Eşek sütünün, keçi sütüyle birlikte anne sütüne en yakın süt olduğu söylenirken, Kırklareli, Isparta, Antalya, İstanbul ve Muğla-Bodrum'da eşek çiftlikleri kuruldu. 

Eşek sütünün, keçi sütüyle birlikte anne sütüne en yakın süt olduğu söylenirken, Kırklareli, İsparta, Antalya, İstanbul ve Muğla-Bodrum'da eşek çiftlikleri kuruldu.

İlk eşek çiftliği 2009 yılında Kırklareli'nde Doç. Dr. Ufuk Usta tarafından kuruldu. 330 dönümlük alana yaklaşık 3 milyon lira yatırımla kurulan ve 250 civarında eşeğin bulunduğu çiftlik, şu ana kadar kurulan en büyük eşek çiftliği oldu. Antalya ve istanbul'daki çiftlikler ise 1998 yılından bu yana turistlere eşek ve deve safarisi yaptıran Mehmet Ali Yalçın'a ait. Antalya'da kurduğu çiftliğinde 90, İstanbul-Çatalca'daki çiftliğinde 110 eşek bulunan Yalçın, ayrıca 10 at, 12 deve besliyor. Bodrum'da Musa Karaçam tarafından kurulan eşek çiftliğinde ise 10 eşek bulunuyor.

'ANNE SÜTÜNE EN YAKIN SÜT'

Süleyman Demirel Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü'nden Prof. Dr. Zübey- de Öner, "Protein değeri anne sütünde yüzde 1.5 iken, eşek sütünde yüzde 2.5. Eşek sütünde bakterilerin hücre duvarını parçalayan lizozim enzimi çok yüksek" dedi. 

 İlk eşek çiftliği 2009 yılında Kırklareli'nde Doç. Dr. Ufuk Usta tarafından kuruldu.

330 dönümlük alana yaklaşık 3 milyon lira yatırımla kurulan ve 250 civarında eşeğin bulunduğu çiftlik, şu ana kadar kurulan en büyük eşek çiftliği oldu.
Antalya ve İstanbul'daki çiftlikler ise 1998 yılından bu yana turistlere eşek ve deve safarisi yaptıran Mehmet Ali Yalçın'a ait.
Antalya'da kurduğu çiftliğinde 90, İstanbul-Çatalca'daki çiftliğinde 110 eşek bulunan Yalçın, ayrıca 10 at, 12 deve besliyor. Bodrum'da Musa Karaçam tarafından kurulan eşek çiftliğinde ise 10 eşek bulunuyor.
"ANNE SÜTÜNE EN YAKIN SÜT"
Süleyman Demirel Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü'nden Prof. Dr. Zübeyde Öner, "Protein değeri anne sütünde yüzde 1.5 iken, eşek sütünde yüzde 2.5. Eşek sütünde bakterilerin hücre duvarını parçalayan lizozim enzimi çok yüksek" dedi.
Eşek sütünün kozmetik ürün olarak da kullanıldığını dile getiren Karaçam, "Eşeklerden sağılan süt tülbent ile süzülüyor. Tülbentin üzerinde kalan köpükleri kadınlar yüzlerine sürüyor. Cilde iyi geliyor ve gençleştiriyor" diye konuştu.
İtalya'dan Hindistan cevizi yağı ve Rusya'dan Kostik getirterek sıfır asitli zeytinyağı ile hazırlanan karışıma eşek sütü ilave edip sabun imal etmeyi de öğrendiğini belirten Musa Karaçam, "Özellikle genç bayanlar eşek sütü sabununu tercih ederek, yüzlerindeki ben ve sivilcelerden kurtuldukları gibi, cildin de pürüzsüz olması için kullanıyorlar.Sabunu şu anda belli bir oranda üretebiliyoruz. Önümüzdeki bir yıl içerisinde seri üretim yapıp pazara çıkmayı hedefliyoruz" dedi.

Marmaris Özel Ahu Hetman Hastanesi İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Osman İrez ise eşek sütüne pek olumlu bakmadığını, çünkü henüz bu konuyla ilgili ortada somut bir şey olmadığını belirtti. Dr. İrez şu bilgileri verdi:
"Keçi sütünün anne sütüne yakınlığı biliniyor. Çünkü bu da çok eskilerde antik çağda kullanılmış. Bağışıklık sistemini güçlendirdiğine dair günümüze kadar gelen bilgiler var.
Fakat eşek sütüyle ilgili üst düzey bir çalışma yok. Yapılmış ciddi bir araştırma yok. Bunu yapanların çoğu yurt dışından kulaktan dolma bilgilerle bu işi gerçekleştiriyor.
Ben bir doktor olarak herhangi bir kaynaktan okumuş değilim. Genel iddialara baktığımız zaman hepsinde aynı, yani kansere iyi geliyormuş. Bakanlık da zaten satışına izin vermediği için bir şey söylemek mümkün değil."