Soma’da 301 işçinin hayatını kaybetmesine yol açan maden faciası nedeniyle 19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve spor Bayramı kutlamaları bugün buruk geçecek. 19 Mayıs’ın 95. yıldönümünde yapılacak tüm kutlamalar iptal edilirken, sadece valilikler önünde Atatürk Anıtına çelenk konulacak.
19 Mayıs Atatürk’ün Anma, Gençlik ve Spor Bayramı’nın 95. yılında bugün resmi anma törenleri dışında herhangi bir kutlama yapılmayacak. Gençlik ve Spor Bakanlığı koordinesinde sürdürülen 15-19 Mayıs Gençlik Haftası kapsamında planlanan şenlik ve şölenler de Soma’daki maden faciası nedeniyle iptal edildi.
Kutlama ve şenlikler iptal
Başbakanlık tarafından yayınlanan genelgeye göre, 13 Mayıs’ta Soma’da meydana gelen maden ocağı faciası nedeniyle, Gençlik Haftası ile Atatürk’ü Anma ve Gençlik ve Spor Bayramı kutlama törenlerinin sadece çelenk koyma şeklinde gerçekleşecek. Bugün sadece valilikler önündeki Atatürk Anıtı’na çelenk konulacak. Yapılacak saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından bayrak göndere çekilecek ve törenlere son verilecek. Bunun dışındaki tüm kutlama, şenlik ve eğlence faaliyetleri iptal edildi. Bu kapsamda üniversitelerdeki ve bazı festivaller kapsamında konser ve şenlikler de iptal edildi.
Anıtkabir’e yürüyecekler
Ankara’da Anıtkabir vatandaşların ziyaretlerine açık olacak. Birçok sendika, sivil toplum örgütü ve taraftar grupları Anıtkabir’i ziyaret edecek. Türkiye Gençlik Birliği (TGB) de, saat 13:00’te Güvenpark’ta buluşacak ve Anıtkabir’e yürüyecek.
Milli eğitim Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada da, 19 Mayıs’taki tüm törenlerin iptal edildiği duyuruldu. Bakanlık yeni Orta Öğretim Kurumları yönetmeliğine göre 20 Mayıs’ın da resmi tatil olmadığı ve eğitim öğretimin devam edeceği duyuruldu.


1919 gençten Ankara yürüyüşü

Türkiye’nin 65 üniversitesinden 1919 genç 19 Mayıs’ta Ankara’ya ulaşmak için Samsun’dan çıktıkları yolda dün Amasya’ya geldi. 17 Mayıs’ta Samsun’dan otobüslerle yola çıkan Türkiye Gençlik Birliği (TGB) üyesi gençler, güzergahlarındaki il ve ilçe merkezlerinde yürüşüş yaptı. Dün Amasya’ya ulaşan gençler Soma ile ilgili sloganlar atıp, kazada hayatını kaybedenler için siyah çelenk taşıdı. Kafalarında baret, kollarına da siyah kurdeleler takan gençlere meydandaki topluluk alkışlarla destek verdi. Gençler, Soma’da hayatını kaybeden 301 madenci için bir dakikalık saygı duruşunda bulundu. Daha sonra Çorum’a geçen 1919 gencin yürüyüşü bugün Ankara’da tamamlanacak.

19 MAYIS ATATÜRK'Ü ANMA, GENÇLİK VE SPOR BAYRAMI NEDENİYLE;
 Bakan Çağatay Kılıç'ın mesajı şöyle:

"Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün Samsun’a çıkıp istiklal mücadelemizi ateşleyişini temsil eden 19 Mayıs, aynı zamanda bir milletin yeniden diriliş destanının da sarsılmaz bir hatırasıdır. Mustafa Kemal'inin 95 yıl önce memleketimden, Samsun’dan yakmış olduğu bağımsızlık ateşi, milletimizin cesaret ve özgüveniyle birleşerek Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunu müjdelemiştir.

O gün malını, canını, bütün varlığını vatanın kurtuluşu için siper eden ecdadımızın aziz hatırası önünde saygıyla eğiliyor, bu mücadele uğruna şehit düşmüş bütün istiklal kahramanlarımızı saygıyla ve minnetle yâd ediyoruz.

Gazi Mustafa Kemal tarafından Türk gençliğine armağan edilen bu değerli emaneti yaşatmak ve korumak, gelecek nesillere en iyi şekilde aktarmak gençliğimiz başta olmak üzere hepimizin sorumluluğudur. Gençlik ve Spor Bakanlığı olarak bu emaneti en iyi şekilde muhafaza ediyor, geleceğe sağlıklı bir şekilde ulaşması adına gerekli mücadeleyi yine gençliğimizle birlikte veriyoruz.

Türk gençliği ecdadından aldığı ilhamla Türkiye’yi aydınlık yarınlara taşıyacak, dünyaya örnek olacak ve milletçe hepimizi gururlandıracak çalışmalara imza atacak kudrete ve vizyona sahiptir. Türkiye Cumhuriyeti'nin 100. yıldönümü yaklaşırken ülkemizin demokratik standartlarının gelişmesi ve muasır medeniyetler seviyesinin üzerine çıkma hedefine doğru hızlı ilerlemesi için Türk gençliği üzerine düşen sorumluluğu layıkıyla yerine getirecektir. Türkiye Cumhuriyeti’nin istiklalinde gençlerin cephenin en ön saflarında verdiği kararlı ve cansiperane mücadelenin, istikbal mücadelemize de ışık tuttuğuna inanıyoruz. Bu sebepten dolayı 19 Mayıs'ı anmaktan ziyade 19 Mayıs ruhunu anlamayı daha çok önemsiyorum.

19 Mayıs ruhu Türkiye Cumhuriyeti’nin bağımsızlık ateşini temsil ettiği gibi bu ülkenin evlatlarının el ele, gönül gönüle verdiği zaman üstesinden gelemeyeceği hiçbir meselenin olamayacağını da anlatmaktadır. İyi gününde bir araya gelip heyecanını ve coşkusunu paylaşarak çoğaltan Türk milleti, yeri geldiğinde tarihinin en çetin sınavlarında kederde ve acıda da birleşmeyi bilmiş, bu sınavların üstesinden gelmiştir.

19 Mayıs 1919'dan 95 yıl sonra bugün ülke ve millet olarak ne yazık ki çok zorlu, çok acı bir badireyle karşı karşıyayız. Manisa'nın Soma ilçesindeki maden kazasında 301 emekçimiz evlerine helal rızık götürmek için şehit oldu. Bu elim kaza milletimizi derinden sarsmış, insani erdemlerle anılmaya müstehak olmayanların dışında, 77 milyon yaralı yürek bu acıda birleşmiştir. Gözlerden dökülen o yaşlar, milletimizin matemine ve feryadına da tercüman olmaktadır.

Türkiye Cumhuriyeti tarih boyunca atlattığı çetin sınavlar gibi bu badirenin de üstesinden gelecek, gereken dersleri çıkaracak, bu acıyı asla unutmayacak ama yaraları bir an evvel sarmak için bütün imkânlarını seferber edecektir.

Bir kez daha milletçe başımız sağolsun. Soma'daki şehitlerimizi, Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarını, Kurtuluş Savaşı'nın tüm kahramanlarını saygıyla anıyorum.