Trafik kazalarının sebeplerinden biride kırmızı ışık ihlalleridir. Kırmızı yaya ışığı; yolun yaya geçişine kapalı olduğunu, kesinlikle durulması gerektiğini yayalara belirtir. Ancak kimi dikkatsiz / dalgın / umursamaz yayalar, kırmızı ışığı görmez / görmezden gelir. Kırmızı ışık ihlali ile oluşan kazalar, yayaların ışıkta geçme kurallarına uyması ile engellenebilecek trafik kazalarıdır.

Türkiye İstatistik Kurumu’nun 2017 yılına ait, karayolu trafik kaza istatistiklerine göre:

- Trafik kazalarındaki ölümlerin % 48,6’sı, yaralanmaların % 66,8’i yerleşim yeri içinde olmuştur.

- Trafik kazasına neden olan toplam 213 bin 325 kusura bakıldığında,bunun % 8,5’inin yaya kaynaklı olduğu görülmektedir.

- Nevşehir’de meydana gelen bin 73 trafik kazasında, 53 kişi hayatını kaybetmiş, bin 823 kişi de yaralanmıştır.

Günümüzde teknolojik gelişmelere paralel olarak trafik kazalarının önlenmesine, kazaların etki düzeylerinin azaltılmasına yönelik çalışmalar yapılmaktadır. Buçalışmalardan biride insanların kırmızı ışık ihlallerine engel olabilmek için,kırmızı ışığınmutlak görünürlüğünü sağlamak adına tasarlanan, kırmızı ışığı insanın bakış açısına yerleştiren, farkı fark edilen görsel uygulamalardır.

Telefon bağımlılığı yüzünden sosyal medyada gezinen, müzik dinleyen, konuşan, mesajlaşan, adetasanal alemde yaşayan insanlar;gerçek dünyada dikkatsizliklerinden dolayı karşıdan karşıya geçerken daha savunmasız hale gelmekte ve dolayısıyla daha fazla trafik kazası ortaya çıkmaktadır. Karşıdan karşıya geçmek için başını telefonun ekranından kaldırıp trafik ışıklarına bakma gereği duymayan, hangi renk ışığın yandığını görmeyen yayalar için, kafa kaldırılmadan da görülmeyi sağlayandüzenekler geliştirilmiştir.

Yaya ışığı ile birlikte devreye giren, kaldırım zemini üzerine şerit ışıklar yerleştirilerek mutlak görme sağlanmaktadır. Yayalar için kırmızı ışık yandığında zemin üzeri kırmızı ışık; yayalar için yeşil ışık yandığında da zemin üzeri yeşil ışık yanmaktadır.

İlimizdeyoğun olarak kullanılan, trafik ışıklı yaya geçitlerine, zemin üstü ışıklar yerleştirilerek; yaya güvenliğine katkı sağlanabilir.

Çağdaş, teknolojikve ergonomik çözümlerle; bir turizm kenti olan İlimiz Nevşehir'in, trafik güvenliğinde de bir model / bir marka kent olması dileği ile…

Kaynak: Nevşehir’de Trafik Güvenliği Araştırma Projesi -Nevşehir Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi