İşte Erdoğan'ın açıklamaları:
"Geçen hafta esnaf kardeşlerimizle son derece coşkulu bir görüşme gerçekleştirdik. 2001'de Halk Bank zarar ettiği için kapatılması planlanan bir bankaydı. Kapatılması planlanan bankaya şu an itibariyle 13.5 milyar dolar piyasa değeri biçiliyor. 2001'de IMF baskısıyla Halk Bank'ın 353 şubesi kapatılmıştı. Şimdi ise Halk Bank 50 yeni şube açıyor. Halkbank 2003 yılından beri Hazine'ye 15 milyar lira kaynak aktardı. Avrupa'nın en hızlı büyüyen bankası oldu. Yolsuzluk ortadan kalkınca böyle oldu. Artık esnafın, çiftçinin cebine bağlandı ve onlara imkân oldu. Hala konuşuyorlar, DSP - MHP- ANAP. Şu anda 38 bin esnafımız Halkbank'tan kredi kullanıyor. Kredinin üst limiti o zamanlarda 5 bin liraydı. Şimdi 125 bin lira oldu. 5 bin lira nerede, 125 bin lira nerede? Bakın nerelerden nerelere geldik. Yatırım kredisi kullanma imkânını biz sağladık. Üst limiti 250 bin liraya çıkardık. Yeter ki müteşebbis bir ruhla Halkbank'a başvursunlar. Esnaf yüzde 47 faizle kredi kullanıyordu. Biz bu faiz oranlarını yüzde 6-8 arasına çekmiştik. Geçen hafta da yüzde 4-5 aralığına gerilettik. 1 Mayıs 2013 itibariyle Halkbank esnaf kredilerinde 1 yıl olanlara yüzde 4, bir yıldan fazla olanlara yüzde 5 faiz uygulayacak. Şimdi de Ziraat Bankası'ndan çiftçilere müjdemiz var.

2012'de Ziraat'in görev zararı 19 milyar liraydı. Ziraat Bankası ayakta bile duramıyordu. 19 milyar lira zararı olan banka 10 yıl içinde kamuya 20 milyar lira kazandırıyor. Banka kâra geçti. Ziraat Bankası 2002'de 28 bin çiftçiye 227 milyon lira kredi vermişti; 2012'de 960 bin çiftçimize 19 milyar lira kaynak aktardı. Dün ödenen rakam 227 milyon lira, bugünse 19 milyar lira. Çiftçi kardeşim sizin emeğinizi kim sömürdü, sizin emeğinize kim sahip çıkıyor? Çiftçimizin Ziraat Bankası'ndan kullandığı kredinin faiz oranı yüzde 59'du. 2008'de faizleri kademe kademe düşürdük. En sonunda yüzde 0, yüzde 5, yüzde 9 aralığına çektik faizleri. Bugünden itibaren kredi faiz oranını düşüyoruz. Yüzde 9 olan faiz yüzde 8'e, yüzde 5 olan faiz yüzde 4 oluyor. Bu güzel gelişmenin de hayırlı olmasını diliyorum."

VAKIFLAR YENİDEN AÇILIYOR

"28 Şubat'ta her kesim gibi vakıflarımız da mağdur edildi. Vakıflarımıza davalar açıldı. 9 vakıf kapatıldı, bir vakıf dağıldı. Zöhre Ana Ali Sosyal Hizmet Vakfı kapatıldı, Sahabe Eğitim ve Kültür Vakfı kapatıldı. Şimdi bu mağduriyeti gidermek, bu uygulamaya son vermek amacıyla kapatılan bu vakıfların yeniden kurulmasını sağlayacak bir tasarıyı Meclis'e gönderiyoruz. Bu vakıflar, adı ve amacı aynı olmak kaydıyla yeniden açılabilecektir. Kapatılan vakıfların taşınmazları Vakıflar Genele Müdürlüğü'nün tasarrufundaydı. Taşınmazların Vakıflar Genel Müdürlüğü tasarrufundayken alınan kira gelirleri de yeni vakıflara iade edilecek. Binlerce öğrencinin elinden tutmuş vakıflarımıza hakkını teslim edecek bu uygulamanın hayırlara vesile olmasını temenni ediyorum."