamu Denetçiliği Kurumu’nun başvuruları almaya başladığı 29 Mart 2013 tarihinden bu yana şikayet başvurusunun 9 bine ulaştığını söyleyen Elkatmış, Kanunla düzenlenmiş Kurum yetkisinin çok geniş olduğunu belirtti. Mehmet Elkatmış, “Kurum olarak dört konuda inceleme yapamıyoruz. Tanınan yetki dahilinde, en gizli bilgileri bile yerinde inceleyebiliyoruz. Bu, bize kanunla verildi. Ayrıca, Kurum olarak bağımsızız ve inceleme denetim yaparken, hiçbir yerden emir, görüş almayız Bu yönde hazırlanan kararlarımızı da kamuoyuyla paylaşıyoruz.” şeklinde açıklamada bulundu.

 

Kamu Düzeni ve Güvenliği Müsteşarlığı tarafından düzenlenen Ankara’daki panelin açış konuşmasını Kamu Düzeni ve Güvenliği Müsteşarı Ulvi Saran yaptı. Panelde Kamu Denetçisi Mehmet Elkatmışla birlikte panelist olarak Anayasa Mahkemesi Raportörü Hasan Mutlu Altun, Adalet Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Kenan Özdemir, KGDM Müsteşar Yardımcısı Ergin Ergül ve Türkiye İnsan Hakları Kurumu üyesi Selamet İlday sunumlarıyla katıldılar. Ayrıca, panelin birinci oturumunda Malaga Üniversitesi’nden Prof. Dr. Ana Salinas de Frias, "AİHM İçtihadında Terörle Mücadele ve İnsan Hakları" kitabıyla ile panele katılanlara bilgi aktardı.