Geç Kalmayalım Haydi Nevşehir………..

Kongre turizmi, otellerde partilerin, özel şirketlerin, holdinglerin vs. toplantılarının yapıldığı yerlerdeki turizm türüdür. Giderek artan kongre ve konferans faaliyetlerinin ortaya çıkardığı turizm koludur.

Dünya’da kongre turizmi tam anlamı ile sanayileşmiş ülkelerde yapılmaktadır. Bunun yanı sıra kongre turizmi son dönemlerde turizm zenginliği fazla olan ülkelere bir kayma göstermektedir. Kongre katılımcısı genel olarak kültür düzeyi yüksek ve gelir bakımından orta ve yüksek kesimlerden oluştuğu için kongreye katılımın yanı sıra bir tatil imkanı ve en azından bir turistik kent ziyaret etme ve eğlenme şansını elde etmektedir. Bu itibarla, kongrenin konusu kadar yapıldığı mekan ve mekanın yer aldığı kent de önem taşımaktadır. NEVŞEHİR’imiz neden olmasın…

2013 yılını 34.9 milyon ziyaretçi ve 32.3 milyar dolarlık turizm geliri ile kapatan Türkiye, artık sadece kum, deniz, güneş değil tarih, kültür, kongre, spor ve sağlık turizmi ile sesini duyurmaya başlamıştır. NEVŞEHİR olarak bu konuda yerimizi almalıyız. 10 yıl önce Türkiye’de 500 ve üstü kişiyi bir araya getiren uluslararası ölçekte 80 kongre yapılırken, 2012’de bu rakam 179’a, 2013 yılında ise 196’ya ulaştı. Bir başka deyişle, 10 yıllık dönemde büyük kongre sayısında yüzde 254'lük artış yaşanmıştır. Biz NEVŞEHİR olarak bu artıştan ne kadar pay aldık.

NEVŞEHİR kongre turizminde yerini alması gereken illerden biridir. Neden derseniz, Anadolu’nun ortasında hava ve karayolu ayrıca demiryolu ile ulaşabileceğiniz nadir illerden biridir. 

O halde yapmamız gereken NEVŞEHİR’imizin alternatif turizm (spor, sağlık, kongre v.b.) sektörüne bütün kesimlerin ortak bir akıl oluşturarak çalışması gerekmektedir. Bu da kesinlikle NEVŞEHİR için heyecanı ve çabası olanların, kısa vade değil uzun vade ufku ve vizyonu olanları harekete geçirme ile olur.

Kıyı turizminde kişi başına harcama 600-700 dolar düzeyinde iken bu rakamın kongre turizminde 2 bin - 2 bin 500 dolar seviyesinde olması ülkeler için bu turizm alanının ne kadar cazip olduğunu ortaya koyuyor. 2013 yılında Türkiye'ye kongre, seminer ve fuar için gelenlerin toplam sayısı 2.4 milyon olarak gerçekleşirken, kongre turizmi gelirlerinin ise 2.5 milyar doları aştığı tespit edilmiştir. O halde gerekli alt yapı çalışmalarını yapmalıyız.

Bu noktada, stratejisini şehrin uzun yıllardır atıl bırakılan yönlerine yüzünü çevirerek ve isabetli tespitlerde bulunarak çalışmalarda bulunan Nevşehir HBV Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Filiz Kılıç hocamı tebrik etmek gerekir. Harika bir kapalı spor salonu, tartan pisti olan suni çim futbol sahasını ilimize kazandırmıştır. Ayrıca bu tesisler uluslar arası spor müsabakalarının yapılacağı mekanlardır. Gelelim bugünkü yazımızın üniversitede vücut bulmasına yine harika bir vizyon ve strateji ile şehrin en önemli eksiğinin yani kongre salonunun bu şehre kazandırılmasına bitmek üzere öyle böyle değil iç içe geçmiş 1200, 500, 200, 200 kişilik dört salon, NEVŞEHİR olarak konumumuzu ve yerimizi biz bize ait olan ufuklarımız, vizyonumuz ve stratejimiz ile belirleyeceğiz. Haydi o zaman……….

Hep birlikte başarabiliriz… Saygılarımla     Yrd. Doç. Dr. Özden Taşğın