Fransız oyuncular, Kapadokya Uçhisar'da, Köroğlu Destanı'nı oynuyor‏.

 21-23 Ağustos’ta ‘’Seyirler Projesi’’ ile Kapadokya’da...
CRT SBlaise Tiyatro Araştırmaları ve Yaratım Merkezi 
Tiyatro çalışmalarını yirmi yılı aşkın bir süredir Paris’de sürdüren Ali İhsan Kaleci, kurucusu olduğu, CRT SBlaise Tiyatro Araştırmaları ve Yaratım Merkezi’nin, Avrupa Birliği Sivil Toplum Diyaloğu tarafından desteklenen ‘’Seyirler’’ isimli projesi ile 21-23 Ağustos’ta, Kapodokya’da. 

CRT SBlaise Tiyatro Araştırmaları ve Yaratım Merkezi’nin, tiyatro ile geleneksel sanatlar arasındaki ilişkiyi araştırdığı çalışmaların bir ürünü olan ‘Seyirler Projesi’, uluslararası bir çok sanatçı, akademisyen ve düşünürü Kapadokya Festivali’nde bir araya getiriyor. Festival, Uçhisar Belediyesi, Argos in Cappadocia, Les Maisons de Cappadoce, Elai Restaurant ve Le Mouton Rouge Restaurant desteğiyle Uçhisar’da hayat buluyor.

Proje tiyatro, dans ve müzik başta olmak üzere, çeşitli sanat dalları ve sosyal bilimler disiplinleri arasında bir karşılaşma alanı kurguluyor ve disiplinler arası bir yaklaşımla şu soruları soruyor:  İnsanın kendini bilme ve tanıma yolculuğunda sanatın işlevi nedir? Günümüzde sanat bize ne şekilde ayna tutabilir? Proje çerçevesinde bu sorular uluslararası ölçekte ve kültürel bir bakış açısıyla yürütülecek farklı çalışmalarda ele alınacak. 

Seyirler Projesi kapsamında 21–23 Ağustos’ta Kapadokya Uçhisar’da gerçekleşecek festival birkaç farklı etkinliğe ev sahipliği yapıyor: 

Atölyeler
Festival kapsamında, Peter Brook’un oyunlarından hatırlayacağımız ünlü Bali’li oyuncu Tapa Sudana ile Güneş Tiyatro’sunun (Théâtre du Soleil) müzik yönetmeni Jean-Jacques Lemêtre Türkiye’de ilk kez birer atölye veriyorlar. 

Gösterim
Ali ihsan Kaleci’nin, Köroğlu Destanı’ndan yola çıkarak yazdığı ve uluslararsı bir kadroyla sahnelediği Yer ile Gök Arasında, Köroğlu isimli gösteri ilk kez Kapadokya’da sergileniyor. 

Akademik Buluşma
Atölye ve gösterim sürecini izleyecek olan uluslararası ve Türk akademisyen ve araştırmacılarla, projenin temel meselesini ve festival sürecini değerlendirmek üzere bir dizi tartışma organize ediliyor.

‘Seyirler Projesi’nin Kapadokya Festivali’nin bütün etkinlikleri ücretsiz izlenebiliyor. Festival ekibi, bütün şehirlerden izleyiciyi ağırlayabilmek için, kamping, pansiyon ve motellerle yapılan anlaşmalar sayesinde uygun konaklama seçenekleri  yaratmış. 
 
Yer ile Gök Arasında, Köroğlu 

Tıpkı İlyada, Mahabarata gibi insanlığa ait en büyük destanlardan biri olan Köroğlu Destanı’nı sahneye uyarlayan Kaleci, oyunda ana tema olarak şu soruyu soruyor: Yer ile gök arasında yaşayan insan nedir, ne yapmaktadır? 

Köroğlu'nu insanoğlunun kendisiyle, kendi nefsiyle savaşının bir ifadesi olarak gören Ali İhsan Kaleci, söylenceyi, mekanı ve hikayeyi aşarak günümüz insanına sesleniyor. Haksızlığa karşı direnen, kardeşliği paylaşan, ölümsüzlüğü arayan Köroğlu, yüzlerce yıl ötesinden, Uygurlardan Balkanlara kadar uzanan bir coğrafya içinde, insanoğlunun yeryüzündeki serüvenine ışık tutuyor. 

Asya’da hala Köroğlu’nu şaman geleneği içinde kuşaktan kuşağa aktaran, çeşitli ülkelerin  aşık/ozanları ile farklı kültür ve uluslardan gelen tiyatro oyuncuları, bu yapıtı ince sanatsal bir çizgide; gelenek ve günümüz tiyatro estetiğini bir araya getirerek gerçekleştiriyor.

Sahneleme ve uyarlama: Ali İhsan Kaleci

Ali İhsan Kaleci

Tiyatro eğitimini Ankara Üniversitesi DTCF Tiyatro Bölümünde tamamladıktan sonra Paris’e yerleşen Ali İhsan kaleci, yirmi yılı aşkın bir süredir Paris’te kendi tiyatro topluluğuna ait bir tiyatro ve sanat merkezinde, tiyatro eserlerinin yaratımı ve tiyatro araştırmalarını profesyonel bir ekip ile birlikte sürdürmektedir. Kaleci,  Türk geleneksel sanatlarından hareketle geliştirdiği sanatsal ifade biçimlerini Peter Brook, Arianne Mnouchkine, Jerzy Grotowzki, Thomas Richards, Kudsi Erguner gibi önemli isimlerle paylaştı. Paris, Berlin, Viyana gibi Avrupa’nın birçok kentinde oyunlarını sahneledi. 

Program

21 Ağustos 2015

10:00-11:00                   Katılımcı Kaydı
11:00-13 :00                  Müzikal Vücut Atölyesi 
13:00-14:00                   Öğle Arası
14:00-17:00                   Müzikal Vücut Atölyesi
Bezirhane, Argos - Kapadokya (Uçhisar) 

17:30                              Açılış
Le Mouton Rouge Restaurant (Uçhisar)
22 Ağustos 2015

06:00-09:00                   Tribuana Atölyesi
Uçhisar Kalesi

11:00-13 :00                  Müzikal Vücut Atölyesi
13:00-14:00                   Öğle Arası
14:00-17:00                   Müzikal Vücut Atölyesi
Bezirhane, Argos - Kapadokya (Uçhisar)


21:00              Yer ile Gök arasında, Köroğlu, Yön. Ali İhsan Kaleci
Cevizlik, Argos -  Kapadokya (Uçhisar)


23 Ağustos 2015

13:00-14:30                  Panel: Sahne Sanatlarında İnsanın Kendisiyle Yüzleşmesi, Sunumlar
14:45-17:00                  Panel: Sahne Sanatlarında İnsanın Kendisiyle Yüzleşmesi, Soru-Cevap/Tartışma
Bezirhane, Argos -  Kapadokya (Uçhisar) 


21:00                               Kapanış
Ziya’nın Yeri                  (Göreme)

Festival etkinliklerine katılım için, sınırlı sayıda yer olduğundan rezervasyon yapılması zorunludur.
Rez: 0384 343 23 32

İletişim : Seyirler Projesi Proje Ofisi
Tel: 0384 343 23 32
http://seyirlerprojesi.com/