NEVŞEHİR(MHA) Nevşehir Halk Sağlığı Müdürlüğü 08 Mayıs Dünya Talasemi Günü nedeniyle bilgilendirme açıklamasında bulundu.

Yapılan açıklamada; “Thalassemia” Akdeniz Anemisi anlamına gelir. Akdeniz bölgesinde ve göçlerle yayılarak dünyanın her ülkesinde görülen kalıtsal bir kan hastalığıdır. Anne ve babadaki genlerin hastalıklı olup olmamasına bağlı olarak; çocukta Talasemi’nin şu tiplerinden biri görülür: Taşıyıcı Tip (Minör): Bu bireyler tamamen sağlıklıdır ve hafif derecede kansızlık dışında sorunları olmaz. Hasta Tip (Majör): Akdeniz Anemisi olarak da bilinir. 3-4 aylıktan başlayan, sürekli kan nakli gerektiren çok ciddi bir kan hastalığıdır. Bu çocuklar kendileri için gerekli hemoglobini yeterli miktarda yapamazlar. Halsizlik, yorgunluk, iştahsızlık, huzursuzluk, karaciğer ve dalak büyümesi sonucu karın şişliği, sık sık ateşlenme, yüz ve kafa kemiklerinden başlayarak kemiklerde değişiklik ve tipik bir yüz görünümü ortaya çıkar. Hafif Hastalık (İntermedia): Taşıyıcılar gibi tamamen sağlıklı olmayan, hastalık belirtileri genellikle ileri yaşlarda  başlayan, kan gereksinimleri daha az olan hastalığın hafif tipidir.

Talasemi Taşıyıcılığı Nedir? Talasemi taşıyıcılarının büyük çoğunluğu bu hastalığı taşıdıklarını bilmezler; ancak talasemi majörlü bir çocuk sahibi olduklarında yada özel kan testini yaptırdıklarında öğrenirler. Talasemi taşıyıcılığı  ebeveynlerden çocuklara geçebilir, kalıtsaldır ve yaşam boyu  da devam eder.

Talasemi Taşıyıcısı Olduğunuzu Nasıl Anlarsınız? Özel kan testi yaptırmanız gereklidir. Bu test evlilikten önce mutlaka  yapılmalıdır. Bu test ile amaç, evlenmeyi engellemek değil, taşıyıcıları saptayıp hasta çocuklar doğmasını önlemektir.

Bu Tür Hastalıklardan Korunmada En Etkili Yöntemler Toplum eğitimi, Taşıyıcıların taranması ve Genetik danışma.

Talasemi Taşıyıcısı Olduğunuzu Bilmek Neden Önemlidir? Eğer ebeveynlerden ikisi de taşıyıcı ise doğacak her çocuk; % 25 olasılıkla sağlıklı, % 50 olasılıkla kendileri gibi taşıyıcı ve % 25 olasılıkla da hasta olabilir. Ebeveynlerin yalnız biri taşıyıcı ise doğacak her çocuğun; % 50 sağlam, % 50 taşıyıcı olma ihtimali vardır. Talasemi evliliğe engel değildir. Talasemi taşıyıcılığı, bir hastalık değildir ve hastalığa dönüşmez. Talasemi taşıyıcılığı kalıtsal bir özelliktir. Talasemi testi yaptırmak için, talasemi merkezlerine başvurunuz. Sağlıklı bir çocuk sahibi olmak için evlilik öncesi mutlaka talasemi testi yaptırınız” denildi.