Eski hesaba göre zemheri ayındayız, yani “kar”ın çok yağdığı ve soğuğun en fazla hissedildiği günler içerisindeyiz.

YENİ AYDA OCAK, ESKİ AYDA ZEMHERİ
İçinde bulunduğumuz ay, miladi hesaba göre Ocak ayıdır. Eski hesap aylarına göre ise KARAKIŞ ayı içindeyiz. Bu hesaplamalarda miladi ay içinden 13 gün geri giderek hesaplanmaktadır
Her şeyin değiştiği gibi mevsimlerde değişti. Halk dilinde eski hesap diye adlandırdıkları, ay hesaplarının yapıldığı bir deyim vardır. Bunu yaşlı insanlar daha çok yapardı. Günümüzde bunları bilenler ise  eskilerden ve  yaşlı insanlardan  duydukları gibi eski ay hesabı olarak konuşurlar. İçinde bulunduğumuz ay, miladi hesaba göre Ocak ayıdır. Eski hesap aylarına göre ise KARAKIŞ ayı içinde bulunmaktayız. Eski ve yeni ay hesaplamalarında  miladi ay içinden 13 gün geri gitmek suretiyle hesaplanmaktadır. Buna göre bu gün itibarıyla eski hesaptan KARAKIŞ’ın 19 dur.
 
Eski                Yeni
Hesaba          Hasaba
Göre Aylar     Göre Aylar
 
Zemheri         Ocak
Gücük           Şubat
Mart               Mart
Abrul             Nisan    
Mayıs            Mayıs
Kiraz             Haziran
Orak             Temmuz
Ağustos        Ağustos
Hac Ayı         Eylül
Avara            Ekim
Koç Ayı         Kasım
Karakış         Aralık   

 Karakış gecikir belki hiç gelmez 
içinde bulunduğumuz mevsimde ilimiz Nevşehir'de eskiden lapa lapa kar yağardı.Yine eskilerin deyimleriyle, kar yağdığı zaman yaşadığımız çevrede hastalıklar ve mikrop ortamı temizlenir, tabikat kendini yeniler denilirdi.

Şimdi ise eski günlere nazaran kuru soğukla beraber ayaz'lı günler ve gecelerde dereceler geceleri eksilerde geçirmekteyiz. Tabiki bu ekolojik denge ve yaşamsal faaliyetleri büyük ölçüde etkilemektedir.

Her kazancımız, her yeniliğimiz, her teknolojik hareketler hayatımıza girdikçe yaşadığımız mekan ve çevreden karşılığında bir şeyler götürmektedir. Buda şu demektir her şeyin bedeli olduğu gibi hayatımıza kolaylık olarak giren şeyler bedel olarak çevre ve sağlımızdan bir bir çıkmaktadır.