Aslen Nevşehirli olup Kayseri'de faaliyet gösteren Türkiye Ekmek Üreticileri Federasyonu Genel Başkan yardımcısı aynı zamanda Türkiye Endüstriyel Fırıncılar birliği üyesi Selim AÇIK ‘’ madem israfı önleyemiyoruz gelin birlikte israf olan ekmeği değerlendirelim ’’dedi. Her gün israf olan dokuz milyon adet ekmeğin nasıl değerlendirileceği konusunda düşüncelerini dile getirdi.

İsraf edilen ekmeğin ülke bütçesine verdiği zarar istatistiklerin verdiği rakam ile yıllık 1 milyar doları bulmakta. Yıllık israf edilen ekmeğin bedeline tekabül eden rakamın sadece % 10 luk dilimine denk gelen 100 milyon dolarlık yatırımla geri dönüşüm tesisleri kurularak israf olan ekmeği tekrar tüketilebilir gıda maddesi olarak piyasaya kazandırılabileceğini iddia eden Selim AÇIK. Geri dönüşümün ve nasıl olması gerektiğini şu sözlerle dile getirdi.

‘’ Ülkemizde yıllık israf edilen ekmeğin  % 65 lik kısmı yani 650 milyon dolara tekabül eden rakama eşit israf olan ekmeğin bakkal, market vb satış noktalarında gerçekleştiğini bu israf edilen ekmeğin ise bayiler den fazla sevkiyattan kaynaklı israftan kaynaklanmaktadır. Satılması için bayilere üretilip tekrar alınarak fırınlara getirilip eritilmeye çalışıldığını bu israf edilen bayat ekmeklerin günümüz teknolojisinde heba edilmesi gerçekten içler acısı bir durum olması biz üreticilerde üzmektedir.

İsraf ediliyor madem önleyemiyoruz, çözümler üretmek zorundayız. Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın genelge yayınlatarak Kamu kurumlarının da meselesi haline getirilen ekmek israfına biz üreticiler tedbirler alamıyorsak bağlı bulunduğumuz Gıda Tarım Ve Hayvancılık bakanlığı öncülüğünde diğer bakanlıklarında desteği ile geri dönen ekmeklerin fırınlardan toplatılması, bu toplanan ekmeklerden ise hazır ambalajlı ürünler yapılması mümkündür. Ülkemiz genelinde 7 bölgede yıllık israf edilen ekmeğin sadece % 10 luk değeri kadar yatırım ile bu tesisler bölgelere kazandırıla bilir. İllerde toplanan ekmekler bölgelere kurulacak tesislere sevk edilerek hazır gıda yapılması sağlana bilir.
Bölgesel olarak belirli bütçeler ayrılması durumunda bu proje veya buna benzer projeler üretilerek bayat ekmekler yeniden gıda maddesi haline getirile bilir. Örneğin: Bayat ekmeklerden cips, bayat ekmek gevreği, galeta unu, köfte harcı gibi ürünler üretilerek gerek iç pazarda gereksese de yurt dışına ihracatı yapılabilir’’. Dedi. Selim AÇIK Farklı bakış açısıyla ekmek israfının değerlendirilmesi için düşüncelerini dile getirdi.