Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın da katılması beklenen 30. Ahilik Kültürü Haftası'nın programı netleşti. Kırşehir Ticaret ve Sanayi İl Müdürü Mahmut Dalgalı, 18-24 Eylül tarihleri arasında kutlanacak olan 30. Ahilik Kültürü Haftası programını açıkladı. Dalgalı, kutlamaların Kırşehir merkez olmak üzere 81 ilde gerçekleşeceğini ve hafta boyunca Kırşehir'in ilçelerinin her gün bir etkinliği Kırşehir'de gerçekleştireceklerini açıkladı.
         13. yüzyılda Kırşehir’de yaşayan Ahi Evran-ı Veli'nin insanî ve ahlakî felsefesini yaşatmak, geliştirmek ve yaygınlaştırmak amacıyla değişik etkinliklerin düzenleneceği ve bu yıl 30’uncusu kutlanacak olan Ahilik Kültürü Haftası'nın kutlama programı belli oldu. Kutlamalar öncesinde, 17 Eylül Pazar günü saat 19.00'da Askerlik Şubesi Önü-Cacabey Meydanı'nda Fener Alayı düzenlenecek.
         Kutlamalar, 18 Eylül Pazartesi günü saat 10.00'da Askerlik Şubesi Önü-Neşet Ertaş Kültür ve Sanat Merkezi Kortej Yürüyüşü ile başlayacak. Saat 11.30'da Neşet Ertaş Kültür ve Sanat Merkezi'nde haftanın ve merkezin açılışı gerçekleştirilecek. Mehteran ve Halk Oyunları Gösterisi'ni Dr. Yusuf Ekinci'nin vereceği konferans izleyecek. Saat 13.00'te Anıt Meydanı önünde (İşbankası Önü) Ahi Pilavı, helva ve şerbet ikram edilecek. Saat 14.00'te Ahi Sokağı'nda Halk Eğitim Merkezi, Anadolu Güzel Sanatlar Lisesi ve paydaşlarının ortak sergisinin açılışı yapılacak. Aynı saatte Cacabey Meydanı'nda HOYDEK Şenlikleri düzenlenecek. Saat 15.00'te ise Ahi Evran Külliyesi'nde Akpınar Günü  gerçekleştirilecek. Ahi Stadyumu'nda ise saat 15.00'te Esnaf Futbol Turnuvası finali oynanacak. Aynı saatte Aşık Paşa Spor Salonu'nda Bilek Güreşi Turnuvası, Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğü Lokali'nde Satranç Turnuvası ve saat 16.00'da Ahi Stadyumu'nda Bocce Turnuvası düzenlenecek. Ahilik Kültürü Haftası'nın ilk gününde saat 19.00'da Cacabey Meydanı'nda Türk Halk Müziği Konseri, Davul Zurna Ekibi Gösterisi, İdris Altuner  ve İsmail Altunsaray'ın konseri gerçekleştirilecek.
         Kutlamaların ikinci günü olan 19 Eylül Salı günkü program, saat 10.00'da Ahi Evran Külliyesi Meydanı'nda Kitap Fuarı Açılışı ve Mehteran Gösterisi ile başlayacak. Saat 11.00'de Cacabey Meydanı'nda Korunmaya Muhtaç Çocuklar Şenliği düzenlenecek. Öğle saatlerinde Anıt Meydanı'nın önünde Ahi Pilavı, helva ve şerbet ikramı gerçekleştirilecek. Saat 12.00'de ise Ahi Evran Külliyesi'nde Kaman Günü düzenlenecek. Terme Caddesi-Ankara Caddesi-Ahi Evran Külliyesi Kulvarı'ndaki Atletizm Müsabakaları saat 14.00'te başlayacak. Aynı saatte, Cacabey Meydanı'nda Ustalar Müzik ve Oyun Topluluğu Gösterisi olacak.  Saat 19.00'da ise Cacabey Meydanı'nda Tumata Grup Gösterisi ve Şiir Gecesi (İbrahim Sadri, Cevat Akkanat, Nurullah Genç ve M. Önal Mengüşoğlu) düzenlenecek.
         20 Eylül Çarşamba günü düzenlenecek üçüncü gün kutlamaları saat 11.00'de Cacabey Meydanı MEM Şed Kuşatma Töreni ve Çıraklar Tiyatrosu ile başlayacak. Öğle saatlerinde Anıt Meydanı'nın önünde Ahi Pilavı, helva ve şerbet ikramı gerçekleştirilecek. Saat 12.00'de Ağalar Konağı'nda Yöresel Yemekler Yarışması düzenlenecek. Aynı saatlerde Ahi Evran Külliyesi'nde Çiçekdağı ve Akçakent Günü gerçekleştirilecek. Saat 14.00'te ise Ahi Stadyumu'nda Davul-Zurna Gösterileri ile Okçuluk Gösterisi sergilenecek. Cacabey Meydanı'nda Kırşehir Ses Yarışmacıları Konseri ve Yetim Barış Konseri düzenlenecek. Saat 16.00'te ise Ahi Evran Üniversitesi'nde Erol Erdoğan ve Mustafa Şen tarafından konferans verilecek. Neşet Ertaş Kültür ve Sanat Merkezi'ndeki Bacıyan-ı Rum Başarılı İş Kadınları Paneli ise saat 16.00'da başlayacak. Saat 19.00'da Cacabey Meydanı'nda Semah Gösterisi'ni aynı yerde saat 20.00'deki Erkan Oğur ve İsmail Hakkı Demircioğlu konseri takip edecek.     30. Ahilik Kültürü Haftası'nın dördüncü günkü etkinlikleri, öğle saatlerinde Anıt Meydanı'nın önünde Ahi Pilavı, helva ve şerbet ikramı ile başlayacak. Saat 12.00'de Ahi Evran Külliyesi'nde Mucur Günü düzenlenecek. Saat 14.00'te Ahi Stadyumu'nda gösteri sporları etkinlikte bulunurken, aynı saatte Cacabey Meydanı'nda Güzel Sanatlar Lisesi Şenlikleri düzenlenecek. Neşet Ertaş Kültür ve Sanat Merkezi'ndeki Ahi Ocakları Tiyatro Sunumu ile  Ahi Evran Üniversitesi'ndeki Ali Mazak'ın paneli saat 16.00'da başlayacak. Saat 19.00'da ise Cacabey Meydanı'ndaki müzik şöleninde Grup Tillo ve Sufi Mehteri gösterisi olacak. Aynı saatte Kelebek Düğün Salonu'nda Esnaf Gecesi düzenlenecek ve TRT Sanatçıları Konseri gerçekleştirilecek.  
         22 Eylül Cuma gerçekleşecek etkinlikler, saat 10.00'da Ahi Evran Külliyesi Meydanı'nda Mehteran Gösterisi, Kuran-ı Kerim Tilaveti, Dua ve Vaaz, Şed Kuşatma Gösterisi ve esnaf ziyaretleri ile başlayacak. Ahi Evran Külliyesi'ndeki Boztepe Günü, saat 10.00 start alacak. Öğle saatlerinde Anıt Meydanı'nın önünde Ahi Pilavı, helva ve şerbet ikramı yapılacak. Aşık Paşa Spor Salonu'nda Dart Müsabakası ile Cacabey Meydanı'ndaki AEÜ İlahi Grubu Dinletisi, saat 14.00'te başlayacak. Saat 15.00'te Aşık Paşa Spor Salonu'nda Masa Tenisi Müsabakası düzenlenecek. Ulvi Alacakaptan Tiyatrosu'nun oyunu Neşet Ertaş Kültür ve Sanat Merkezi'nde saat 16.00'da sahnelenecek. Saat       19.00'da ise Cacabey Meydanı'nda Osman Öztunç ve Mustafa Yıldızdoğan konseri gerçekleştirilecek.
         Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın katılması beklenen 30. Ahilik Kültürü Haftası'nın 23 Eylül Cumartesi günkü etkinlikleri, saat 11.00'de Cacabey Meydanı'nda saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başlayacak. Mehteran Bölüğü Konseri ve Şed Kuşatma Töreni'nden sonra protokol konuşmaları yapılacak. Saat 13.20'de ise ödül töreni başlayacak. Yılın Ahisine/Ahilerine, Yılın Kalfasına/Kalfalarına, Yılın Çırağına/Çıraklarına Ahilik Hizmet Ödülü ve Ahilik Onur Ödülü verilecek. Saat 13.50'de Anıt Meydanı'nın önünde Ahi Pilavı, helva ve şerbet ikramı yapılacak.
         30. Ahilik Kültürü Haftası'nın son günü olan 24 Eylül Pazar günü saat 14.00'te Eski Otogar Altı'nda Atlı Cirit Gösterisi düzenlenecek ve saat 19.00'da Kent Park'ta Belediye THM Konseri organize edilecek.


Kaynak : Çınar Kırşehir Haber Merkezi