Kamu Denetçiliği Kurumu (KDK) Ombudsmanı Mehmet Elkatmış, İslam İşbirliği Teşkilatı üye devlerindeki Ombudsmanlık Kurumları Ağı Konferansı’na katıldı.

 

Daha önce Cibuti Cumhuriyeti’nde düzenlenen İslam İşbirliği Teşkilatı Devletleri Dışişleri Bakanları Konseyi’nde kurulmasına karar verilen, İİT Üyesi Devletlerin Ombudsmanlık Kurumlarının Bilgi, Tecrübe ve Fikirlerin Paylaşılarak Kuvvetlendirilmesi temalı “İslam İşbirliği Teşkilatı Üye Devlerindeki Ombudsmanlık Kurumları Ağı Konferansı” Pakistan’ın başkenti İslamabad’da gerçekleştirildi.

 

Konferansın açılış konuşmasını Pakistan Ombudsman Forumu Başkanı aynı zamanda da Pakistan Federal Vergi Ombudsmanı olan Abdur Rauf Chaudry yaptı.

 

KDK Ombudsmanı Mehmet Elkatmış, konferansın ikinci günü gerçekleştirilen üçüncü oturuma başkanlık yaptı. Oturumda ülke temsilcileri, Pakistan Federal Ombudsmanı’nın dernek kurulmasına yönelik yapmış olduğu teklif üzerine görüşlerini bildirdi ve tüm derneğin kurulması konusunda mutabakat sağlandı. Derneğin kuruluşu yönündeki hazırlıkları yapmak üzere gönüllü olacak temsilcilerden oluşacak bir hazırlık komitesi kurulmasına da karar verildi. Hazırlık komitesine gönüllü olarak Gine, Endonezya, İran, Ürdün, Fas, Nijer, Sudan, Pakistan ve Türkiye temsilcileri katıldı. Oluşturulan komite, konferans sonunda bir araya gelerek neler yapılabileceği hususunda istişare mahiyetli bir toplantı yaptı.

 

Ombudsman Elkatmış oturum sonunda yaptığı konuşmada; Pakistan’a böyle bir organizasyonu tertip ettiği için teşekkür etti. Elkatmış, Ombudsmanlık Kurumunun gerek batı ülkelerinde gerekse diğer ülkelerde büyük bir itibara sahip olduklarını ve İslam Ülkeleri arasında işbirliğinin geliştirilmesi gerektiğini vurguladı. İslam Ülkelerinde böyle bir kurumun kurulmasının önemli olduğunu vurgulayan Elkatmış, “Osmanlı Devleti bu kurumu kurmuş ve 630 yıl kadar uygulamıştır. Ombudsmanlığın Osmanlıdaki adı ise Kadı-ül Kudat veya Divan-ı Mezalim olmuştur. İsveç-Rus savaşı sonrasında Osmanlı Devleti’ne sığınan İsveç Kralı 12’ci Charles, Osmanlı Devleti’nde kaldığı beş yıl boyunca bu kurumları incelemiştir. Charles, ülkesine döndüğünde de benzer bir kurumu kurmuş ve adına da Ombudsman demiştir. Yani aslında da Ombudsmanlık Kurumunun kaynağı Osmanlı Devleti olmuştur.” şeklide konuştu.

 

Dört oturum olarak planlanan konferansta Pakistan Federal Ombudsmanlık Kurumu’ndan Yasmin Abbasey, Fas Ombudsmanı Abdelaziz Benzakour, Azerbaycan Cumhuriyeti Ombudsmanı Elmira Süleymanova, İran İslam Cumhuriyeti Ombudsmanı Valiollah Khobreh, Pakistan Sindh Eyaleti Ombudsmanı Asad Ashraf Malik, Konferansın ikinci oturumunda Nijer Cumhuriyeti Ombudsmanı Chieffou Amadu, Pakistan Bankacılık Ombudsmanı Anisul Hassnain Moosvi, tarafından birer konuşma yaptı.

 

Konferansın dördüncü ve kapanış oturumuna Pakistan Meclis Başkanı Sardar Ayaz Sadıq da katıldı ve kısa bir tebrik ve teşekkür konuşması yaptı. Pakistan Federal Ombudsman’ı Salman Faruquı de kapanış konuşmasında katılımcılara teşekkürlerini sunarak çalışmalarda irtibat ve işbirliği içerisinde bulunulması, tecrübelerin paylaşılması ve başarı dilek ve temennilerinde bulundu.

 

Konferansa, İslam İşbirliği Teşkilatı’na üye olan devletlerden, Ombudsmanlık Kurumu bulunan 31 Devletten 23 tanesinin Ombudsmanı ve davetli personeli iştirak etti.