Nevşehir Müftüsü Yakup Öztürk, fitrenin Ramazan Bayramı öncesinde verilmesi gerektiğini belirtti. Nevşehir Müftüsü Yakup Öztürk, bayram öncesi en çok sorulan zekât ve fitre konusunda uyarılarda bulunurken Müftü Öztürk, zekat ve fitredeki asıl maksadın toplumun farklı katmanları arasında bir köprü oluşturmak ve dayanışmayı artırmak olduğunu belirtti.

Nevşehir Müftüsü Yakup Öztürk, zekâttaki asıl maksadın toplumun farklı katmanları arasında bir köprü oluşturmak, kaynaşma ve dayanışmayı artırmak olduğunu ifade etti. Müftü Öztürk, zekâtın İslam'ın beş temel şartlarından biri olduğunu belirttirken “Allah Azze ve Celle Tevbe Suresi'nin 60'ıncı ayetinde zekâtın farz kılındığını ve aynı zamanda zekâtın kimlere verileceğini belirlemiştir. Zekâtta ki asıl maksat toplumun farklı katmanları arasında bir köprü oluşturmak, kaynaşma ve dayanışmaya vesile olmaktır. İslam dinimizde, zekat vermek için zengin olmak gerekiyor. Dinen zengin sayılmanın açılımı yapmak gerekirse; kendi ihtiyaçlarından başka örneğin ev, araba, bakmakla yükümlü olduğu kişiler veya nafakası gibi kendinin ve bakmakla yükümlü olduğu kişilerin temel ihtiyaçlarından başka 82 gram altından daha fazla ya da buna denk mal sahibi olan kişilerin, bu malın üzerinden bir kameri yıl geçtikten sonra o malın kırkta birini ihtiyaç sahiplerine vermesidir.” İfadelerine yer verdi.
 Nevşehir Müftüsü Yakup Öztürk, “Zekâtı verirken kendi akrabalarımız içinde varsa ihtiyaç sahiplerine vermek daha iyidir. Komşularımız, mümkünse kendi yaşadığımız şehirde ihtiyaç sahiplerini gözetmek de evladır” dedi.
Nevşehir Müftüsü Yakup Öztürk, fıtır (fitre) sadakasıyla ilgili bilgi verirken “Peygamber Efendimiz (sav) bir hadislerinde, her birey için fıtır sadakası verilmesi gerektiğini ifade etmektedir. Kişi bakmakla yükümlü olduğu eşi, çocukları, annesi, kölesi, hizmetçisi adına fıtır sadakası vermekle yükümlüdür. İslam hukukunda bu sadaka için zekât gibi belirli bir mal sahibi olma şartı koşulmamış, herkesin vermesi emredilmiştir. Diyanet İşleri Bakanlığımız asgari miktarda yiyecek ve içeceğini
19 TL olarak esas almıştır ve bu asgari miktardır. Halkımız isterlerse kendi imkânlarına göre daha fazla fıtır sadakası da verebilir. Fıtır sadakası Ramazan ayında ve bayramdan önce verilmelidir” diye konuştu.