Avanosluların fadimana diye yerel bir ad bile koyduğu hatmi çiçeği aslında doğu ve güneydoğu Asya kökenlidir.
Bir çok renkte çiçekleri olabiliyor: Beyaz, kırmızı, pembe, sarı, turuncu, ebruli,  açık; koyu tonlarda renklere sahip katmerli ve katmersiz çiçek açan yüzlerce çeşit.. Hatta siyaha yakın renkte, çok koyu bordo rengi çiçek açan bir çeşidi bile var: Alcea rosea ‘Nigra’.
Her yıl özellikle Kızılırmak kıyısında kendiliğinden çıkan ve büyüyen bakım gerektirmeyen, boyu oldukça uzayabilen bir bitki olan hatmiler cinsine göre mevsimlik, iki yıllık ve uzun ömürlü olabiliyor.
İlkbaharda tohumları erken ekerseniz yaz ortasında çiçeklenirler (gerçi bu biraz da cinsine bağlı). Genelde ilk yıl dallanmaz, çiçeklenmez, sadece yapraklar çıkarır sonraki yıl yazın çiçeklenir. Eğer tohum ektiğiniz ilk yıl çiçek açarsa kışa kadar ölür gider. Çiçek açmazsa sonraki yıl çiçek açar sonra ölür. Uzun yıllık hatmiler ise her yıl yeniden çiçeklenir. Uzun yıllık olabilmesi aslında çiçek açtıktan sonra kökten yavru fideler üretebilmesine bağlıdır. Bu da cinsine göre değişir. Eğer dipte yavru fideler oluşmuşsa çiçekler solduğunda ana dalı vakit kaybetmeden  dipten kesmelisiniz ki kökler yavru fideleri beslemeye yönelsin yani onların kökü olsun. Yoksa büyük bir ihtimalle ana dal ölürken kökler ve yavru fideler de ölecektir.