Yücel Bakliyat işletmecisi Hasan Hüseyin Yücel Nevşehir bölgesinde patatese alternatif ürün olarak ekilen fasulyenin şu anki fiyatlarının gerçeği yansıtmadığını ileri sürdü.

Yücel Derinkuyu ilçesinde üç dört çeşit kuru fasulye ekiminin yapıldığını belirterek, “bölgemizde şeker, barbunya, iri fasulye ve Kanada alberto tipi fasulye ekilmektedir. Bu fasulye çeşitlerinden en fazla alberto fasulyesi ekimi yapılmaktadır. Geçen yıl ilçemizde fasulye tarla günü etkinliği yapılmış ve fasulyemiz büyük ilgi görmüştür. Alberto fasulyesi ilçemiz ve civar illerde hasat zamanında 3.30 TL civarında alıcı bulmuştur. Daha sonra üreticiden alınan natürel fasulye 5 TL civarında yükselmiş olup, elenmiş torbalanmış sıra fasulyesinin fiyatı da 6 TL’dir. Üreticilerden halen fasulye alımı bu fiyat üzerinden devam etmektedir. Yüksek fiyatta alıcı bulan fasulye çeşidi şeker fasulyesidir. Bu fasulyenin fiyatı diğer fasulye çeşitlerine göre iki katı fiyatına satılmaktadır. Bu bakımdan fasulye fiyatlarında görülen artışlar gerçeği yansıtmamaktadır. Ayrıca ülkemizde bulunan fasulye miktarı yeterli seviyede değildir. Tarım Gıda ve Hayvancılık Bakanlığı fasulye üretimini artırarak çiftçilerimizi ekime yönlendirmelidir. Bakanlığın fasulyeye verilen destek de yetersiz kalmaktadır. Destekleme kilogram başına 10 kuruştur. Bu rakam en az 20 kuruş olmalıdır. Bu itibarla bugün olarak satılan fasulyede % 2 stopaj vardır. Dolayısıyla 5 TL’lik fasulyenin ton da 100 lira stopaj tutmaktadır. Bu stopaj da peşin olarak alınmaktadır. Sonra da çiftçiye destekleme adı altında dağıtılmaktadır. Bu nedenle de destek yerini bulmamaktadır. Fasulyede ya destek miktarı artırılmalıdır ya da stopaj kaldırılmalıdır.

Şu anda ülke genelinde fasulye fiyatlarındaki spekülasyonlara neden olmaktadır. Bu durumda gerçeği yansıtmamaktadır.  Hal böyle olunca da üreticilerden fazla aracılar kazanmaktadır. Üreticilerin korunması gerektiği unutulmamalıdır.”

Derinkuyu fasulyesinin lezzetine de değinen Yücel, ilçe civarının rakımının yüksek oluşu, gece ile gündüz arası sıcaklık farkının fala olması Derinkuyu fasulyenin kalitesini artırdığını kaydetti.

Haber: Osman Aytekin