ENERJİ VE TABİİ KAYNAKLAR BAKANI YILDIZ NEVŞEHİR’DE

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, enerjinin verimli ve etkin kullanımı konusunda Nevşehir’in Türkiye’ye örnek bir şehir olduğunu belirtti.Yıldız, “Nevşehir’in özellikle yenilebilir enerjinin kullanımına yönelik oluşturduğu yatırımlar Türkiye’ye örnek oluşturabilecek bir düzeydedir. Bunu her gittiğim yerde anlatacağım.”dedi.

30 Mart 2014 Pazar günü gerçekleştirilecek mahalli idareler seçimleri öncesinde AK Parti Belediye Başkan adaylarına destek vermek ve  Nevşehir’in Kaymaklı beldesi yakınlarında kurulu bulunan Ertaş Group’a bağlı Blokbims Hafif Yapı Elemanları A.Ş.’nin Ahiler Kalkınma Ajansı işbirliği ile 1200 güneş enerji paneli ile oluşturduğu elektrik üretim tesisinin hizmete açılış törenine katılmak üzere Nevşehir’e gelen Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız,ilk olarak Nevşehir Belediyesi’ni ziyaret etti.

Belediye hizmet binası önünde Nevşehir Belediye Başkanı ve AK Parti Nevşehir Belediye Başkan Adayı Hasan Ünver tarafından karşılanan Yıldız, bir süre Ünver ile sohbet etti.

Nevşehir Valisi Mehmet Ceylan AK Parti Nevşehir Milletvekilleri; Ahmet Erdal Feralan,Murat Göktürk, Ebubekir Gizligider, AK Parti İl Başkanı Kazım Sunar,AK Parti Merkez İlçe Başkanı Salih Açıkgöz ile bazı belediye başkanlarının da bulunduğu ziyarette konuşan Nevşehir Belediye Başkanı ve AK Parti Nevşehir Belediye Başkan Adayı Hasan Ünver,,Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız’ın ziyaretinden duyduğu memnuniyeti dile getirerek  AK Parti hükümetleri döneminde izlenen politikalarla alınları ak ve başları dik bir şekilde siyaset yaptıklarını belirtti. Ünver, sadece şehir merkezine son 10 yıllık süreçte 1 milyar 500 milyon liralık yatırım gerçekleştirildiğini belirterek, halka hizmet yolunda bundan sonraki süreçte de aynı kararlılık içerisinde hizmet edeceklerini vurguladı.

Özellikle yenilenebilir enerjiyle alakalı konuların, Türkiye’nin tamamen  yerli kaynaklarla buluşması adına ön plana çıkarılmalısı gerektiğini vurgulayan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız ; “ Bugün Kırşehir’in Mucur ilçesi'nde doğalgaz kompresör merkezi açacağız. Merkez, Türkiye’nin batıdaki ihtiyacını karşılamak üzere doğudan gelen bütün doğalgazın batıya aktarılabilmesi için önemli yatırımdır. Türkiye’nin  doğusu ile batısı arasındaki mesafe 1800 kilometre’dir. Enlem açısından baktığımızda Avrupa 'nın ikinci uzun ülkesi. Zaman farkı da yaklaşık 76 dakika. Böyle bir mesafede doğalgazın gidebilmesi için basıncı yükseltmek gerekiyor. Azerbaycan ve İran’dan gelen gazı kendi haline bıraksanız Eskişehir ve İstanbul’a   gitmiyor. Kademeli olarak onların basıncının yükseltilerek daha ileriye aktarılması gerekiyor. Bu konuda  Mucur ilçesindeki Kompresör Merkezinin büyük katkısı olacak. Erzincan, Hanak ve Ardahan’da böyle tesisler var. Bunların her biri, doğudaki kaynakların batıya aktarılmasını sağlayacak.” dedi.

Nevşehir Belediye Başkanı Hasan Ünver’de özellikle yenilenebilir enerji konusunda Nevşehir Belediyesi olarak Kapadokya Eğitim Merkezi’nde yaklaşık 2 yıl önce ,oluşturulan güneş enerji panelleri vasıtasıyla elektrik üretimine başladıklarını ve son olarak da Atık Su Arıtma Tesisi’nde de 700 güneş enerji paneli ile elektrik enerjisi üretimini devam ettirdiklerini vurguladı.Ünver, Nevşehir Katı Atık Deponi tesisinin bulunduğu alanda 600 bin metrekarelik bir alanda da güneş panelleri aracılığıyla elektrik üretimine AK Parti Milletvekillerinin de yakın destekleri ile önümüzdeki süreçte başlatmayı planladıklarını ifade etti.

Daha sonra konuşan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız’ da Nevşehir’in yenilenebilir enerji konusunda Türkiye’nin örnek alınması gerekli bir şehir olduğu düşüncesini paylaştığını belirterek, bunu her gittiği yerde dile getirerek, örnek oluşturması için çağrılar yapacağını kaydetti.Yıldız daha sonra şöyle konuştu ; “Nevşehir’in enerji kaynaklarının bu şekilde kullanımına yönelik çalışmalar kapsamında diğer bir çok şehirden bir adım daha ileri olduğunu söyleyebilirim.” dedi.

Bakan Yıldız daha sonra Avanos yolu üzerindeki Kapadokyagaz Doğalgaz Dağıtım Şirketini de ziyaret ederek, şirket yöneticilerinin Nevşehir ve Niğde’de gerçekleştirilen doğalgaz çalışmalarına yönelik  sunumuna katıldı.

Burada da açıklamalarda bulunan Bakan Yıldız ,  Türkiye'nin, 2008 yılı Kasım ayından itibaren referandum ve genel seçim geçirmesine rağmen doğalgaz fiyatlarını artırmadığına dikkati çekerek, şöyle konuştu:

"Şu anda BOTAŞ'ın sattığı doğalgaz fiyatı, 2008 kasım ayından daha düşük. 'Bu nominal mi, reel mi, dövizle mi alınıyor?' diye soruyorlar. Hayır. Türk Lirası ile o zaman 1000 liraya satıyorsak şu anda 900 küsür liraya satıyoruz. 2008'in kasım ayından bu tarafa petrol, doğalgaz fiyatları, döviz, artmış olmasına rağmen fiyatlarımız artmadı. 28 Avrupa Birliği üyesi ülke arasında doğalgazı en ucuza alan ülke değiliz ama en ucuza satan ülkeyiz.”

Yıldız, Türkiye'nin güneş ve yenilenebilir enerjiye çok fazla yatırım yapmasının ihtiyaç olduğunu söyledi.

Yıldız, Nevşehir’in Acıgöl ilçesinde seçim bürosu açılışı öncesi vatandaşlara hitaben yaptığı konuşmada, Türkiye üzerinde büyük bir oyun oynandığını söyledi.

AK Parti Nevşehir Milletvekilleri; Ahmet Erdal Feralan,Murat Göktürk, Ebubekir Gizligider, Nevşehir Belediye Başkanı Hasan Ünver,Acıgöl  Belediye Başkanı İsmail Çavuşoğlu,AK Parti Acıgöl Belediye Başkan Adayı Ercan Ertaş, AK Parti İl Başkanı Kazım Sunar, AK Parti Merkez İlçe Başkanı Salih Açıkgöz’ün de katıldığı coşkulu bir topluluğa hitap eden Yıldız, Türkiye üzerine büyük bir oyun oynandığının altını çizdi. Yıldız,  AK Parti iktidarının bu oyunu halkın desteğiyle bozacağını ifade ederek şunları kaydetti: "Bu ekip, bizim belediye başkanlarımız, milletvekillerimiz, bakanlarımız, başta sayın Başbakanımız,  16 Aralık'a kadar iyi insanlardı da 17 Aralık'ta mı kötü insan oldular? Böyle bir şey yapılabilir mi, böyle bir şey düşünülebilir mi?.  O yapının tabanında senden, benden farkı olmayan çok temiz kardeşlerimiz var. Beraber çalıştığımız arkadaşlarımız var, onlarla dertleşiyoruz. 'Ne oluyor burada, bilginiz var mı?' diye sorduğumda inanın, birçoğundan onların bilgisi yok. Hamdolsun, İzmir’de de farklı yerlerde de her gittiğimiz yerde mitingler çok canlı geçiyor. Çünkü vatandaşımızın başta Başbakanımız olmak üzere bir hak yendiğini, onun hakkının yendiğine dair çok önemli bir kanaat oluştu."

İktidarları döneminde Türkiye’nin her yerinde yatırım yaptıklarını ve bundan bütün insanların faydalandığını dile getiren Yıldız, enerjiden sağlığa, eğitimden ulaştırmaya, tarıma kadar birçok sektörde yapılan bu yatırımların Türkiye’nin çehresini değiştirdiğini vurguladı.

Türkiye’nin şahlanışa geçtiği her dönemde önüne engeller konulmaya çalışıldığına dikkati çeken Yıldız, daha sonra şöyle konuştu:

"Daha önce 1960, 1970, 1980, 1990, 2000'li yıllarda ve şimdi en son 17 Aralık'ta bunu gördük. Ne zaman Türkiye gelişme ve büyüme yönünde ciddi bir çalışma ortaya koysa bizim paçamızdan tutup aşağıya çekmek istiyorlar. Buna müsaade etmeyeceğiz. Bizimle beraber üzüm yemek isteyenler varsa başım üstüne gelsinler, beraber üzüm yiyelim ama bağcıyı dövmek istiyorlarsa buna müsaade etmeyiz. Şu anda  Türkiye’nin istikrarının bozulması adına çok ciddi bir çaba gösteriliyor. Biz, bu kazanımlarımızı 12 yılda gece, gündüz uğraşıp didinerek elde ettik. Türkiye'de son 3 yılda 120 milyar dolarlık tespit edilmiş hasar var. Yazık, günah değil mi buna? Bunları bir lira bir lira, bir dolar bir dolar toplayarak ancak vatandaşımızın hizmetine sunuyoruz."

AK Parti'den, milletten aldıkları yetkiyi başkasına devretmeyeceklerini vurgulayan Yıldız, şöyle devam etti:

"Bu yetkiyi bize, siz kullanın diye veriyorsunuz. Cesaretli olmamız lazım, korkaklığa yer yok. Neyden korkacağız? Şükürler olsun siz, bize oylarınızı verirken alnı ak, yüreği ak diye verdiniz. Bilin ki bu kardeşleriniz alnı ak, yüreği ak olarak yollarına devam ediyor. Herhangi bir usulsüzlük, yolsuzluk varsa bilin ki hep beraber bunun karşısındayız. Ama bu günden değil, 12 yıldır biz böyle yapıyoruz. Eksikler, yanlışlıklar olabilir, kusur insanlar içindir ama bunlara bir irade gösterip, bunun karşısında duracak olan AK Parti kadrolarıdır. O yüzden bize her defasında ömür biçtiler, ' ‘AK Parti’ nin ömrü 6 ay’  dediler, 3 Kasım seçimlerinden sonra tezkereler geçti, enflasyon canavarı geçti. Paradan 6 sıfır atılacak, 'siz yere yatarsınız' dediler. Birisi de 'eğer 6 sıfır atarsanız bu paradan sizin ekonominiz batar, eğer batmazsa ben anıracağım' dedi. Biz, sizden aldığımız yetkiyi bize oy veren, vermeyen 77 milyonumuza götürüyoruz. Edirne’den Kars’a  her tarafa götürüyoruz."

Türkiye’de  1981'de, "Anıtkabir'de bayrak direği ipi yerli üretimle yapılmaya başlandı" diye gazetelere manşet atıldığını anımsatan Yıldız, "Şimdi tanklar, uçaklar, arabalar yapılıyor. Ocak ayında 4A uydusu Türk mühendisleriyle çalışılan ortamda uzaya fırlatıldı. Nereden nereye dediğimiz lafın gelişi değil. Ben zeytini üç ısırmada yerdim. Annem, 'oğlum hepsini bir lokmada atma' derdi. Biz o günleri gördük. Şükürler olsun şimdi bir şeyi doğru tasarruf ederseniz tasarruf, yanlış tasarruf ederseniz israf olur. Türkiye kazanacak, büyüyecek, gelişecek ama israf etmeden tasarrufla beraber. Elimizde imkanların çok olması, bunları çok kullanacağız anlamına gelmez, doğru kullanacağız" diye konuştu.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, daha sonra Nevşehir’in Kaymaklı beldesi yakınlarında kurulu bulunan Ertaş Group’a bağlı Blokbims Hafif Yapı Elemanları A.Ş.’nin Ahiler Kalkınma Ajansı işbirliği ile 1200 güneş enerji paneli ile oluşturduğu elektrik üretim tesisinin hizmete açılış törenine katıldı.

Burada düzenlenen törende konuşan Ertaş Group yönetim Kurulu Başkanı Musa Ertaş, işletmelerindeki elektrik enerji ihtiyacının yüzde 15’ini karşılayabilecek düzeydeki sistemin Orta Anadolu bölgesi ölçeğinde ilk büyük tesis olmasının sevincini yaşadıklarını söyledi.

Nevşehir Valisi Mehmet Ceylan’da yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanımının yaygınlaşması adına böyle bir tesisin örnek oluşturacağını belirterek, bu çalışmanın elektriğe ihtiyaç duyan diğer tüm işletmeler için de ciddi bir örnek oluşturduğunu söyledi.

AK Parti Nevşehir Milletvekili Ebubekir Gizligider’de, yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanımına yönelik bir süre önce Derinkuyu’nun Özlüce köyünde bir çiftçinin yanına gelerek geçmişte yaşanan bir olayı anlattığını dile getirerek “Bu kardeşimiz bundan 20 yıl önce bir devletin yetkilisine güneş enerjisinden yararlanılarak enerji üretilmesi konusunda bir bilgi paylaşımında bulunmuş, ama arkadaşımızı bu devlet görevlisi bir daha böyle düşünceleri paylaşmaması gerektiği konusunda sert bir dil ile de uyarmış. İşte Türkiye’nin geldiği yer ve konum burası. Şimdi biz diyoruz ki yap, elektrik enerjisini üret diyoruz. Önünü açıyoruz. ”dedi.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız’da Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız’da, Türkiye’nin enerji kaynakları noktasında 11 yıl önce yok denecek kadar az bir potansiyele sahip olmasına karşın, bu süreçte önemli kazanımlar yaşandığını hatırlattı.

Bakan Yıldız şöyle konuştu,  "Biz iktidara geldiğimizde, 11 yıl önce, rüzgar ve güneş enerjisi santrallerinde toplam kurulu gücümüz 17 megavattı. Çok sembolikti, hemen hemen yok denecek kadardı. Şu anda 3 bin megavatlık rüzgar santralimiz var.  Bunun anlamı şu; eğer biz bu santralleri kurmamış olsaydık, 2013 yılı içinde toplam 600 milyon dolarlık, hemen hemen 1,5 katrilyon liralık dışarıdan daha fazla doğalgaz ithal edecektik. Faydayı görüyor musunuz? Bu tür santraller özelikle Nevşehir ve Niğde gibi tarımsal sulama yapılan yerlerde çok daha önemli" diye konuştu.

AK Parti’nin tüm  yatırım politikalarının, milli ve milliyetçi politikalar olduğunun bilinmesi gerektiğini vurgulayan Yıldız, zaman zaman bazı sivil toplum örgütlerinin tencere tavayla, yerli kaynaklarla ilgili gösteri yaptığını, bunu tasvip etmediklerini söyledi.

 

Güneş enerjisi panelleri ve rüzgar enerjisi santrallerinin kimseye zararı olmadığını dile getiren Yıldız, şunları aktardı; "Birisi kalkıyor 'Nükleer enerji santralini buraya kurmayın, Türkiye’de bunlar patlar, kömür zaten isli, paslı, kuramazsınız, doğalgaz, rüzgar, kuşları engelliyor, öldürüyor. Güneş panelleri tarımsal sulama alanlarını, tarım arazilerini azaltıyor' diyor. 'Peki ne yapacağız?' diye sorduğumda ise 'Ben o kısmını bilmem' diyor ama biz omuzlarımızda bu sorumluluğu hissediyor ve  Türkiye’nin büyümesine, gelişmesine, ilerlemesine katkı konulacaksa onu enerji sektörünün büyümesiyle yapabileceğimize inanıyoruz. Türkiye'de ilk enerji üretimine yönelik santral 1902 yılında kurulmuş. 2002 yılına kadar geçen 100 yıl içinde toplam 31 bin 500 metre kilovatlık santral kuruldu. Kamu ve özel sektör de buna dahil ama son 11 yılda 32 bin 500 megavatlık santral yaptık. Yani 100 yıldan daha fazlasını Türkiye'de son 11 yılda gerçekleştirdik. Yalnızca güneş panelleri, rüzgar ve su kaynaklarımızla alakalı Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığımız bünyesinde bir genel müdürlük kuruldu. 2023 yılı hedefimiz buradaki yatırım gibi tam 10 bin tane güneş enerjisi panelli tesis kurmak."

Konuşmasının ardından güneş enerjisi santralinin açılışını yapan Yıldız, daha sonra Gülşehir ilçesine geçerek, partisinin seçim bürosunun açılışına katıldı ve  vatandaşlara hitap etti. 

Yıldız, Türkiye’de hedeflenen gelişme ve büyümenin ortaya konulabilmesi için istikrarın mutlak surette korunması gerektiğine vurgu yaptı. İleri demokrasilerde iktidar ve muhalefetin de gerçek anlamda istikrarı koruyucu çalışmalar içerisinde hareket ettiklerini savunan Yıldız “İleri demokrasilerde sen boz, ben yaparım anlayışı içerisinde hareket edilmiyor. Ortaya konan modelin ne denli etkin bir şekilde kullanımı yönünde politikalar geliştiriliyor ve bunlar anlatılıyor.”dedi.

Bir kadının Gülşehir’de  Doğalgazdan yararlanmaları yönündeki isteği üzerine Bakan Yıldız “Bakanlar Kurulu kararı ile ilçelerin de doğalgazdan yararlanmaları için nüfusu 10 binin üzerinde olan ilçelerdeki elektrik abonelerinin yüzde 60 ının bağlı bulundukları kaymakamlığa veya ilçe özel idarelerine başvuru yapmaları gerekiyor. Sizlerde bu başvuruyu en geç Mayıs ayı ‘ya kadar tamamlayın, doğalgazdan yararlanmak için ciddi fırsat elde edin. Türkiye genelinde nüfusu 10 bini aşan 202 ilçe var,ama bugüne kadar sadece 9 ilçe bu başvuruyu yaptı. Sayın başbakanımızda süreyi 6 ay süre ile uzattı ve bu süre de Haziran ayı bitiminde sona eriyor. ”dedi.

17 Aralık operasyonuna vurgu yapan Yıldız, “Biz Türkiye’de ortaya konulan istikrar ile birlikte gelirleri 3 katına ulaştırdık. Ama birileri şimdilerde sizlerden aldığımız yetkili devir etmemizi istiyorlar. Yetkiyi sizden aldık. Milletin verdiği yetkiyi neden başkasına devir edelim. Diyelim mi midemiz ağrıyor, ama birileri mide ülserinin tedavisine yönelik “Sizi asalım, zaten bu şekilde sıkıntıdan da kurtulursunuz’ diyorlar. Amaçları Türkiye’nin iradesini yok etmek, amaçları üzüm yemek değil, bağcıyı dövmek ama kusura bakmasınlar buna da asla izin vermeyiz. Bugün bizim ne korkacak ve ne de kaybedecek bir şeyimiz var. Bu makamlar sizleri temsil ettiğimiz için bulunduğumuz makamlardır. Biz Yaptıklarımızı anlatmakta güçlük çektiğimiz bir ortamda yapmadıklarımızı savunma ihtiyacı hissetmeye başlıyoruz, bu olmaz, bu bizlere yapılan bir  haksızlıktır. O yüzden buna müsaade etmeyeceğiz. ”dedi.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, daha sonra Kırşehir’e hareket etti.